Durant el mes de febrer elBaix.cat va seguir el desenvolupament dels plens municipals d’Abrera, Begues, Castellví de Rosanes, El Papiol, Esplugues, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Olesa de Montserrat, Sant Esteve Sesrovires, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts i Viladecans

Abrera és declarat municipi lliure de circs amb animals

La proposta, feta per l’Associació AnimaNaturalis, va rebre el vot unànime de tots els grups polítics i per tant, a Abrera no s’instal·larà cap circ en què s’exhibeixin animals, ni aquest podran ser els protagonistes de cap exposició.

En el darrer ple de l’Ajuntament,  el consistori va declarar Abrera municipi lliure de circs amb animals. La proposta va rebre el vot unànime de tots els grups polítics, refermant el compromís d’aquesta vila baixllobregatina amb aquesta pràctica, que ja es porta a terme des de fa quinze anys, en els que no s’hi ha instal·lat cap espectacle d’aquest tipus.

La iniciativa de portar la causa de la protecció dels animals al ple sorgeix de l’Associació AnimaNaturalis, integrada entre d’altres pels Amics Acollidors dels Animals d’Abrera. Des de la corporació es va destacar que amb aquesta proposta es posa de manifest el compromís de l’Ajuntament amb els principis ètics, socials i mediambientals i a no provocar cap mena de patiment als animals. Per això el consistori abrerenc es mostra contrari a l’exhibició d’animals salvatges en circs, atraccions o en altres activitats que es trobin de manera temporal o permanent al municipi.

Els animals van ser els gran protagonistes del ple, enen el que també es va aprovar la modificació de l’ordenança de tinença responsable d’animals. Els canvis especifiquen, entre d’altres, que a partir d’ara l’Ajuntament d’Abrera no emetrà llicències favorables a la instal·lació d’aquests circs. Aquest acord del ple s’ha notificat a l’Associació AnimaNaturalis, a les entitats ecologistes i animalistes d’Abrera, a les associacions de lleure i culturals, a les AMPA i al departament de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

Begues aprova definitivament el Pressupost municipal del 2013

En el Ple de l’Ajuntament de Begues celebrat dimecres 6 de febrer, tal i com estava previst a l’ordre del dia, es va procedir a l’aprovació definitiva del pressupost municipal del 2013.

Aquest pressupost compta amb una previsió d’ingressos de 6.362.175,81€ i amb una previsió de despeses pel mateix import. Per tant, no presenta dèficit inicial.

Tota la informació relativa al pressupost  del  2013 està disponible a l’apartat de Pressupostos municipals de la pàgina web municipal. Veure informació completa sobre el Pressupost municipal 2013

El ple de Castellví de Rosanes reclama a l’Estat que torni a cofinançar el servei de Teleassistència

Des del 2005, les administracions locals, la Diputació de Barcelona i la IMSERSO es repartien el cost El ple de l’Ajuntament de Castellví de Rosanes ha aprovat una moció on es reclama a l’Estat que mantingui el confinançament del servei de Teleassistència, després que la Direcció general de la IMSERSO comuniqués oficialment que a partir d’enguany no faria front de la part que assumia des de l’any 2005.

El servei de Teleassistència es finançava fins al 2012 a tres bandes: els ajuntaments assumien el 42% del cost, la Diputació de Barcelona el 29,69% i la IMSERSO, el 28,38%. Amb la retirada de la IMSERSO del programa de Teleassitència domiciliària, s’incrementa el cost per a les administracions locals (que passen a assumir el 53%) i provincial. Castellví de Rosanes compta actualment amb 33 usuaris i usuàries del servei de Teleassistència i el cost assumit pel consistori l’any 2012 va ser d’uns 3.000 euros. La moció, a proposta del grup municipal d’Incas-PM, va ser aprovada per unanimitat.

El text destaca la importància d’aquesta “prestació essencial” per a les persones dependents, que permet que aquestes “puguin conservar la seva autonomia personal, vivint a les seves llars i sense renunciar a les seves xarxes familiars i socials, mitjançant un dispositiu d’alarma que s’activa en cas d’emergència o necessitat”. La retirada de la IMSERSO del projecte suposa que administracions locals i Diputació hagin d’assumir la part que fins ara pagava el Govern de l’Estat, fet que “dificultarà, encara més, l’equilibri pressupostari de les arques municipals”.

