La nova infraestructura permet fer el tractament de les aigües brutes generades per més d’un miler de veïns i veïnes

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a depuradora d’aigües residuals de Castellví de Rosanes, juntament amb els col·lectors en alta construïts paral·lelament a aquesta instal·lació, ja s’han posat en marxa.

L’alcalde de Castellví, Lluís Tomàs, ha mostrat la seva satisfacció per aquesta notícia, ja que “la construcció de la depuradora respon a una antiga reivindicació de l’Ajuntament que, amb lluita i constància per part  de l’equip de govern, vam aconseguir que tirés endavant”.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) és qui ha comunicat de forma oficial, aquest mes, l’entrada en servei de l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR). La planificació d’aquest equipament llargament reivindicat pel municipi, va quedar recollida en el Programa de sanejament d’aigües residuals urbanes (PSARU) 2005 de l’ACA, i la Generalitat, a finals del 2007, va adjudicar a HPSA, Construcciones y Servicios Medioambientales SA la redacció del projecte constructiu i l’execució de les obres de la depuradora i dels col·lectors en alta.

Segons l’ACA, la instal·lació va posar-se en servei a finals del passat mes de novembre, després de completar el corresponent període de proves. Una planta que pot tractar 400m 3 /dia La depuradora de Castellví permet el tractament de  400 m 3 /dia d’aigua – l’equivalent a una població d’uns 1.600 habitants-  i recull les aigües brutes dels barris del vessant nord del terme (nucli urbà, Taió i Miralles, on hi viuen actualment 1.028 persones).

Dins de l’entorn de la instal·lació, hi ha a més prou terreny disponible per si mai calgués doblar la capacitat de tractament de la planta. El sistema de tractament utilitzat és el de fangs activats amb aeració perllongada, i l’EDAR té quatre zones diferenciades.

A la zona de pretractament, se separen els residus sòlids que, incorrectament, s’han abocat juntament amb l’aigua (tovalloletes infantils, trossos de plàstic, restes de menjar, etc.). Després, l’aigua es passa a la zona de tractament, on els fangs activats fan la feina de disminuir la càrrega contaminant. La barreja d’aigua i fang es passa després a la zona de decantació, on se separa el fang de l’aigua que, un cop neta, es retorna al medi. Part del fang torna a la zona de tractament, mentre que l’altra es purga i s’elimina de la planta com un residu, previ pas per la zona de tractament de fangs, on es deixa deshidratar.

D’altra banda, l’Ajuntament de Castellví ha sol·licitat a les meses de concertació de la Diputació una subvenció per a millores de sanejament que ha de permetre donar una solució integral al polígon Rosanes i completar-ne la xarxa de sanejament d’aigües residuals.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here