[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap]cció contra la Fam apel·la a un compromís sostingut amb el país sahelià, on avui 1,3 milions de persones estan en risc d’inseguretat alimentària.

Tot i que actualment es necessita ajuda alimentària i d’emergència, sobretot al nord (a Kidal la desnutrició ja ha superat els nivells d’emergència), la comunitat internacional i els donants han d’apostar alhora per finançament que permeti enfortir la resiliència a mitjà i llarg termini, creant entre la població la capacitat de fer front a futures crisis i sequeres cada cop més recurrents.

La pau requereix que l’Estat i els serveis públics bàsics a la ciutadania en salut i educació tornin a funcionar a la regió del Nord.

Acció contra la Fam espera que la trobada a Brusel·les de demà, 15 de maig, en la qual es preveu la participació de ministres d’Exteriors europeus i alts representants de la Unió Europea, no es quedi en “promeses incomplertes” i que Europa “es comprometi a una ajuda sostinguda i duradora orientada a enfortir la resiliència de la població a llarg termini, a més d’assegurar els fons d’emergència destinats a pal·liar crisis nutricionals”, explica el Responsable Geogràfic d’Acció contra la Fam per Mali, Álvaro Pascual.

Álvaro Pascual recorda que Espanya ha reiterat en nombroses ocasions el seu compromís prioritari amb els països del Sahel, i específicament amb Mali, per la qual cosa Acció contra la Fam convida a que concreti aquesta solidaritat en el marc de la conferència.

“Està sobradament provat que és molt més efectiu prevenir la desnutrició, amb un enfocament integral del problema, que limitar-se a tractar-la. A més de la inestabilitat conjuntural del darrer any al nord del país, la regió del Sahel està patint sequeres cada cop més dures i recurrents, deixant a la població en una situació creixent de vulnerabilitat i pràcticament sense temps per a recuperar-se entre una i altra. Només reforçant la capacitat de resposta per part de la població es podrà emprendre el camí del desenvolupament”, explica Pascual.

Com crear resiliència? Acció contra la Fam aposta per projectes que prioritzin, per exemple, la capacitat de retenció de les aigües pluvials, l’ús de cultius millorats o més resistents a la sequera o la detecció i tractament de la desnutrició des dels primers símptomes als sistemes públics de salut.

 Emergència al nord del país

Avui dia, una de cada cinc llars a les regions del nord del país (Gao, Tombuctú i Kidal) afronten una escassetat severa d’aliments. Els índex de desnutrició han assolit ja els llindars de l’emergència en algunes zones del país, i s’observa un empitjorament de l’estat nutricional en els infants menors de cinc anys als camps de desplaçats i de refugiats als països veïns a mesura que avança la temporada entre cultius.

El Director País d’Acció contra la Fam a Mali, Franck Vannetelle, recorda que ara per ara només s’han desemborsat 112 milions de dòlars dels 409 milions (un 28%) que les Nacions Unides han reclamat per fer front a la crisi actual. La regió del nord pateix, a més, un greu dèficit d’infraestructures i desenvolupament des de la seva independència: els serveis bàsics de salut i educació mai van arribar a aquesta regió, la qual cosa ha consolidat la forta desconfiança dels seus habitants en l’interès real dels governs de Bamako per millorar les condicions de vida a la zona.

Acció contra la Fam treballa a Mali des del 1996 en quatre zones: Gao, Kita (regió de Kayes), Banamba (Koulikouro) i Bamako (comunitat VI) a través de programes de suport a la desnutrició, responent a les crisis alimentàries i millorant la seguretat alimentària dels més vulnerables.

 

Acció contra la Fam és una organització humanitària internacional i independent que combat la desnutrició infantil alhora que garanteix aigua i mitjans de vida segurs a les poblacions més vulnerables. Intervenim en més de 40 països recolzant a cinc milions de persones. La nostra visió és un món sense desnutrició; el nostre primer objectiu, retornar la dignitat a els qui avui viuen amenaçats per la Fam

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here