La moció fa notar, a més, que “les administracions locals no poden continuar assumint un increment en la prestació de serveis, sense que aquesta vagi acompanyada de finançament” i considera que el model “de cooperació i confinançament” aprovat el 2005 “ha possibilitat la viabiltat del servei de teleassistència” i, “per tant, ha de tenir continuïtat en els termes i condicions” fixats en el seu moment.

El Papiol ajorna la implementació del programa de recollida de residus “porta a porta”

L’Ajuntament, que ja va donar llum verda a la implementació del Porta a Porta al Ple municipal del passat mes de novembre, amb el suport al ‘plec de despesa i contracte de la recollida’ de 5 regidors de Junts pel Papiol i 2 de Convergència i Unió, va decidir ajornar la votació del contracte de servei en detectar un canvi d’opinió dels regidors de Convergència i Unió que hi van votar a favor.

L’alcalde del Papiol, Albert Vilà, va declarar que “l’equip de govern segueix apostant, com ha fet durant tots els anys que hem estat al capdavant del Papiol, per un poble compromès amb el seu entorn i el seu medi ambient; per un millor Papiol. Seguirem buscant el diàleg amb els partits de l’oposició a fi d’acabar implementant, més tard o més d’hora, el millor sistema de recollida de residus possible en l’actualitat”.

L’Ajuntament d’Esplugues demana a la Generalitat que retiri la seva intenció de suprimir dues línies de P3 a Esplugues el proper curs

Davant el plantejament del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de suprimir dues línies de P3 a la ciutat per al proper curs, una de les dues que fins ara tenen les escoles Folch i Torres i Joan Maragall (que s’afegiria a la supressió aquest curs d’una altra línia a l’Isidre Martí), quatre dels cinc grups municipals (PSC, PPC, ICV-EUiA i ERC) van defensar un text conjunt en què s’exposa que això suposarà que “alguns centres, o tots, tindran una ratio de més de 25 alumnes per aula” i es demana el manteniment de l’actual oferta, així com la revisió dels concerts de les escoles concertades d’Esplugues.

Amb la proposta de la Generalitat, l’oferta per al curs 2013-2014 seria de vuit grups de P3 a l’escola pública i vuit a l’escola concertada. CiU va optar per no votar aquesta moció, que es va presentar amb caràcter d’urgència.

A la sessió també es va aprovar una proposició ciutadana presentada per l’Associació Veïns i Veïnes d’Esplugues per posar en marxa un procediment administratiu per a la creació d’un espai d’horts urbans al municipi, així com l’establiment del sistema d’adjudicacions de les parcel·les.

La proposta, que va ser aprovada i aplaudida per tots els grups, destaca que els horts podrien donar productes de la terra frescos i econòmics i permetria a gent jubilada i a l’atur utilitzar el temps de forma productiva. Nou reglament per al cementiri municipal El Ple va aprovar per unanimitat de manera inicial l’actualització del Reglament del cementiri municipal, que substituirà l’actual, que datava de l’any 1958.

La nova reglamentació d’adaptarà a les disposicions legals i reglamentàries vigents, regularà la utilització dels nínxols que al llarg del temps han esdevingut disponibles per l’Ajuntament, establirà la possibilitat de construir columbaris, així com la vigència dels nous títols sobre nínxols i columbaris. El nou reglament ha de passar ara un període d’exposició pública de 30 dies.

ICV-EUiA va presentar una moció per donar suport a la campanya No amb el meu mòbil!, que pretén obrir un espai de reflexió al voltant de la utilització per a la producció de telèfons mòbils de certs minerals, com el coltan, l’explotació il·legal dels quals a la República Democràtica del Congo contribueix a perpetuar conflictes bèlics a la zona.

L’acord, que va ser aprovat per unanimitat, proposa, entre d’altres coses, que els governs català, estatal i de la UE impulsin legislacions perquè no s’utilitzin minerals procedents de l’àrea de conflicte al Congo, així com sol·licitar a les empreses que participen aquests dies al Congrés Mundial de Mòbils que se celebra a Barcelona més transparència en la cadena de subministrament dels recursos naturals, i que es comprometin a no utilitzar el coltan i d’altres recursos minerals explotats il·legalment a la RD Congo per a la fabricació d’aparells de telefonia mòbil.

