En el darrer Ple, l’oposició en bloc va votar contra els pressupostos per 2014, presentats pel govern d’Esparreguera, on CiU i ERC governen en minoria. L’oposició denuncia que donada la seva negativa d’aprovar uns pressupostos que qualifiquen d'”impresentables”, CiU i ERC es valdran de la LRSAL per aprovar els pressupostos via Junta de Govern

El darrer Ple d’Esparreguera hauria d’haver estat el de l’aprovació dels pressupostos, però el Govern de la localitat -format per CiU i ERC- va acusar el fet de governar en minoria, i l’oposició en bloc – 11 regidors- va votar en contra de l’aprovació. Fins i tot el partit local Iniciativa Reacció Social (IRS), que havia pactat prèviament l’aprovació del text, finalment se’n va fer enrere al Ple.

Això, deixa al Govern de la vila en una situació de debilitat absoluta, que CiU i ERC volen pal•liar aixoplugant-se en la Ley de Reforma y Sostenibilidad de la Administración Local (LRSAL), impulsada pel Govern espanyol del PP, que possibilita que el pressupostos es puguin aprovar via Junta de Govern, sense haver de sotmetre’s a la voluntat del Ple. Sembla que l’ aprovació dels pressupostos es durà a terme aquest mateix dimecres.

La paradoxa radica en que darrerament, el Ple d’Esparreguera va aprovar per UNANIMITAT, una Moció d’oposició frontal a la LRSAL, en la que es denunciava que aquesta llei trenca el model d’atenció pública de proximitat, és una llei recentralitzadora, i fa que els ajuntaments perdin la capacitat de prestar molts dels serveis que ofereixen actualment a la ciutadania.

Per aquesta raó, la majoria dels consistoris de la comarca -entre ells els governats per CiU com Molins de Rei o Martorell, i per ERC com Sant Vicenç dels Horts-, han aprovat mocions als seus plens, demanant-ne la seva retirada; en tots els casos amb el vot favorable de CiU i ERC.

A més, CiU i ERC -junt amb d’altres forces com ICV-, han estat especialment bel•ligerants contra aquesta llei, tant des del Parlament com des de la resta d’institucions on tenen presència, i han estat els artífex, entre d’altres, de la denúncia que s’ha interposat contra la LRSAL al Tribunal Constitucional.

L’Alcalde d’Esparreguera, Joan Paül Udina (CiU), en declaracions a Ràdio Esparreguera, va qualificar l’actuació de l’oposició “d’obstruccionisme” i va defensar que “l’aplicació del pressupost s’endarrerirà per culpa de l’oposició”. “L’oposició te raó quan diu que ells son majoria, i per tant, quan es pren una decisió en negatiu, la responsabilitat és seva”, van sentenciar l’alcalde.

Udina també va defensar que “el pressupost no té contingut ideològic” i que per tant, no entenia l’oposició frontal de tota la resta de partits.

Per a l’Entesa, que ha fet públic una text de denúncia, aquesta situació demostra “la manca de respecte de CiU i ERC-AM cap al Ple i per la democràcia a la nostra ciutat, ja que aproven una moció i després fan el contrari del que van aprovar”. “Manca participació i hi ha una greu falta de projecte col·lectiu”, va denunciar el portaveu de l’Entesa, Iñaki Andrés, que va criticar durament els pressupostos presentats, “es
baixen  els impostos directes i s’apugen les taxes”, va posar com a exemple, de perquè la seva formació havia votat contra la proposta.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here