[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]C[/dropcap]onvocades per les organitzacions veïnals a debatre plegades de l’actual situació, tot un seguit de plataformes unitàries sindicals i d’entitats de l’àmbit de l’educació, la sanitat i la funció pública, però igualment moviments socials i assemblees de barri, han decidit fer confluir les seves protestes i reivindicacions en una gran manifestació ciutadana, que se celebrarà el diumenge 28 d’abril sota el lema: “Aturem els pressupostos antisocials. Juntes podem”.

Com més inajornable esdevé l’adopció dels pressupostos de la Generalitat, més clarament apareix que la controvèrsia entre el Govern i l’executiu de Madrid al voltant del dèficit es redueix a una discussió sobre l’abast d’una nova tanda de retallades en la despesa social que, asseguren l’un i l’altre, resulta inevitable. Així, doncs, els serveis públics veurien minvar els seus recursos entre 1.800 i 4.400 milions d’euros, segons el grau d’exigència que acabi plantejant l’Estat.

Des de les federacions veïnals, com des del conjunt del moviment obrer i associatiu, afirmem que aquests escenaris són socialment inacceptables. La pobresa colpeja a Catalunya prop d’una tercera part de la població. Noves restriccions en recursos educatius, en atenció sanitària, en cultura, cooperació o en serveis, noves privatitzacions, només poden aprofundir la recessió, incrementar l’atur, augmentar les desigualtats i les agressions mediambientals, fracturar la cohesió social. Un cop més, afirmem que hi ha alternatives; alternatives que passen per la reestructuració del deute financer, la progressivitat tributària i la lluita contra el frau fiscal.

Les necessitats socials no es poden veure sotmeses a les pretensions dels bancs i lobbys empresarials que ens han dut a aquesta crisi. Els drets de la majoria o els privilegis d’una elit cobdiciosa: d’això va en realitat el debat pressupostari. Ningú no pot fer dels nostres drets moneda de canvi de cap càlcul polític. El poble de Catalunya haurà de decidir lliurement el seu futur.Però no serà possible bastir cap projecte democràtic sobre la base d’una ciutadania atomitzada i aclaparada per la necessitat. Per això, cridem la societat civil, plural i solidària, a omplir de nou els carrers de Barcelona d’un clam de justícia.

Les diferents convocatòries que organitzen, el dia 28 al matí, el Marc Unitari de la Comunitat Educativa, la Plataforma en Defensa de la Salut, la Plataforma Sindical Unitària de la funció pública (*), la Plataforma prou Retallades, així com diversos altres col·lectius, confluiran a partir de les seves cites respectives en una gran marxa que sortirà a les 12:30h des de l’angle de Passeig de Gràcia amb la Ronda de Sant Pere i baixarà fins al Parc de la Ciutadella, seu del Parlament. Un seguici multicolor, representatiu de totes les “marees”, encapçalarà la manifestació. Una primera filera de dones durà la pancarta unitària, palesant així el nostre rebuig de la violència que les retallades pressupostàries representen per als sectors més desprotegits de la societat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here