El Ple de Gavà a favor d’una llei per garantir una renda pel mínim vital per a les persones

El punt, que es va presentar en forma declaració política per ICV-EUiA, va rebre el suport del PSC i ERC, mentre que la resta es va abstenir

El Ple de l’Ajuntament de Gavà va aprovar una declaració política presentada per IVC-EUiA demanant que el Parlament de Catalunya aprovi un llei pel mínim vital de les persones. Es tracta de l’anomenada Renda Garantida Ciutadana, una prestació econòmica de caràcter universal per a qui acrediti uns ingressos inferiors als 569€, de manera que tothom pugui viure sense risc de pobresa o exclusió social.

La proposta, que s’entén com un nou dret ciutadà, ja ha estat impulsada per la societat civil, a través d’una Iniciativa Legislativa Popular en entendre que “emana com un dret ciutadà contemplat en l’Estatut i vol vetllar per garantir l’accés als aliments saludables i necessaris, als subministraments bàsics d’aigua i energia i a la disponibilitat d’un habitatge o un allotjament digne”.

El grup municipal de C’s es va abstenir en el punt. El seu portaveu, Miguel Angel Ibáñez, tot i entendre que “aquest és un dret universal no pot estar sotmès a una llei que depengui d’uns pressupostos” i va criticar la gestió de la Generalitat que “inverteix el mateix en mitjans de comunicació que en serveis socials”. Per a Ibáñez “en situacions com l’actual és quan millor cal reaprofitar els recursos, i considera que el millor que es podria fer és reformar el PIRMI i reforçar els Serveis Socials que són els qui atenent directament la gent i saben quines són les necessitats reals.”

Des de CiU, Ramon Castellano , que també es va abstenir, diu que “hores d’ara el Govern estudia aquesta Renda Garantida Ciutadana, però és un assumpte complex i no hi ha recursos. No tenim les claus de la caixa i les polítiques espanyolistes en asfixien financerament”. Castellano va considerar que “no es poden crear falses expectatives com ha passat amb la Llei de Dependència” i va concloure dient que “no podem caure en la cultura del subsidi, el que cal és crear ocupació i promoure l‘empresa”.

El Partit Popular, de veu del seu regidor Sergi Engli, va optar també per abstenir-se en considerar que “aquest subsidi ara no és possible” i “és millor reformar el PIRMI”. Per a Engli “les subvencions han de vincular-se a accions d’inserció laboral i social” i va recordar que “la ciutadania no només té drets, sinó obligacions”.

El PSC hi va votar a favor. La seva portaveu, Raquel Sánchez, va afirmar que “es tracta d’un dret regulat en l’Estatut que cal protegir amb una llei dotada de recursos” i sobre als qui posen en dubte els ajuts creu que “no es pot frivolitzar, perquè estem parlant de cobrir les necessitats bàsiques de les persones amb menys recursos”. Sánchez entèn que “es tracta d’un assumpte de voluntat política” i va posar com a exemple l’Ajuntament de Gavà on “des del 2012, tot i la minva d’ingressos hem incrementat les partides destinades a serveis socials”.

La portaveu d’ICV-EUiA, Emma Blanco, en resposta als qui s’oposeaven als ajuts va afirmar que “es tracta d’un dret ciutadà que, sense lleis dotades, no és possible” i que “és necessari actuar ara perquè el Govern té la responsabilitat de donar resposta a les necessitats actuals”. Als qui titllen la proposta de “promoure la cultura del subsidi” els va recordar que “el govern ha rescatat els bancs, tot i ser els culpables de la crisi, i no vol rescatar la ciutadania, tot i ser víctima de la situació”.

Durant el Ple també es va aprovar, definitivament, i per unanimitat, l‘Ordenança Reguladora de la Intervenció Administrativa de competència municipal en l’obertura d’establiments i control d’activitats, i que el Centre d’Història s’habiliti com a espai per la celebració de matrimonis civils. De la seva banda, l’Alcalde va deixar novament clar que “la llar d’infants prevista a les Bòbiles es manté” així com el projecte de la nova comissaria, responent així una pregunta del grup municipal d’ERC.

