Durant aquest mes d’agost, cada dia descobrirem un nou municipi del Baix Llobregat. 30 localitats diverses: platja, muntanya, riu, nord, sud, delta…la riquesa paisatgística, cultural, gastronòmica i patrimonial d’una comarca per descobrir o redescobrir. Gaudeix de l’estiu al Baix Llobregat!

Vallirana

A cavall entre les serres d’Ordal i el massís del Garraf, en el seu privilegiat medi natural hi trobem nombrosos avencs i coves, fruit d’un relleu capriciós, abrupte i pintoresc, idoni per gaudir en plena natura.

Patrimonialment cal esmentar la cova Bonica – antic poblament neolític-, la capella de Sant Silvestre – interessant edifici preromànic- o els molinots de la Llibra – dues torres d’origen medieval.

El visitant té la possibilitat de combinar tot un seguit de rutes a peu pel medi geogràfic amb recorreguts per la història del municipi a través del seu patrimoni, i obtenir així una visió global de les diverses possibilitats que Vallirana ofereix.

Cova Bonica

El terme municipal de Vallirana compta amb més de vuitanta coves i avencs explorats. Moltes d’elles van ser habitades durant la prehistòria, com ho demostren les diverses troballes arqueològiques aconseguides, que es remunten a més de 4.000 anys abans de Crist. Al sector de penya-segats per on transcorre el torrent de la Fou de Montaner, al sud-oest del nucli urbà, l’erosió produïda per les aigües va anar formant al Ilarg del temps nombrosos abrics i cavitats, explorats durant els anys trenta.

El jaciment arqueològic més notable és la Cova Bonica, situada a uns 150 metres d’alçada sobre el torrent. Està formada per dues cambres separades per unes formacions estalagmítiques. En les excavacions realitzades aparegueren nombrosos materials ceràmics, de tipologies diverses: ceràmica llisa i amb decoracions cardials, incisions i acanalats. Segons Vicenç Balldellou, la Cova Bonica va tenir probablement tres estadis d’ocupació: un en el període neolític inicial (ceràmica cardial), un altre a l’edat de bronze (vasos carenats i estris de bronze) i potser un de tercer en un període més avançat de l’edat de bronze (acanalats i nanses d’apèndix).

Algunes de les peces procedents de la Cova Bonica es troben exposades al Museu d’Arqueologia de Catalunya. Altres peces estan guardades tant a aquest museu com al Museu Arqueològic de Gavà.

Excursions i itineraris

El Baix Llobregat

Una envejable ubicació geogràfica situa el Baix Llobregat a poc més de 15 minuts del centre de Barcelona. Amb l’aeroport al seu territori, la completa xarxa de comunicacions -tant per ferrocarril com per carretera- i la gran diversitat d’equipaments i d’activitats que ofereix, fan del turisme una de les seves millors armes.

Mar, riu i muntanya defineixen el territori. Als més de 15 km d’extenses platges de què disposa, s’afegeixen les serralades del Garraf, l’Ordal, Collserola i la majestuosa muntanya de Montserrat, idònies per al senderisme i les activitats a la natura; i el riu, en el seu tram final, origina el delta del Llobregat, d’incalculable valor i riquesa ecològica.

El Modernisme, emblema comarcal, està representat per l’església que Antoni Gaudí construí a la colònia Güell. Els punts d’interès són variats i abundants: des de termes romanes fins a palaus del XIX, d’espectaculars coves a colònies tèxtils.

Una rica gastronomia basada en producte autòctons amb denominació d’origen, manifestacions culturals i festes tradicionals (algunes d’interès nacional), així com una infraestructura turística de qualitat, converteixen el Baix Llobregat en comarca de caràcter i marcada personalitat. Possibilitats múltiples, contrastos sorprenents i descobriments continus fan que visitar-la sigui obligat.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here