L’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor i l’alcalde de Santa Coloma de Cervelló, Gerard Segú, entre d’altres, han comparegut avui en una roda de premsa després d’una trobada amb regidors i regidores, alcaldes i alcaldesses,  i diferents càrrecs electes de la coalició d’ICV-EUiA-EPM; per reclamar la retirada de l’avantprojecte de llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]”[/dropcap]Emplacem al govern de l’estat a que de manera immediata retiri el text i inici un procés de diàleg i negociació seriós i solvent amb el món local per avançar cap a un marc de reforma competencial amb suficiència financera”, ha dit Tejedor que ha recordat que el món municipal fa més de 30 anys que està pendent d’una reforma i que la millora del finançament “és una aspiració històrica que és més necessària que mai” en un context de crisi econòmica.

Tejedor, que ha explicat que la coalició ha rebut amb “vergonya, indignació i preocupació” la reforma local presentada pel PP, ha posat de manifest que del que es tractava era d’iniciar un procés per adaptar la legislació a les necessitats de la societat actual però en canvi l’executiu popular ha preferit fer una “esmena a la totalitat” al principi d’autonomia local que “hipoteca i compromet el futur dels ajuntaments de Catalunya i d’arreu de l’Estat però sobretot compromet la qualitat de vida dels ciutadans”.

“Aquesta llei va en contra de la qualitat de vida i del benestar dels ciutadans”, ha assegurat l’alcalde del Prat que ha destacat que “les víctimes de l’esperit de la llei no són els càrrecs electes, són els veïns de pobles i ciutats d’arreu de l’estat perquè en situació de crisi és conegut que el món local va més enllà de les seves competències i garanteix la cohesió social”.

D’aquesta manera, Tejedor ha recordat que els ajuntaments són l’administració més propera i amb més capacitat per solucionar “tota mena de problemes i necessitats dels ciutadans” per la qual cosa, si es complís estrictament la llei de bases del règim local “la qualitat de vida no seria viable en molts pobles de Catalunya”.

“Actuem en el terreny de competències no obligatòries i fem escoles bressol, polítiques igualtat, joventut, creació d’ocupació i atenció social així com polítiques en defensa de la cohesió social amb recursos que no són obligatoris”, ha afegit l’alcalde ecosocialista. A més, ha situat,  “no hi ha cap fonament rigorós que permeti acreditar que el compte de resultats d’estalvi serà possible; és una gran mentida”.

Finalment, l’alcalde de Santa Coloma de Cervelló ha assegurat que la reforma local suposa una “pèrdua democràtica i de serveis públics de qualitat i de la cohesió social” perquè “en funció del municipi que visquis, pots tenir més dificultats d’accedir a serveis bàsics”. “La principal afectació de la llei no és sobre les retribucions dels càrrecs electes, sinó sobre la ciutadania i la qualitat dels serveis públics en una clara estratègia d’anar laminant l’estat del benestar”, ha conclòs  Segú .

ICV del Baix Llobregat va aprovar una resolució en la mateixa línia a la seva darrera Executiva

La formació ecosocialista va denunciar una reforma recentralitzadora que sacrifica el municipalisme i afebleix els ajuntaments amb menys competències, menys democràcia i menys finançament. ICV-EUiA-EPM s’oposa a la reforma local que persegueix el Govern del PP perquè consideren que “és un atac a la cohesió social i als serveis públics que avui garanteixen els ajuntaments.”

En aquest sentit, el president del grup d’ICV-EUiA-EPM a la Diputació de Barcelona i President d’ICV del Baix Llobregat, Arnau Funes, va destacar que “en realitat eliminar competències als municipis no significa que sigui menys car perquè els serveis demandats seran els mateixos” però en canvi, ha lamentat que la reforma “situarà ciutadans de primera i ciutadans de segona en funció del lloc de residència.”

Funes creu que “és indignant que després de 30 anys esperant un nou marc competencial pels ajuntaments i un finançament per desplegar i garantir els serveis locals, ara es vulgui fer marxa enrere d’una forma tan regressiva”.

Per altra banda, el president d’ICV del Baix Llobregat va alertar que assenyalar les retribucions que perceben  els càrrecs electes com a principal problema del món local és “fals” i “populista” i és una “cortina de fum” per amagar la involució democràtica i municipal que representa la llei. “Des d’ICV podem estar d’acord en limitar sous excessius però el PP promou una democràcia per a rics”, ha advertit Funes, que ha recordat que “la gran majoria d’alcaldes i regidors del nostre país exerceixen la seva tasca sense cobrar.

Dilluns, l’Executiva del Baix Llobregat va aprovar aquesta Resolució, que ratificarà l’Assemblea Comarcal d’ICV del Baix Llobregat que es celebrarà el proper 16 de març a Martorell.

 

Foto titular: Imatge de la reunió d’avui sobre la reforma del món local. Extreta de la pàgina web d’ICV

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here