L’Ajuntament de Martorell aprova integrar-se a l’associació Àmbit B-30

El Ple de l’Ajuntament de Martorell va aprovar, per unanimitat, formar part de l’associació Àmbit B-30 com a membre fundador amb la finalitat que aquesta entitat defineix i desenvolupi una estratègia de col·laboració entre empreses, centres de recerca, universitats, administracions locals, organitzacions empresarials, organitzacions sindicals i governs. Es vol incentivar l’economia productiva a la zona industrial i tecnològica compresa en l’àmbit de l’eix viari de la B-30 i la seva àrea d’influència.

Aquest territori que té una superfície de 485 km2, una població de 1.018.166 habitants, 30.173 empreses i una ocupació total de 387.478 persones. Així, l’Àmbit B-30 agrupa una seixantena d’organitzacions de 23 municipis de tres comarques diferents: el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental, alineats tots al voltant d’aquest tram de via.

Les diferents entitats associades que integren aquest àmbit es troben ara en procés d’aprovació dels Estatuts de l’Associació de la B-30 que ha de permetre la constitució formal de l’entitat al llarg del primer trimestre de 2013.

El regidor de Planificació Urbanística i Serveis Urbans, Xavier Fonollosa assegura que “es vol dinamitzar una de les zones més riques del país com és l’entorn de la B-30. Després d’un seguit de sessions, ha arribat l’hora d’unir-nos en aquesta associació i ara ens adherim en l’aprovació inicial dels estatuts d’aquest ens”. En el pla de treball s’ha inclòs l’elaboració d’una diagnosi que emmarcarà 15 reptes  o projectes a desenvolupar durant els propers mesos.

Les organitzacions que integren l’Àmbit B-30 han començat a preparar un pla de treball amb l’objectiu d’identificar i definir les línies estratègiques a seguir. El passat mes de desembre es va celebrar, a Rubí, una sessió tècnica de treball que va concloure que l’eix de la B-30 pot aportar els elements diferencials necessaris per convertir-se en un dels principals pols industrials del que s’anomena advanced manufacturing o manufactura avançada.

Totes les entitats que integren l’Associació Àmbit B-30 entenen que és absolutament necessària una vertebració intel·ligent des del territori i amb tots els recursos de què es disposa a la zona: sòl, infraestructures, empreses, recerca, coneixement i capital humà. Posar en valor totes aquestes potencialitats i crear les sinergies per tal de transformar aquestes potencialitats en progrés econòmic i social és ara l’objectiu a seguir.

El Ple de Molins de Rei aprova mesures per modernitzar la contractació municipal

El Ple de febrer va aprovar la Mesa de Contractació Permanent, l’òrgan encarregat dels procediments d’adjudicació dels contractes municipals. Formen part de la Mesa els càrrecs i tècnics municipals de l’àrea d’economia i dels serveis jurídics, així com els representants de tots els grups polítics municipals. La Mesa permetrà agilitzar els processos d’adjudicació, amb un estalvi de temps i l’optimització dels recuros humans i tècnics, i garantir, alhora, la màxima transparència.

També segueixen avançant els tràmits urbanístics necessaris per facilitar la instal·lació d’ascensors als edificis d’habitatges que no en tenen i la instal·lació dels quals requereixi ocupar la via pública, gràcies a la modificació del Pla General Metropolità aprovada pel Ple. Tarifes de l’Escola Municipal de Música.

Pel que fa a educació, l’escola Julià Canals ja té el preus per al curs 2013-14, amb un increment del 2,7% (IPC interanual del mes d’agost). Alhora, s’han ampliat els descomptes amb tot un seguit de bonificacions per a famílies nombroses, les famílies monoparentals i per a les famílies amb menys nivell de renda.

El Ple també va aprovar el nou reglament de Ràdio Molins de Rei, un pas més en el compromís municipal per mantenir la ràdio local. El reglament garanteix un mitjà de comunicació de vocació i servei públic, plural i participatiu. Estableix els seus òrgans de govern i responsabilitat, una organització interna adaptada a les necessitats actuals de la ràdio, així com els mecanismes de finançament per garantir que l’emissora pugui captar recursos econòmics.

