CiU ja té decidit el trencament amb el PP a la Diputació de Barcelona. La federació pretén, no obstant, poder comptar amb els vots dels populars en segons quins temes de consens. Avui es sotmetran a votació els pressupostos, al Ple d’aquesta institució, pressupostos que els dos partits han elaborat conjuntament

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]C[/dropcap]onvergència i Unió trencarà el pacte amb el Partit Popular de Catalunya a la Diputació de Barcelona. El secretari general de CDC, Oriol Pujol, va anunciar l’inici d’un període de reflexió després de les eleccions que sembla que ja ha conclòs.

Les direccions de CDC i UDC es reuniran properament amb els diputats provincials per tractar la qüestió. De fet, tant Salvador Esteve -President de la Diputació de Barcelona i alcalde de Martorell (a la fotografia titular)-, com la vicepresidenta quarta de la Diputació, Mercè Conesa; ja van fer fa pocs dies unes declaracions que apuntaven clarament en aquesta direcció.

Esteve, ja va fer pública el 17 de gener la seva intenció de remodelar el govern de la Diputació per a expulsar als populars. El dirigent va declarar que no esperava topar-se amb grans dificultats per a continuar governant en solitari perquè, fins a ara, el 90% dels acords a la institució s’havien pres per unanimitat. Exemple d’això són els pressupostos aprovats al desembre, en la votació dels quals només ICV es va abstenir.

Conesa, també alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, va donar per fet el trencament de l’acord entre CiU i el PP a l’ens supramunicipal el dia 25 de gener, en declaracions a Cugat.cat. La vicepresidenta es va decantar per governar en solitari amb pactes puntuals amb la resta de formacions.

Segons la vicepresidenta, un govern en minoria de CiU amb acords puntuals amb l’oposició és l’opció preferible, ja que aritmèticament CiU i ERC no sumen una majoria suficient.

La federació doncs, espera que malgrat el trencament, el PP pugui donar-li suport en algunes votacions. De fet, avui hi haurà ple i es votaran els pressupostos, encara fruit del pacte amb els populars.

Castelldefels, què passarà?

Sembla, doncs, que CiU vol trencar els ponts amb els populars en el món local, després de les tensions durant la campanya a les eleccions del 25N i l’acord de govern al que s’ha arribat amb ERC per a la legislatura.

A més de trencar a la Diputació, el partit també sospesa fer el mateix al món local. Així,  a Castelldefels, el pacte entre CiU i PP, que va fer alcalde a Manuel Reyes, també podria ressentir-se’n. A més, dos dels cinc regidors de CiU ja estan fora del govern municipal.

No obstant això, en l’àmbit local CiU tractarà d’analitzar cas per cas i no es pretén donar una consigna de ruptura general. En aquest sentit, les correlacions de forces a cada municipi són diferents i també la distribució d’ajuntaments entre els socis nacionalistes de CDC i UDC. A més, els convergents han de travar acords amb altres partits en els Ajuntaments abans de trencar les coalicions de govern amb el PP, per a evitar mocions de censura que puguin fer que perdin alguna alcaldia.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here