Durant aquest mes d’agost, cada dia descobrirem un nou municipi del Baix Llobregat. 30 localitats diverses: platja, muntanya, riu, nord, sud, delta…la riquesa paisatgística, cultural, gastronòmica i patrimonial d’una comarca per descobrir o redescobrir. Gaudeix de l’estiu al Baix Llobregat!

Collbató

Collbató, a menys de 30 minuts de Barcelona, ha estat històricament porta d’entrada al massís de Montserrat, els tresors naturals del qual es troben al seu abast: la cova del Salnitre, les profundes canals, les roques de formes fantàstiques, el vol dels ocells, els boscos d’alzina i roure… Tot un parc natural a tocar del poble.

Les petjades de la història han deixat la seva empremta: civilitzacions neolítiques, el castell i el nucli medievals, l’arquitectura popular i l’art modernista.

Alhora, la cultura popular està impregnada d’un món màgic de llegendes, rondalles i éssers fabulosos acompanyant la descoberta de la muntanya de Montserrat.

La Cova del Salnitre

La muntanya de Montserrat amaga una enigmàtica cavitat de gran bellesa natural, amb formacions que recorden l’obra de Gaudí.

És la cavitat més coneguda i la que millor resumeix la història de l’espeleologia catalana. La seva visita, altament recomanable a tots els qui vulguin conèixer Montserrat, és un passeig subterrani que permet descobrir les característiques i el resultat d’un procès geològic actuant sobre uns materials deteminats: calcaris i conglomerats. L’entrada, mig amagada pels blocs montserratins, disposa d’un accés fàcil gràcies a unes escales que superen el fort desnivell.

La visita a la cova del Salnitre és sempre guiada i cal fer reserva prèvia a l’Oficina d’Informació Turística de Collbató. De dimarts a divendres la cova només roman oberta per a activitats escolars concertades. Caps de setmana i festius de 10 a 13 h i de 16.30 a 18.30 h A l’agost obert tot el mes, de dimarts a diumenge, en el mateix horari dels caps de setmana i festius. La cova roman tancada tots els dilluns de l’any i els dies 25 i 26 de desembre i l’1 i el 6 de gener.

El Baix Llobregat

Una envejable ubicació geogràfica situa el Baix Llobregat a poc més de 15 minuts del centre de Barcelona. Amb l’aeroport al seu territori, la completa xarxa de comunicacions -tant per ferrocarril com per carretera- i la gran diversitat d’equipaments i d’activitats que ofereix, fan del turisme una de les seves millors armes.

Mar, riu i muntanya defineixen el territori. Als més de 15 km d’extenses platges de què disposa, s’afegeixen les serralades del Garraf, l’Ordal, Collserola i la majestuosa muntanya de Montserrat, idònies per al senderisme i les activitats a la natura; i el riu, en el seu tram final, origina el delta del Llobregat, d’incalculable valor i riquesa ecològica.

El Modernisme, emblema comarcal, està representat per l’església que Antoni Gaudí construí a la colònia Güell. Els punts d’interès són variats i abundants: des de termes romanes fins a palaus del XIX, d’espectaculars coves a colònies tèxtils.

Una rica gastronomia basada en producte autòctons amb denominació d’origen, manifestacions culturals i festes tradicionals (algunes d’interès nacional), així com una infraestructura turística de qualitat, converteixen el Baix Llobregat en comarca de caràcter i marcada personalitat. Possibilitats múltiples, contrastos sorprenents i descobriments continus fan que visitar-la sigui obligat.

 

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here