L’objectiu de la campanya és recuperar l’economia del Baix Llobregat, potenciant la pagesia i l’agroecologia

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]D[/dropcap]urant tot aquest mes de març i fins al 17 d’abril del 2013, la Plataforma per la Recuperació dels Espais Agraris i Naturals del Delta del Llobregat “Delta Viu”, du a terme una campanya per coordinar les peticions d’accés als terrenys agrícoles del Delta del Llobregat que actualment estan en desús.

Es dirigeixen a aquelles persones que vulguin iniciar un projecte de producció agrícola o a aquelles que ja l’estan duent a terme i estan patint la precarietat de l’accés a la terra. Alhora també volen posar-se en contacte amb totes aquelles persones i entitats que vulguin donar suport d’alguna manera a aquest tipus d’iniciatives.

Delta Viu fa una crida, doncs, a la gent que està buscant terres per iniciar un projecte de producció agrícola o ramadera o que vol oferir el teu suport a aquestes iniciatives; a que participin en la campanya “Pagesia per al futur” adreçant-se al seu web, on trobaran un petit formulari per omplir per recolzar la campanya, i on es pot imprimir un model de carta adreçada al Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat per reclamar l’accés a terres del Delta del Llobregat que estiguin en desús.

La campanya consistirà a recollir les cartes firmades i entregar-les col·lectivament el 17 d’abril, Dia de la Lluita Camperola, per tal de pressionar el Parc Agrari i les institucions de la comarca perquè estableixin mecanismes efectius d’accés a la terra i evitar així que hi hagi terres abandonades. Però l’objectiu va més enllà: Delta Viu vol que la campanya sigui un inici d’aquesta lluita, que complementaran amb la creació d’un inventari de terres en desús, la formació de futurs agricultors/res i la demanda de major protecció urbanística del Parc Agrari o la seva ampliació.

Segons Delta Viu, al llarg de la lluita iniciada ara fa un any contra Eurovegas i per defensar el Delta del Llobregat, la Plataforma ha vist com a les elits els interessa que la pagesia del Baix Llobregat estigui debilitada i aïllada de la societat: els especuladors sempre han vist els camps com una reserva de sòl, no els importa l’origen dels aliments, la sostenibilitat, la cultura agrària, l’economia local ni la salut dels productors/es i dels consumidors/es.

Al mateix temps, però, han pogut constatar que  la ciutadania sí que s’ha implicat per reivindicar tant l’agricultura com els espais naturals de les nostres ciutats, pobles i comarques, “hem vist com defensaven i recolzaven als nostres pagesos, i això no està passant només al Baix Llobregat i Barcelona, està passant arreu del continent i del món”.

També asseguren que, tot i que el nombre de pagesos i pageses s’ha reduït de manera dramàtica, l’activitat agrària és viable econòmicament, fins i tot en temps de crisi. “Ho demostren els nostres pagesos que estan en una evolució constant i també els que s’estan incorporant i que amb pocs estalvis i molt treball estan iniciant projectes que els permeten guanyar-se la vida amb una activitat tan important com és la producció d’aliments. El treball de recerca de la qualitat i de produccions més sostenibles, s’està ampliant amb el creixement de l’agricultura ecològica i amb experiències de relacions més justes, properes i autònomes entre productors i consumidors”.

És per tot això que des de la Plataforma per la Recuperació dels Espais Agraris i Naturals del Delta del Llobregat “Delta Viu” (abans “Aturem Eurovegas, Defensem el Delta del Llobregat”) volen iniciar accions per recuperar l’espai agrari per a la societat, defensant la pagesia, treballant per promoure la incorporació de nous pagesos, lluitant per un accés a la terra digne i contra l’especulació i l’abandonament de terres.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here