En la sessió, va ser nomenada nova regidora de les CUP, Mar Miralles, en substitució de Laura Peradalta. Pel que fa a les mocions, en va destacar la defensa de l’autonomia dels municipis i del marc competencial català arran de la reforma de les Administracions locals per part del Govern de l’Estat i la clara vocació centralitzadora d’aquest. També es van aprovar mocions en suport a una Llei pel mínim vital de les persones, per un país lliure de retallades, per exigir a l’INSS que la seva atenció telefònica sigui gratuïta i en defensa dels valors socials del fer casteller que promou la Coordinadora de Colles de Castellers de Catalunya.

Olesa de Montserrat aprova una reserva de 450.000€ per afrontar la possible adquisició del pavelló del CB Olesa

El Ple de l’Ajuntament d’Olesa va aprovar per unanimitat una modificació de partides pressupostàries per fer possible l’adquisició del pavelló del Club Bàsquet Olesa, que va sortir a subhasta el passat 22 de gener arran dels nombrosos deute que arrossega el club esportiu.

L’Equip de govern ha previst una reserva de 450.000 euros per al pavelló de bàsquet, diners que s’aconsegueixen, en gran part, donant de baixa diners destinats per un altre equipament esportiu de gran importància per a Olesa: el pavelló Sant Bernat. Ara bé, l’alcalde, Salvador Prat, va reiterar durant el Ple, que l’Equip de Govern es compromet a reposar aquesta partida de manera immediata. Els 100.000 euros restants provenen d’una partida destinada a equipaments esportius.

Tots els grups municipals van aprovar aquesta operació econòmica, perquè tots estan d’acord amb què el principal objectiu que té l’Ajuntament d’Olesa amb l’adquisició del pavelló del CB Olesa és el de garantir la pràctica del bàsquet al municipi.

L’alcalde d’Olesa, Salvador Prat, va voler deixar clar que l’operació el que vol és garantir la pràctica del bàsquet a Olesa (un esport que actualment practiquen més de 250 nens i nenes del municipi), “sense determinar qui n’és el beneficiari més enllà de les persones que el practiquen”. És a dir, deixant clar, per tant, que en cap cas l’objectiu és salvar-li els mobles al Club Bàsquet Olesa. Prat també va dir que el procés de treball en aquest assumpte per part de l’Ajuntament ha estat “ple d’entrebancs”, ja que en cap moment ha tingut accés a tota la informació referent als deutes que pesen damunt l’equipament esportiu.

Després que l’assemblea de socis del club aprovés anar de la mà de l’Ajuntament en l’operació plantejada pel consistori (requisit indispensable per poder-se presentar a la subhasta), finalment fa uns dies l’Ajuntament es va poder personar davant el jutge per presentar una oferta, que ve determinada, segons l’alcalde, per les càrregues del pavelló que figuren al registre de la propietat. I el càlcul ha portat a reservar 450.000 euros, tot i que es creu que la quantitat podrà ser inferior.

Aquests 450.000 euros que es reserven provenen en gran part (350.000 euros) d’una partida destinada al pavelló de Sant Bernat, la construcció del qual encara està pendent sobretot de què la Generalitat hi posi els diners promesos. I tenint en compte que el pavelló de Sant Bernat és un equipament llargament reivindicat a Olesa, l’alcalde va assegurar que els diners de la partida es reposaran immediatament.

Precisament, pràcticament tots els grups municipals van reclamar a l’Equip de Govern que, efectivament, la partida per al pavelló de Sant Bernat es torni a dotar de diners en el pressupost per al 2013. Tots els grups també van coincidir en donar suport a l’operació econòmica i per tant a l’adquisició del pavelló del CB Olesa, també per coincidir en l’objectiu que cal garantir a Olesa la pràctica d’un esport tan arrelat al municipi com el bàsquet.

Sant Esteve Sesrovires aprova un pressupost municipal que manté les línies d’ajust, per recuperar l’equilibri econòmic i la capacitat inversora

L’Ajuntament de Sant Esteve ha aprovat el pressupost únic per al 2013, que inclou les propostes econòmiques del Patronat Municipal, OAGIEM i la societat mercantil de serveis gerontològics de Can Serra, i que puja 10.820.317 euros. Respecte l’exercici anterior presenta una reducció d’un 0,23% pel conjunt dels tres primers ens.

