Actes literaris proposats i coordinats per la poeta cornellanenca Júlia Bel. Aquest dimecres, a la Biblioteca Marta Mata, es celebrarà a les 19:30h una conferència sobre els diferents símbols que amaren la poesia marçaliana, de la mà de la poeta i narradora, Neus Aguado. A la mateixa biblioteca es pot visitar fins el proper dia 21 de desembre, l’exposició “TÈRBOL ATZUR”. Tancarà els actes una cloenda poètica el dia 18 de desembre a les 19:30h

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap]mb la programació d’aquests actes commemoratius es vol retre homenatge a la poeta Maria-Mercè Marçal per la seva gran qualitat literària, pel seu exemple de compromís social, per la seva vinculació amb el Baix Llobregat, i perquè com a figura destacada de la nostra cultura cada dia en té més rellevància el seu llegat.

Aquests actes tenen la finalitat de difondre la seva poesia i posar de relleu els aspectes més vitals de la seva obra.  En aquest sentit, es vol destacar la seva vinculació amb la natura, la presència del món natural en les seves imatges poètiques, als seus versos, a les seves metàfores, que recullen tant la força tel•lúrica com la subtilitat de l’influx de la lluna.

Els actes commemoratius estan programats els dimecres 11 i 18 de desembre a les 19:30h a la Biblioteca Marta Mata, de Cornellà de Llobregat, una biblioteca que disposa d’un fons especial d’autores i que destacarà durant aquests dies les obres de Maria-Mercè Marçal i sobre ella que consten al seu catàleg.

Dimecres 11 de desembre: MERCÈ MARÇAL. UNA BARCA HACIA LA LIBERTAD

(19:30h a la Biblioteca Marta Mata. A càrrec de la poeta i narradora, Neus Aguado)

La conferencia versarà sobre els diferents símbols que amaren la poesia marçaliana, des dels esotèrics fins als feministes i els relacionats amb el món vegetal, així com també farà  especial esment en la part transgressora de l’obra Maria-Mercè Marçal, sense oblidar l’amor en llibertat i l’amistat entre dones, i la celebració pagana de l’amor. Un paisatge violeta que és el color del feminisme, però, també el color de l’ànima.

Dimecres 18 de desembre: Presentació REVISTA ALGA i Cloenda Poètica

(19:30h a la Biblioteca Marta Mata)

Acte de presentació de la revista ALGA, una revista de literatura que es publica a Castelldefels des de fa trenta anys pel Grup de Poesia ALGA i que es difon també a les llibreries més importants de Barcelona. El 2011 va rebre el premi de literatura atorgat pel Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

El número de primavera d’aquest any dedica les seves pàgines centrals a Maria-Mercè Marçal, amb tres articles sobre la seva obra, l’edició d’alguns dels seus poemes principals amb traducció al castellà, diverses imatges basades en la seva obra, i alguns poemes dedicats a ella.

La Cloenda anirà a càrrec de la poeta Goya Gutiérrez, directora de la revista, i d’Enric Velo, director d’art. Amb la participació d’alguns col•laboradors i col•laboradores, a més d’artistes convidats. S’hi farà una lectura de poemes de diversos poetes que participen a la revista i hi haurà una intervenció musical a càrrec de la cantautora empordanesa Rusó Sala, que interpretarà cançons, seves i d’altres compositors, inspirades en els versos de Maria-Mercè Marçal.

Aquesta cloenda poètica es considera un acte festiu de celebració de la poesia i de l’art, tot recordant l’obra de la poeta homenatjada Maria-Mercè Marçal.

Fins al 21 de desembre: Instal·lació poética “TÈRBOL ATZUR. Evocació de Maria-Mercè Marçal”

(Biblioteca Marta Mata. Projecte de Júlia Bel)

Aquest projecte de la creadora cornellanenca Júlia Bel consisteix en la confecció d’una mena d’herbari fotogràfic, a partir de les referències vegetals que es poden trobar a la poesia de Maria-Mercè Marçal.

La instal•lació artística consta de tres grans espais expositius que són una evocació dels seus versos i una aproximació a la seva poètica des de l’aspecte del seu vincle amb la natura.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here