Dimarts va tenir lloc a la seu del Centre d’Estudis Comarcals del Baix LLobregat aquesta taula rodona, amb el lema “Per una protecció real de l’agricultura al Baix Llobregat. Història i models de futur”

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a jornada pretenia començar a posar sobre l’escenari els aspectes geogràfics, històrics i d’actualitat que ens han de portar a una nova planificació estratègica del que ha de ser la gestió de l’agricultura al Baix Llobregat en el futur més immediat.

Amb aquest objectiu van intervenir el geògraf Jaume Sans, que va parlar dels excel•lents condicionants ambientals i climàtics de la zona, que la fan propícia per a una producció agrícola a gran escala que, avui dia, ha de servir per garantir la sobirania alimentària de la població de l’àrea metropolitana.

La historiadora, Gemma Tribó, que va donar una visió de com l’agricultura ha permès, en el nostre territori, superar diverses crisis al llarg de la història, sempre renovant-se i trobant suport en elements i infraestructures pensats inicialment amb finalitats ben diverses o, fins i tot, alienes a la pràctica agrícola. Va remarcar com, fins i tot, a l’inici de la industrialització va ser l’economia mixta la que va permetre tirar endavant a les famílies.

Al seu torn, Lluís Parès, representat del sindicat Unió de Pagesos, va dissertar de l’actualitat més immediata que avui dia envolta l’agricultura i els que la practiquen. Va parlar del poc suport de les administracions i va emfatitzar els canvis en les estructures familiars com a element que ha dificultat la continuïtat de l’agricultura al nostre territori.

Finalment Rafael Bellido, advocat, va posar l’accent sobre les enormes possibilitats de futur que ofereix un element com el Parc Agrari del Baix Llobregat sempre i quant s’opti per nous models de gestió i per incentivar la pràctica de l’agricultura, garantint a la gent més jove la possibilitat de formar-se en aquest àmbit, superant els problemes d’accés a la terra amb polítiques valentes o potenciant una pràctica que s’ha anat perdent, com és l’agricultura de muntanya.

La taula, moderada per Conxita Sánchez, vicepresidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, va donar lloc a un ampli debat i va finalitzar amb una breu explicació sobre l’exposició “El món agrari a les terres de parla catalana”, produïda per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, que ahir finalitzava la seva estança a Sant Feliu, i que va servir de marc a la taula rodona.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here