Durant aquest mes d’agost, cada dia descobrirem un nou municipi del Baix Llobregat. 30 localitats diverses: platja, muntanya, riu, nord, sud, delta…la riquesa paisatgística, cultural, gastronòmica i patrimonial d’una comarca per descobrir o redescobrir. Gaudeix de l’estiu al Baix Llobregat!

Santa Coloma de Cervelló

Al municipi hi trobem l’excepcional conjunt modernista de la Colònia Güell, amb un bon nombre d’edificis en aquest estil entre els quals destaca l’església (cripta) d’Antoni Gaudí, obra cabdal de l’autor i fita de l’arquitectura moderna. La passejada per la colònia és un recorregut per edificis civils d’interès arquitectònic.

A més, Santa Coloma disposa d’un seguit d’itineraris per paisatges naturals, en especial la pujada a la muntanya del Montpedrós o Sant Antoni, que ofereix les millors vistes del Baix Llobregat.

El cicle festiu ve assenyalat per dos importants esdeveniments: la Festa de la Cirera (finals de maig) i la Festa del Modernisme (segon cap de setmana d’octubre).

La Colònia Güell

La Colònia Güell és una petita colònia obrera situada en el terme municipal de Santa Coloma de Cervelló, considerada un dels referents per a estudiar l’arquitectura d’Antoni Gaudí. És també un dels conjunts modernistes i atractius turístics més importants de Catalunya.

A diferència de la gran majoria de colònies industrials de Catalunya, l’empresari Eusebi Güell va procurar millores socials per als treballadors i va esdevenir també un mecenes de la cultura. Així, va dotar a la Colònia Güell d’equipaments culturals i religiosos, i va incorporar el corrent modernista a les noves construccions. Destaca especialment l’església dissenyada pel propi Antoni Gaudí, inacabada, però que assenta les bases del que seria la Sagrada Família de Barcelona.

La cripta de la Colònia Güell, construïda entre 1908 i 1915 per encàrrec de Güell com edifici religiós per als seus treballadors de la Colònia, és un reflex de la plenitud artística de Gaudí: pertany a la seva etapa naturalista (primera dècada del segle XX), període en que l’arquitecte perfecciona el seu estil personal, inspirant-se en les formes orgàniques de la naturalesa. A això, l’artista català hi afegeix una gran llibertat creativa i una imaginativa creació ornamental.

 A causa de la riquesa patrimonial del conjunt, l’any 1991 la Colònia Güell va ser declarada Bé d’Interès Cultural i es va establir la protecció dels edificis més rellevants, així com de les característiques generals d’edificació.

El Baix Llobregat

Una envejable ubicació geogràfica situa el Baix Llobregat a poc més de 15 minuts del centre de Barcelona. Amb l’aeroport al seu territori, la completa xarxa de comunicacions -tant per ferrocarril com per carretera- i la gran diversitat d’equipaments i d’activitats que ofereix, fan del turisme una de les seves millors armes.

Mar, riu i muntanya defineixen el territori. Als més de 15 km d’extenses platges de què disposa, s’afegeixen les serralades del Garraf, l’Ordal, Collserola i la majestuosa muntanya de Montserrat, idònies per al senderisme i les activitats a la natura; i el riu, en el seu tram final, origina el delta del Llobregat, d’incalculable valor i riquesa ecològica.

El Modernisme, emblema comarcal, està representat per l’església que Antoni Gaudí construí a la colònia Güell. Els punts d’interès són variats i abundants: des de termes romanes fins a palaus del XIX, d’espectaculars coves a colònies tèxtils.

Una rica gastronomia basada en producte autòctons amb denominació d’origen, manifestacions culturals i festes tradicionals (algunes d’interès nacional), així com una infraestructura turística de qualitat, converteixen el Baix Llobregat en comarca de caràcter i marcada personalitat. Possibilitats múltiples, contrastos sorprenents i descobriments continus fan que visitar-la sigui obligat.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here