Entenent que la intenció de l’executiu de CiU és privatitzar la gestió dels CAP, ICV Martorell va traslladar al grup parlamentari la seva preocupació i la d’altres entitats de Martorell

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l juny de 2012 es va comunicar al conjunt dels treballador de l’Equip d’Atenció Primària del CAP de Martorell que l’EAP passaria a ser gestionada per una Entitat de Base Associativa (EBA), formada pels metges i metgesses del centre.

Aquesta modalitat de gestió sanitària es va iniciar a Vic el 1996 i s’ha estès a catorze centres d’atenció primària. Es caracteritza perquè els professionals sanitaris es constitueixen en empresa i gestionen els serveis sanitaris mitjançant un contracte amb el CatSalut, el qual té la responsabilitat de supervisar la seva actuació.

L’adjudicació i contractació dels serveis d’atenció primària es realitza mitjançant un concurs públic convocat per l’administració.

Segons la coalició ecosocialista, el Govern de la Generalitat està impulsant una política per diversificar i introduir fórmules mercantilitzadores i privatitzadores en els models de gestió del sistema sanitari, amb projectes com el fraccionament de l’Institut Català de la Salut, l’ús privat d’equipaments sanitaris públics, l’adjudicació a empreses privades amb ànim de lucre de la gestió de centres d’atenció primària i l’extensió de fórmules de gestió com les EBA.

Per altra banda, el Departament de Salut també està potenciant, des de 2009, l’autonomia dels centres d’atenció primària, una experiència positiva que millora l’eficiència i la implicació dels professionals de la sanitat i diferent a les EBA, doncs la gestió és plenament pública.

Són valors fonamentals del sistema sanitari garantir l’accés universal, la qualitat de l’assistència i l’equitat, tant social com territorial, en la provisió de serveis sanitaris. “Uns valors que estan en risc per l’impuls d’unes polítiques que pretenen afeblir i fragmentar el sistema sanitari públic”, segons ICV de Martorell.

En diferents estudis realitzats sobre el model EBA no s’estableix que aquest model suposi una millor fórmula de gestió sanitària en relació a les altres fórmules existents. Per altra banda, la seva escassa proliferació també indica que no ha estat un model massa atractiu per als professionals i que és de difícil generalització.

Introduir l’ànim de lucre en la gestió sanitària suposa el risc de primar valors econòmics per damunt dels estrictament assistencials i realitzar “selecció de riscos”, derivant els pacients més reincidents o amb unes patologies més complexes, amb costos econòmics més elevats.

Per aquests motius, el Grup Parlamentari d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa ha presentat al Parlament de Catalunya una proposta de resolució que demana el següent:

1. Aturar el procés de conversió de l’Equip d’Atenció Primària de Martorell en una EBA.

2. Aturar la constitució de noves Entitats de Base Associativa, mantenint el caràcter plenament públic de la gestió dels centres d’atenció primària de l’ICS.

3. Impulsar les fórmules d’autonomia en la gestió dels centres sanitaris d’atenció primària

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here