Es tracta d’un pressupost que manté les línies d’ajust plantejades en els exercicis anteriors, que han vingut determinades pel context de crisi i pel fort descens d’ingressos provocat per la caiguda de l’activitat econòmica.

Per l’alcalde de Sant Esteve, Enric Carbonell, “L’ajust pressupostari que es proposa pels propers tres anys té com a objectiu recuperar l’equilibri econòmic i la capacitat inversora de l’Ajuntament”.

El pressupost per al 2013 no preveu inversió, tret d’aquella que procedeixi de l’atorgament de subvencions finalistes que es destinaran a intervencions prioritàries a la via pública.

En l’atenció a les persones, es prioritzen els serveis socials i les situacions familiars més urgents, així com l’ajuda a la petita infància.

Pel que fa al personal, s’han suspès determinades prestacions que recull el conveni col•lectiu, s’ha procedit a la reducció d’hores extres i la no renovació de contractes temporals, tret d’aquells que es consideren essencials, s’han eliminat determinades indemitzacions de càrrecs electes, així com la reducció en la nòmina de càrrecs directius.

Pel que fa als serveis, es busca la reducció de les condicions de la seva prestació, especialment en aquells que són deficitaris, per evitar que el cost recaigui de manera directa en l’usuari.

Tot i que s’ha estat treballant des del passat setembre, l’equip de govern ha esperat la liquidació de l’exercici 2012 per ajustar el nou pressupost a la realitat d’uns ingresos que en els darrers anys han experimentat un fort descens. També s’ha tingut en compte les recomanacions d’altres administracions.    Abans de la seva aprovació en el Ple del 20 de febrer, el pressupost va ser presentat i debatut en dues sessions del Consell Consultiu Municipal el qual va informar favorablement. També es va donar compte a les comissions sectorials del Patronat  Municipal i de l’Organisme Autònom de Gestió d’Instal•lacions Esportives, així com en una sessió d’audiència pública que va tenir lloc el passat 6 de febrer.

Aquest és el darrer exercici en què cada ens, Ajuntament, Patronat Municipal i Organisme Autònom de Gestió d’Instal•lacions Esportives preparen els respectius pressupostos. L’objectiu de l’Ajuntament és treballar l’any vinent en un únic pressupost per evitar la dispersió de partides i afavorir la concentració de recursos amb l’estalvi econòmic i administratiu que comporta.

En la sessió plenària, l’alcalde va agrair les intervencions i el to de les propostes de tots els grups municipals. El pressupost per al 2013 es va aprovar amb els vots favorables de l’equip de govern de PSC i Entesa, l’abstenció del PP i els vots en contra d’ARAses i CiU.

Tota la informació relativa al pressupost  del  2013 està disponible a l’apartat de Pressupostos municipals de la pàgina web municipal. Veure informació completa sobre el Pressupost municipal 2013

Sant Feliu de Llobregat aprova sol·licitar una Llei pel Mínim Vital de les Persones

En el ple es va aprovar per unanimitat una moció d’adhesió al 8 de març, Dia Internacional de les Dones. També es va aprovar de forma unànime una moció d’alcaldia per denominar com a plaça de la Solidaritat la zona verda situada entre els carrers de General Manso, Clementina Arderiu, Joan de Batlle i Carles Buïgas.

En el ple es va aprovar també una moció d’ICV-EUIA-ISF per sol·licitar l’aprovació d’una Llei pel Mínim Vital de les Persones. Aquest punt es va aprovar amb els vots a favor de PP i PSC (tot i que es va abstenir en un dels apartats de la moció) i el vot en contra de CiU.

El grup municipal de CiU també va portar al ple una moció en defensa de les pensions que es va aprovar amb el suport d’ICV-EUiA-ISF i PSC, i el vot en contra del PP.

El grup municipal del PSC va presentar una moció per reclamar a la Generalitat el pagament immediat dels deutes acumulats amb el tercer sector i amb les administracions locals en serveis socials i en l’atenció a la dependència que es va aprovar amb el vot a favor de totes les forces polítiques i l’abstenció de CiU. Els socialistes també van portar al ple una moció en relació a la Cimera Econòmica i Social que es va aprovar amb el vot d’ICV-EUiA-ISF i l’abstenció de CiU i PP. En el ple també es va aprovar una altra moció socialista de suport als col·lectius afectats per les retallades en el sistema de salut de Catalunya i en favor del model sanitari català. El grup municipal d’ICV-EUiA-ISF va votar a favor, CiU en contra i el PP es va abstenir.

