Durant aquest mes d’agost, cada dia descobrirem un nou municipi del Baix Llobregat. 30 localitats diverses: platja, muntanya, riu, nord, sud, delta…la riquesa paisatgística, cultural, gastronòmica i patrimonial d’una comarca per descobrir o redescobrir. Gaudeix de l’estiu al Baix Llobregat!

Cervelló

Estenent-se fins a la serra de l’Ordal, Cervelló disposa d’un ric patrimoni natural i paisatgístic, idoni per practicar senderisme o espeleologia, entre altres opcions, amb l’avenc d’en Roca amb més de 60 metres de fondària i sala subterrània com a indret emblemàtic.

El municipi disposa d’un important patrimoni arquitectònic, sobretot de caire religiós. Destaca el monestir de Sant Ponç, una de les joies del romànic català del segle XI  i destí de l’aplec que s’hi celebra cada any.

L’església de Santa Maria o dels Socors, del mateix estil, data de finals del segle V i està situada sota el castell de Cervelló. El temple va ser reparat i consagrat de nou l’any 1231, després de construir un campanar gòtic sobre el cimbori. Actualment continua en un procés de restauració amb l’ajuda de l’entitat Segle Nou i de l’Ajuntament de Cervelló.

L’església parroquial de San Esteve, al nucli urbá, és una obra modernista de l’any 1908 dels arquitectes Josep Font i Gomà i Antoni A. Gallissà.

En l’àmbit civil cal remarcar la torre de la Granja Garcia, també de Gallissà i d’estil modernista combinat amb l’arquitectura rural autòctona catalana.

La Fira de Cervelló, l’homenatge a Josep Tarradellas, nascut aquí, la festa de Santa Maria i la Fira de Santa Llúcia són algunes de les celebracions del calendari festiu.

Rutes a peu o en bici per Cervelló

Cervelló es troba en una envejable situació geogràfica, en el marc de les muntanyes de l’Ordal, envoltat de massa forestal.

Seguint aquest enllaç trobareu un conjunt de rutes per fer a peu o en bicicleta per indrets del municipi, que destaquen pel seu valor natural i paisatgístic i, en alguns casos, també ens apropen al patrimoni cultural i arquitectònic.

El Baix Llobregat

Una envejable ubicació geogràfica situa el Baix Llobregat a poc més de 15 minuts del centre de Barcelona. Amb l’aeroport al seu territori, la completa xarxa de comunicacions -tant per ferrocarril com per carretera- i la gran diversitat d’equipaments i d’activitats que ofereix, fan del turisme una de les seves millors armes.

Mar, riu i muntanya defineixen el territori. Als més de 15 km d’extenses platges de què disposa, s’afegeixen les serralades del Garraf, l’Ordal, Collserola i la majestuosa muntanya de Montserrat, idònies per al senderisme i les activitats a la natura; i el riu, en el seu tram final, origina el delta del Llobregat, d’incalculable valor i riquesa ecològica.

El Modernisme, emblema comarcal, està representat per l’església que Antoni Gaudí construí a la colònia Güell. Els punts d’interès són variats i abundants: des de termes romanes fins a palaus del XIX, d’espectaculars coves a colònies tèxtils.

Una rica gastronomia basada en producte autòctons amb denominació d’origen, manifestacions culturals i festes tradicionals (algunes d’interès nacional), així com una infraestructura turística de qualitat, converteixen el Baix Llobregat en comarca de caràcter i marcada personalitat.

Possibilitats múltiples, contrastos sorprenents i descobriments continus fan que visitar-la sigui obligat.

 

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here