Urtasun, Camats i Lozano (ICV-EUiA) han estat els únics que han aplaudit als treballadors i treballadores que defensaven els seus drets laborals. Durant el debat,celebrat als estudis baixllobregatins de Televisió de Catalunya, els candidats de CiU, ERC i ICV-EUiA han coincidit que la consulta del 9 de novembre es pot defensar a escala europea, el que podria traduir-se en unitat d’acció en l’Eurocambra si aconsegueixen representació el 25 de maig. Per la seva banda, el PP nega que el procés sigui una qüestió europea i el PSC insisteix en el diàleg entre governs

Els sis candidats catalans a les europees han arribat progressivament a Sant Joan Despí, a les portes de TV3, i s’han trobat amb una sorollosa protesta de la pantilla, que ha cridat repetidament consignes com ‘Volem conveni’ i ‘Brauli Dimissió’, en protesta contra la retallada de salaris i l’aplicació d’un Expedient de Regulació d’Ocupació que pot suposar l’acomiadament de més de 200 persones de la televisió pública.

Pel que fa al debat, la més matinera, a les 20.22 hores, ha estat la candidata d’UPyD, Teresa Giménez Barbat, que ha arribat en taxi. Sis minuts més tard, a les 20.28 hores, ha aparegut en cotxe particular el candidat d’ERC, Josep Maria Terricabras.

A les 20.38 hores ha estat el torn de l’ecosocialista Ernest Urtasun, que acompanyat de Núria Lozano i Dolors Camats han arribat caminant i han estat els únics que han aplaudit i s’han solidaritzat més significativament amb els empleats de TV3.

Durant el debat electoral de TV3, Ramon Tremosa (CiU) ha dit que les institucions europees poden perfectament “emparar” la voluntat dels catalans de pronunciar-se el 9N, i ha assegurat que un ‘sí’ a la independència d’Escòcia podria suposar que la UE li oferís continuar en la Unió sense que l’hagués de deixar-la i renegociar el seu ingrés.

El candidat d’ERC, Josep Maria Terricabras, ha defensat que la consulta és perfectament realitzable sota la legalitat espanyola i dins del marc de la UE, mentre que Ernest Urtasun (ICV-EUiA) ha insistit que el ‘dret a decidir’ es pot defensar a Europa i ha recordat que la candidata verda a presidir la CE, Ska Keller, és l’única que “s’ha mullat” a favor de la consulta.

Tot i coincidir amb la defensa del dret a decidir, mentre Tremosa ha destacat la importància de reforçar el president de la Generalitat, Terricabras ha recordat que el procés és del conjunt del poble. En canvi, Ernest Urtasun, cap de llista d’ICV-EUiA, no ha compartit l’opinió i espera que els ciutadans castiguin CiU per les retallades i els casos de corrupció.

Per contra, Santi Fisas (PP) ha dit que Europa no avalarà la consulta perquè els estats membre no estan disposats a veure països fragmentant-se: “No es pot entendre la relació de Catalunya amb Europa sense passar per Espanya. Si no som espanyols, estem fora d’Europa”.

Segons el socialista Javi López, que la consulta sigui viable no és tant una qüestió d’Europa com que es negociï internament “entre governs” –el català i l’espanyol–, i ha reivindicat que el candidat socialdemòcrata a presidir la CE, Martin Schulz, ja ha apel·lat a una solució dialogada.

La candidata de UPYD, Teresa Giménez Barbat, ha carregat contra els nacionalismes que “han estat profundament reaccionaris”, i ha criticat a PP i PSOE perquè, segons la seva opinió, l’únic que han fet és apuntalar-los.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here