D’altra banda, es van retirar de l’ordre del dia tres mocions amb el compromís de debatre-les conjuntament entre tots els grups municipals i tractar-les en la sessió plenària de març. Es tracta d’una moció sobre la transparència i la participació presentada per ICV-EUiA-ISF i CiU, i de dues mocions del PSC, una sobre l’exercici del dret a la informació de la ciutadania i una altra sobre el dret a la informació dels càrrecs electes i la transparència en el Reglament Orgànic Municipal (ROM).

Pel que fa a la resta de punts de l’ordre del dia, es van aprovar per unanimitat els plecs de clàusules administratives que regiran la contractació del servei de manteniment i neteja dels espais verds de Can Maginàs, Can Llovera i La Salut.

També es va aprovar per unanimitat un conveni entre l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona per impulsar els serveis de mediació ciutadana. La Diputació aportarà 14.250 € que permetran la contractació d’un equip de mediació ciutadana que té per objectiu la gestió i resolució dels conflictes que es produeixin en el municipi.

Un altre dels temes que es va aprovar de forma unànime en el ple és la concessió de domini públic d’un terreny d’uns 5.300 metres quadrats ubicat al polígon El Pla a l’empresa gestora del Karting Sant Feliu perquè hi instal·li noves activitats d’oci i recreatives.

El ple de Sant Just Desvern demana la retirada de l’avantprojecte de llei de racionalització de l’administració local

La moció en defensa de l’autonomia local i del règim competencial local de la Generalitat de Catalunya, presentada per l’Equip de Govern -PSC, ICV-EUiA i Junts per Sant Just- i consensuada amb CiU, va ser aprovada en la sessió plenària de febrer. Van votar en contra PP i Via Democràtica.

La moció reclama al govern espanyol la retirada de l’avantprojecte de llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local, i sol·licita a la Generalitat i a les forces polítiques amb representació al Congrés i el Senat que defensin l’autonomia del món local. Així mateix, es reclama al Govern català que presenti en breu i amb el consens del mon local, una proposta de Llei de Governs Locals, que garanteixi la prestació de serveis en els Ajuntaments i respongui als models d’organització de l’administració del segle 21.

Segons el text de la moció, la reforma del règim local ignora les competències exclusives que té assumides la Generalitat de Catalunya en règim local i limita la capacitat d’acció dels ens locals, obligant-los a deixar de prestar serveis i relegant-los a simples executors de la voluntat del Govern espanyol. I es vol deixar palès el suport del ple municipal a la feina feta pels ajuntaments els darrers 30 anys com a prestadors de serveis públics de qualitat, afavoridors de la cohesió social i vertebradors del territori; i fer públic el seu rebuig cap a les visions que pretenen ara buidar-los de competències i limitar-ne la capacitat de prestació de serveis.

A la sessió, també es va aprovar per unanimitat la moció sobre el dret a vot dels regidors i regidores electes en cas de baixa per maternitat, paternitat o malaltia greu. Per tant, es demana la modificació de la Llei de Bases Locals per fer efectiu aquest dret a vot, que ja s’aplica en el Parlament i el Congrés de Diputats.

D’altra banda, el punt de l’ordre del dia referent a la sol·licitud envers a la gestió i execució de zones verdes als municipis de Sant Cugat del Vallès, Sant Vicenç dels Horts, Montcada i Reixac i Sant Just Desvern, amb participació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, també va ser aprovats per unanimitat de tots els grups polítics amb representació al Ple.

Els punts de l’ordre del dia es poden escoltar íntegrament al servei de plens online de l’apartat novetats de santjust.cat

El Ple municipal de Sant Vicenç dels Horts aprova una proposta en defensa de l’autonomia local

L’Ajuntament, a iniciativa del grup Junts x Sant Vicenç, denuncia el “marcat caràcter centralista i uniformador” del projecte de llei que vol impulsar el govern del PP a Madrid. La proposta va ser aprovada amb el vot a favor de tots els partits del consistori: Junts, ICV-EUiA, CiU, PSC i PP. L’alcalde, Oriol Junqueras, va alertar que si la iniciativa del PP tira endavant, “els Ajuntaments només podran fer clavegueres i capes de rodadura”. “No podrem garantir, per exemple, les ajudes a les escoles bressol, ni les beques menjador”.

