Avui es celebra a nivell mundial el Dia de les Zones Humides, per recordar el seu gran valor, no sols per la biodiversitat que alberguen, sinó també per la seva funcionalitat en el manteniment de l’equilibri hidrològic del territori. Al delta del Llobregat es celebra amb una visita guiada a l’espai natural del Remolar-Filipines, un dels llocs més emblemàtics del Delta

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]nguany es commemoren 42 anys de la Convenció sobre les zones humides de importància internacional realitzada a la ciutat de Ramsar (Iran). Aquesta convenció fa referència a l’ús racional de les zones humides des del punt de vista de la seva sostenibilitat ambiental. Dins la denominació de zones humides del conveni Ramsar, s’inclouen una gran varietat d’ambients relacionats amb l’aigua: rius, llacs, pantans, maresmes, prats humits, zones litorals…

Les zones humides constitueixen l’ànima dels espais naturals del delta del Llobregat. Les escasses zones d’inundació permanent o temporal que han arribat fins als nostres dies segueixen sent refugi de milers d’aus aquàtiques, d’àligues que hi cacen, de peixos en perill d’extinció i de plantes escasses. I segueixen sent claus per a l’equilibri del nostre territori, actual i futur.

Els espais naturals del delta del Llobregat no han volgut faltar a la cita mundial, i és per això que des del Consorci que els gestiona,  avui se’ns convida a descobrir aquesta meravella enmig de l’àrea metropolitana en una visita guiada que es farà a l’espai natural del Remolar – Filipines, un dels llocs més emblemàtics del delta del Llobregat (en aquest enllaç trobareu informació sobre la visita).

La importància de les zones humides en el context mundial

Les zones humides ocupen un percentatge petit de la superfície terrestre però són ambients enormement productius i alberguen una gran biodiversitat. A Catalunya, per exemple, només ocupen un 1% del territori. Moltes espècies vulnerables, quan no directament en perill d’extinció, tenen el seu hàbitat en aquestes zones o en depenen per a les seves migracions. Però, a més, els aiguamolls també tenen una funció clau en la regulació hidrològica i climàtica. Contribueixen a la recàrrega dels aqüífers i a la vegada, disminueixen les inundacions dels conreus, carreteres i àrees urbanes dels voltants. També són zones de retenció de sediments i actuen com a filtres verds, ajudant a la millora de la qualitat de les aigües.

Malgrat els beneficis que en conjunt ens proporcionen, moltes zones humides han estat, per diversos motius, especialment alterades i, en ocasions, destruïdes fins a la seva desaparició. Afortunadament cada cop s’és més conscient de la importància de la seva protecció i gestió.

Per la bellesa i singularitat dels seus paisatges, la espectacularitat de les espècies que es poden observar i els canvis que ofereixen al llarg de tot l’any, les zones humides han esdevingut, cada cop més, espais on aprendre, fotografiar, identificar o, simplement, passejar i gaudir. Actualment les podem considerar un recurs turístic de primer ordre. El Delta del Llobregat és un molt bon exemple.

Diferents organitzacions i administracions han escollit la data del 2 de febrer per difondre els valors naturals que mantenen les zones humides, així com l’enorme importància de les funcions que realitzen i la necessitat de protegir-les adequadament.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here