La Sala Ibèria de la capital baixllobregatina, va acollir ahir al vespre l’acte inaugural de l’Any Joana Raspall, que se celebrarà durant el 2013 amb motiu del centenari de l’escriptora i poetessa santfeliuenca. Unes 500 persones van omplir la sala de gom a gom

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]n el marc de l’homenatge va tenir lloc la projecció d’un audiovisual sobre la trajectòria personal i professional de Joana Raspall, així com un recital poètic conduït per l’actriu santfeliuenca Fina Rius, en què també van participar diversos col.lectius de la ciutat com “L’hora del conte”, “Tertúlies literàries” del Bar de l’Ateneu Santfeliuenc, “Club de lectura”, “Dones amb Veu”, “Lectures en veu alta”, “Escriure en català”, “Tertúlia literària” del Casal de la Gent Gran i la “Tertúlia Literària” Martí Dot.

L’acte d’obertura també va comptar amb les actuacions de Joan Dausà -que va interpretar amb el piano versos de Joana Raspall-, la Cobla Sant Jordi, Roses Blaves de l’Agrupació Cultural Folklòrica i Carlos Muñoz d’Òpera Sant Feliu; i la interpretació de les cantates dedicades a Joana Raspall “L’hora perduda”, a càrrec de la Coral Tic Tac, i “Joana i les set magnífiques”, escrita per Miquel Desclot i musicada per Joan Josep Blay, a càrrec de la Coral de l’Escola Municipal de Música. A la cerimònia, conduïda pel periodista Ernest Cauhé, nét de l’homenatjada, també hi va participar el grup Els Cremats.

La Sala Iberia de Sant Feliu durant la inauguació de l’Any Joana Raspall

A l’acte, que va comptar amb la presència de la mateixa Joana Raspall i la seva família -rebuts amb una gran ovació del públic assistent quan van entrar a la sala-, van intervenir-hi la consellera d’Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau; el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, i l’alcalde de Sant Feliu, Jordi San José. Rigau va destacar la tasca de l’escriptora santfeliuenca en la defensa de la llengua catalana, sobretot per la seva gran obra de poesia infantil i juvenil. La consellera d’Ensenyament va calificar l’acte com un “acte de poble i de país”. Per la seva banda, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, va agraïr també a Raspall la seva gran aportació a la llengua catalana.

L’alcalde de la localitat, Jordi Sanjosé, va assegurar que “aquest any serà únic i  irrepetible per Sant Feliu” i va anar desgranant algunes de les activitats que es celebraran entorn a l’Any Joana Raspall. Al llarg dels propers mesos, hi ha previstes una llarga llista d’activitats, moltes de les quals traspassaran les fronteres de Sant Feliu de Llobregat. Hi haurà exposicions, recitals, jornades, teatre, simposis de poesia, etc. A més, el Palau Falguera acollirà una exposició commemorativa de l’Any Joana Raspall i l’Exposició Nacional de Roses que celebra cada mes de Maig Sanr Feliu de Llobregat, en el marc de la seva Fira Comercial, estarà enguany dedicada a la poesia.

També van ser presents a la inauguració exalcaldes del municipi i figures destacades de l’àmbit de la cultura, com Vicenç Villatoro, director de l’Institut Ramon Llull o persones conegudes també del món de la televisió, com Jordi Hurtado.

La Diputació de Barcelona s’adhereix a l’Any Joana Raspall amb la realització de diverses iniciatives

Salvador Esteve saluda Joana Raspall. Foto: Judit Contreras / Diputació de Barcelona

El mes d’abril començarà a itinerar per la Xarxa de Biblioteques Municipals de la demarcació de Barcelona una exposició sobre l’obra de l’escriptora i poetessa, produïda pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil.

Així també, per tal que els infants coneguin la seva obra, s’ha preparat la Maleta de la Joana, un lot de llibres seus i material d’ambientació per a les sessions que s’oferirà als clubs de lectura infantils de les biblioteques, una quarantena en total, a partir del mes de març.

També al març està prevista la publicació d’un apartat especial sobre l’autora i la seva obra al portal infantil Gènius, en el qual es trobaran reculls dels seus poemes, així com dibuixos que els infants facin sobre els seus versos i postals animades basades en algun dels seus poemes.

Finalment, a la tardor, la campanya de foment de la lectura als bibliobusos de la Diputació de Barcelona se centrarà en el tema de la poesia, i inclourà poemes de Joana Raspall per difondre la seva obra entre els infants de la província de Barcelona.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here