El text aprovat detalla: “El govern espanyol pretén impulsar una reforma del règim local que ignora les competències exclusives que té assumides la Generalitat de Catalunya en règim local, tal com s’estableix a l’article 160.1 de l’Estatut d’Autonomia”. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament es considera “inajornable” la necessitat de disposar d’una “llei catalana que aglutini la normativa bàsica sobre l’administració i els governs locals catalans, garantint totes les seves singularitats”.

L’Ajuntament també va criticar la manera com l’Estat espanyol vol complir els objectius de dèficit marcats per Europa. Segons la proposta aprovada per tots els grups excepte el PP, l’Estat “centrifuga les exigències i la responsabilitat d’assolir els objectius cap a les Comunitats Autònomes i les administracions locals”.

L’alcalde, Oriol Junqueras, va explicar que “les Comunitats Autònomes tenen una tercera part de les despeses i la majoria en Sanitat i Educació”. “El més lògic seria que el marge de dèficit de les Comunitats fos superior al 0,7% del PIB que ens marca l’Estat, un 1,5”, va afegir l’alcalde, que també va reclamar al “Govern de Rajoy que suprimeixi els ministeris sense competències, com el de ensenyament, sanitat i cultura, i que retalli la despesa militar, que és de 47 milions d’euros cada dia”. En aquest sentit, el portaveu del PP, Humbert Palafoll, va voler deixar clar que la despesa militar també és important perquè “hi ha gent que està salvant vides, gent que protegeix els pesquers contra els pirates”.

Tot i estar d’acord en la crítica a l’Estat, el portaveu del PSC, Carles Cháfer, va recordar que “la Generalitat ja està plantejant retallades de 4.000 milions sense haver acordat els pressupostos, retallades especialment en hospitals, ensenyament i serveis”. “Caldria buscar un altre tipus de solució perquè això del dèficit no afecti a la funció pública de Catalunya”, va afegir.

Es van presentar dues propostes sobre el dret a decidir. La primera, a més, donava suport a la declaració de sobirania i la presentava Junts x Sant Vicenç, CiU i ICV-EUiA La van votar a favor els 6 regidors de Junts, els 3 d’ICV-EUiA i 2 de CiU (el regidor Jaume Casanovas no va poder assistir ahir al Ple). Per part del PSC hi va haver 4 abstencions i 3 vots en contra. Els dos regidors del PP van votar en contra.

La proposta del PSC, a favor només del Dret a Decidir del Poble de Catalunya, va comptar amb el vot a favor de tots els regidors socialistes. Hi van votar en contra la resta de partits.

Viladecans aprova una moció per reivindicar mesures urgents en matèria econòmica i social

El Ple Municipal de febrer va aprovar per unanimitat una moció sobre la cimera econòmica i social que es farà al Parlament de Catalunya el 16 de març amb l’objectiu de sol·licitar que es marquin uns mínims en temes socials, serveis públics, sanitat i educació, així com un full de ruta amb polítiques per estimular l’ocupació i el creixement.

En la moció, es considera indispensable un seguit de mesures urgents que afecten el món local i insta el Govern català a tractar qüestions específiques com ara constituir una xarxa d’últim recurs de lluita contra l’exclusió, engegar un pla de xoc contra l’atur juvenil i l’atur de llarga durada o mantenir en els propers pressupostos de la Generalitat els programes de mediació, entre d’altres.

El Consistori també va aprovar amb el vot a favor de tots els grups municipals altres dues mocions relacionades amb temes econòmics i socials. Una d’elles demana a l’Estat i la Generalitat que estableixin mesures de prevenció dels desnonaments. En aquest sentit, des de l’Ajuntament es faran accions complementàries, com ara assessorar a les persones afectades o deixar d’operar amb aquelles entitats bancàries que promoguin desnonaments de residència habitual de persones empadronades a Viladecans.

Pel que fa a l’altra moció aprovada, el seu objectiu és sol·licitar a la Generalitat que als pressupostos de l’any 2013 s’inclogui la dotació per al nou hospital de Viladecans. .

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here