Joan Colomo, Marina Rossell, John Talabot, Peret, Txarango, La Sala Sidecar i Los Sirgadors; seran els premiats d’enguany

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l proper dijous 5 de setembre comença la 25ª edició del Festival, amb el lliurament dels PREMIS ALTAVEU.

Aquests premis reconeixen la tasca dels i les artistes, entitats, trajectòries i iniciatives que d’una manera destacada han enriquit la música produïda a Catalunya durant el darrer any o que per trajectòria mereixen un esment simbòlic.

PREMIS ALTAVEU 2013

JOAN COLOMO Per ser una ànima naïf i lliurepensadora a l’escena dels bandautors rockers catalans, que esculpeix màgiques cançons a cop de cisell, alliberant els minairons i les nimfes amagats als rierols entre roques i soques. Foguejat als entorns punk i hardcore (The Unfinished Sympathy, La Célula Durmiente, Zeidun), el celoní ha destil·lat la seva essència en tres discos en solitari amb un esperit amant del viu i deixa viure, que transmet de manera generosa des de qualsevol escenari allunyat de models encorsetats. L’entorn natural del Montseny és el focus inspirador d’un personatge crític amb el sistema i honest amb els principis col·lectius.

MARINA ROSSELL Pel reconeixement d’una cantant honesta que va emprendre una trajectòria personal de compromís per la cançó, que va des de les essències de la memòria col·lectiva de les cançons catalanes fins a la difusió de l’obra de Moustaki, passant per la profunditat poètica d’Espriu. Sempre cantant amb la tendresa d’una veu única plena d’emoció i sensibilitat.

JOHN TALABOT Per haver aconseguit crear un so propi en un món tan variat i complex com és l’electrònica. Gràcies al seus temes, especialment als recollits al disc de debut “Fin”, John Talabot ha portat els noms de Barcelona i Catalunya a tot el món i s’ha convertit en un dels productors més interessants de l’escena europea.

PERET Per ser un dels cantants més populars de la història de la música de Catalunya i un dels màxims exponents de la rumba. Ja en els anys seixanta va ser molt conegut gràcies a diversos temes que van arribar a grans audiències. Així, des del seu llunyà treball ‘La noche del hawayano’, des d’èxits com ‘El muerto vivo’ o el que va catapultar sense mesura, ‘Una lágrima’, Peret va passar pel Midem de Cannes ja el 1967 des d’on es projectà cap a l’escena internacional. El 1971 arribaria un altre tema molt potent ‘Borriquito’, i vint anys després la seva ‘Gitana hechicera’. El 1992 la seva participació a la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona li va tornar a donar un lloc d’àmplia visibilitat. Concerts com el del Festival Viñarock del 2008 demostraven que el seu repertori és un clàssic fins i tot entre generacions joves i molt vinculades al món del rock. Enguany ha estat un dels artistes més ben acollit en el Concert per la Llibertat al Camp Nou de Barcelona.

TXARANGO Per haver estat la banda revelació l’any 2012. Allunyada de les fórmules més estandaritzades de difusió, han sabut arribar a públics molt amplis i molt joves, gràcies tant al seu treball constant sobre els escenaris en una gira intensa, com a l’ús de les noves tecnologies. Música festiva i ballable que ha obtingut el reconeixement dels espectadors i de la crítica.

SALA SIDECAR Per arribar als 30 anys amb un bon estat salut i convertir-se en la sala més antiga de Barcelona amb una programació estable i continuada. L’acollidora sala Sidecar, des d’un racó de la Plaça Reial, s’ha convertit en un lloc on descobrir nous valors, veure artistes consolidats i, en definitiva, escoltar bona música de tota mena.

LOS SIRGADORS per ‘La Saboga’ Per la lletra ‘La Saboga’, lírica rítmica i de caire reivindicatiu que beu de la dura realitat medioambiental de lo riu Ebre i les terres del delta. La música com a motor crític i festiu d’aquest jove grup del sud que saonen les lletres amb molt de sentiment i gràcia.

Més informació sobre els Premis Altaveu aquí

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here