[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap] finals de 2010 una sentència judicial va posar damunt de la taula el que per molts era un secret a crits, que entre Agbar i l’administració “ni hi ha adjudicació del servei ni hi ha contracte”,és a dir, que l’actuació d’Agbar en tant que concessionària del servei és una actuació il·legítima” i, per tant, “el preu és il·legal”.

Es posava en entredit l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i el lucre indegut d’Agbar pagat per tots els ciutadans. En definitiva, es posava en dubte que els nostres governants estiguessin vetllant per l’interès general de la ciutadania i vetllessin pels serveis púbics d’aigua, que són garantia dels drets fonamentals, doncs la pròpia sentència constatava que ens trobem davant “una fallida generalitzada de les garanties procedimentals que assisteixen als usuaris del servei”.

Els dubtes sobre els veritables interessos dels responsables polítics no els hem pogut aclarir després de dos anys, ens al contrari, dia a dia en sorgeixen més:

  • Maig de 2011Ronda de consultes amb tots els partits per tal de saber la seva postura davant la sentència a les portes d’unes eleccions municipals. Ens varem trobar des de contradiccions (fins i tot entre de partits que havien compartit govern), a desconeixement absolut. Això si tots ells van acordar facilitar-nos tots la documentació referent a la concessió d’Agbar a Barcelona. Immediatament vam fer arribar una carta al propi ajuntament demanant la documentació, aquest ens va remetre a l’AMB.

  • Octubre de 2011Carta als tots els municipis de l’AMB i la pròpia AMB doncs les investigacions de l’Anuari Mèdia.cat obrien sospites de què molts municipis de la regió metropolitana podrien trobar-se en la mateixa situació que Barcelona. Ens van contestar tant l’Ajuntament com l’AMB amb evasives i sense rebre cap documentació acreditativa.

  • Gener 2012Carta al Consell General del Poder Judicial denunciant el conveni que al desembre havia firmat amb la Fundació Agbar.

  • Març 2012Noves cartes a l’AMB demanat els documents acreditatius i utilització de plataforma virtual “tuderechoasaber”. Cap resposta fins a data d’avui. Aquell mateix mes en motiu del Fòrum Mundial de l’Aigua a Marsella entregàvem una carta a Suez envers la falta de concessió a Barcelona.

La primera “resposta” que hem rebut va ser l’intenció de l’AMB de crear una Societat Empresarial Mixta que gestionés el servei d’abastament i sanejament , juliol de 2012. Un procés improcedent, que no només no clarifica la situació contractual d’Agbar a l’AMB sinó tot el contrari . Envaeix competències de la Generalitat i els municipis, es licita sense concessió pública i es fa una valoració d’actius que és una aberració, entre altres. Un procés que sense cap mena de dubte evidencia la situació de total anormalitat que viuen pràcticament tots els municipis de l’Àrea Metropolitana abastits per Agbar.

L’AMB va aprovar-la el passat 6 de novembre, després d’haver desestimat desenes d’al·legacions irecursos de reposició presentats des de la Plataforma Aigua és vida i també des d’altres institucions. Esgotada la via ordinària ja s’han presentat 7 contenciosos administratius en contra d’aquesta resolució, un d’ells des del propi departament de presidència de la Generalitat.

La Plataforma Aigua és Vida després d’haver intentat dialogar amb l’Ajuntament de Barcelona i després d’haver esgotat tots els camins d’interlocució amb l’AMB no hem aconseguit ni una sola prova que acrediti la gestió duta a terme per Agbar a Barcelona. La realitat d’aquest fet és molt greu, doncs ni tan sols ens trobem davant d’una adjudicació directa de dubtosa legalitat (com podria ser la duta a terme amb l’empresa mixta de l’AMB), sinó que Agbar podria haver estat operant sense permisos durant desenes d’anys a la ciutat comtal i altres municipis amb la total connivència i supeditació de l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana.

Degut a la total indefensió en què ens trobem les veïnes i veïns considerem que en busca de la Justícia podrien existir presumptes delictes penals. Per la qual cosa, presentem aquest INFORMEa la Fiscalia Anticorrupció amb indicis de prevaricació de l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, així com indicis d’apropiació indeguda per part de l’empresa privada AGBAR.

També iniciem un recollida de signatures online per esclarir la situació de la gestió de l’aigua i acabar amb la possible corrupció vinculada a una necessitat bàsica com l’aigua. Necessitem convertir el silenci de les administracions en un crit ciutadà.

Plataforma Aigua és Vida, plataforma formada per associacions veïnals, sindicals, ecologistes i solidàries per una gestió no mercantil de l’aigua a Catalunya. Comunicat publicat a la web http://plataformaaiguaesvida.wordpress.com/

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here