Diverses persones que formaven part de la ja dissolta Plataforma “Som Parc Natural” recorden que la inclusió de la localitat baixllobregatina en aquesta zona de protecció, és encara una necessitat per al municipi

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]T[/dropcap]ot i així admeten que l’esclat de la bombolla immobiliària ha permès aturar l’amenaça de que Olesa creixés cap al nord i es perdés la riquesa de fauna, flora i paisatge del municipi.

Jaume Morera, del Centre Muntanyenc i de Recerques, confia que amb l’actual equip de govern es pugui avançar en la protecció d’aquests espais.   Recordem que l’any 2007, amb l’aprovació inicial del projecte d’ampliació del Parc Natural, es recollia la voluntat de fer créixer la zona de reserva natural, passant de 80 a 1840 ha, ampliar el parc natural de 1231 a 4713 ha i completar el PEIN de 297 a 4658 ha.

En aquest decret s’hi incloïen nous nuclis orogràfics com Sant Salvador de les Espases i Puigventós, el torrent de Can Martorell o les serres del Cairat i l’Abat; també nous sectors com l’aflorament geològic del Blaus, la Vinya Nova o diverses obagues, rieres i torrents; i d’aquesta manera quatre nous municipis passaven a incorporar-se al Parc: Castellbell i el Vilar, Vacarisses, Esparreguera i Olesa de Montserrat. Olesa aportava, per tant, 700 hectàrees a la zona de preparc.

Aquesta, però, era una intenció que mai s’ha concretat i per això, i just després de fer-se oficial que ni Olesa ni Esparreguera formarien part, de moment, de la zona de pre-parc, es va constituir la “Plataforma Som un Parc Natural”. Neixia l’any 2011 i ho feia amb l’objectiu d’aconseguir, entre altres, que part del terme municipal d’Olesa fos inclòs dins el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat per garantir-ne la seva protecció i estava formada per entitats socials i ecologistes de la zona Nord del Baix Llobregat i per nombrosos partits polítics.

Ara, però, dos anys després, la Plataforma s’ha dissolt, i és que la crisi, la reducció de l’especulació immobiliària, i per tant, l’eliminació de la principal amenaça que afrontava la zona nord d’Olesa, han propiciat que aturés la seva activitat. Tot i això, membres de la Plataforma Som un Parc Natural segueixen reclamant que diverses zones del municipi s’incloguin dins el Parc Natural perquè diuen que així s’aconseguiria mantenir-les en l’estat actual sense témer pel futur.

Jaume Morera, membre del Centre Muntanyenc i de Recerques d’Olesa, entitat que va impulsar aquesta Plataforma conjuntament amb altres entitats com Revolució Verda i partits polítics, explica que des del Patronat de la Muntanya de Montserrat se’ls va justificar la no inclusió dels dos municipis al Parc Natural per motius econòmics. Un dels principals temors que tenien els membres de la Plataforma és que zones agricoles de l’entorn d’Olesa acabessin convertint-se en edificables i es perdés part de la riquesa natural que té el municipi. És per això que Morera ha reconegut que la crisi econòmica ha suposat una severa aturada de la construcció i de retruc ha provocat que aquests temors desapareguessin.

Ara bé, tot i aquesta reducció de la construcció per l’arribada de la crisi, des de la Plataforma, i malgrat la seva dissolució, diuen que la lluita no s’atura. És per això que han seguit demanant al Registre de la Propietat de Martorell els titulars dels terrenys que podrien ser inclosos a la zona del Parc Natural. De moment no s’han trobat moviments preocupants, tot i això, Jaume Morera diu que cal seguir-hi a sobre per no tenir una sorpresa en el futur.

L’activitat de la Plataforma “Som Parc Natural” s’ha reduït també des de que el Bloc Olesà ha arribat al govern municipal. Segons Morera això és degut a que aquest partit es trobava treballant activament a la Plataforma i ara, tenint en compte que la seva capacitat d’influència és superior, totes les gestions les realitzen per canals institucionals. De fet, segons el mateix Morera, el radi d’influència de la Plataforma és menor al que pot tenir l’Ajuntament i per això li han cedit tot el pes de les accions que cal dur a terme.

Joan Soler, autor del llibre “Guia excursionista d’Olesa de Montserrat i entorns” ha assegurat que si s’acabés transformant les zones verdes d’Olesa en sòl edificable, el patrimoni de pagesia, hidrològic i paisatgístic del municipi s’acabaria perdent. És per això que creu que cal treballar per preservar-lo tal i com està actualment i fins i tot, a la mesura del que sigui possible, intentar millorar-lo.

Soler també ha destacat que si s’acabés ampliant el Parc Natural de Montserrat s’aconseguiria enllaçar aquest Parc Natural amb el de Sant Llorenç de Munt. Això, segons el geògraf olesà, provocaria un corredor de fauna i flora molt important. També creu que ajudaria a revaloritzar tota aquesta zona i és per això que defensa que l’ampliació és molt necessària.

Degut a la greu crisi econòmica, però, aquesta ampliació tant reclamada està aparcada, segons s’afirma des del propi Patronat. En tot cas però, i al marge de l’acció de les institucions, Morera ha assegurat que seguiran pendents de com avança el projecte per tal d’aconseguir finalment que Olesa formi part del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here