Maragall va parlar de transparència i rendició de comptes durant la visita que va fer dissabte al matí a la ciutat baixllobregatina, des d’on va presentar el “contracte de transparència” de la candidatura d’ERC-NEcat

El número 2 d’ERC a les eleccions europees del 25 de maig, Ernest Maragall, va visitar la Fira de Sant Isidre de Viladecans en ple equador de la campanya acompanyat per la candidata republicana a l’Ajuntament, Bàrbara Lligadas, i va mantenir un intercanvi d’impressions amb diverses associacions del municipi en el seu recorregut per la 13a Mostra d’Entitats.

El fundador de Nova Esquerra Catalana (NECat), en coalició amb Esquerra i Catalunya Sí als comicis de diumenge vinent, va assegurar que “hem de saber veure que les decisions que es prenen a Europa tenen a veure amb si hi ha o no hi ha reindustrialització real en aquestes terres”.

En el mateix sentit i per convèncer a la ciutadania del Baix Llobregat de la importància d’anar a votar, va afegir que “el fil directe que hi ha entre les decisions que han pres la Comissió i el Consell d’Europa i el tancament de serveis públics o el debat sobre l’Hospital de Viladecans és això, un fil directe. “Ja sé que l’última decisió pertany a Catalunya i ens hem d’apassionar per com i quan recuperarem la potència i tota l’ambició inicial, per exemple, per l’Hospital de Viladecans, però també hem de saber veure que això passa per Europa”.

L’exconseller i exmembre de l’executiva del PSC va considerar que “la gran victòria de Catalunya serà que els ciutadans votin i que votin en una proporció suficient per enviar un missatge claríssim a tot Europa: aquí estem, sabem el que som, sabem on volem anar i estem disposats a afegir a Europa tota la nostra ambició, la nostra qualitat democràtica, la nostra convicció per tenir una societat a l’alçada de les nostres esperances”.

Maragall, va reclamar que es faci “net” a Europa i a Catalunya per fer desaparèixer la corrupció de les institucions. La credibilitat i legitimitat dels càrrecs públics ha d’estar permanentment avaluada segons l’exconseller, que no entén com molts servidors públics amb indicis suficients de corrupció continuen ocupant càrrecs.

Després de presentar un “contracte de transparència” de la seva candidatura pel qual els eurodiputats de la coalició ERC-NEcat es comprometen a explicar totes i cadascuna de les accions i votacions que realitzin en la eurocambra, acompanyat de la candidata local d’ERC a Viladecans, Bárbara Lligadas; Ernest Maragall  va valorar les noves imputacions  per corrupció del Cas Mercuri, que afecta específicament al seu expartit, el PSC.

En resposta als mitjans, el candidat europeu va opinar que la diputada del PSC Montserrat Capdevila hauria de renunciar a l’escó, després de ser imputada per un presumpte delicte de malversació de fons públics per suposadament haver carregat al Parlament viatges personals en AVE a Madrid. “Amb tots els elements que tinc crec que hauria de dimitir, i per coses menors han dimitit ministres a Europa”, va sentenciar.

Maragall va afegir que “tots els càrrecs públics haurien de tenir l’obligació de dur a terme un rendiment de comptes permanent que inclogui especificar com es gasta tots els diners que és de les institucions, i per tant, de tots els ciutadans”, tot i que va recalcar que tota imputació judicial no ha de comportar necessàriament la renúncia a un escó “però sí que cal aplicar el sentit comú i el primer que hauria de prendre decisions sobre aquest tema és la persona afectada per aquestes situacions”.

Per la seva banda, la cap de llista d’ERC a les municipals, Bàrbara Lligadas, va respondre a preguntes dels mitjans sobre la independència de Catalunya en una comarca que, d’entrada, en semblaria poc partidària: “el Baix Llobregat és una comarca obrera que ha patit moltíssim, que està patint moltíssim, és una de les comarques del país on s’està patint més la crisi i, per tant, creiem que l’única manera que tenim per poder sortir d’aquesta situació és tenint els nostres recursos, tenir allò que es mereix la nostra ciutadania. I la manera d’aconseguir-ho pensem que és tenir un nou país”.

Contracte de transparència

El programa electoral dels republicans inclou cinc propostes per garantir la transparència i la rendició de comptes de les institucions europees. Proposen atorgar al Parlament Europeu la capacitat d’iniciativa legislativa i la responsabilitat d’exercir un control “real i efectiu” sobre els executius de la UE; un registre de lobis europeus, regular l'”empremta legislativa”, que fixi el registre de l’actuació dels parlamentaris i  dotar de contingut real el concepte d”iniciativa legislativa popular a escala europea.

Els membres de la candidatura d’ERC-NEcat es comprometen, doncs, a assumir “un contracte electoral en tant que eurodiputats”, va explicar Maragall, que consisteix a adquirir els quatre compromisos esmentats i obrir les agendes publiques a la ciutadania, retre comptes cada cert temps i explicar quines de les seves propostes han tingut èxit.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here