La Generalitat ha rebut cartes d’ajuntaments baixllobregatins governats per el PSC, concretament els de Sant Just Desvern i Sant Andreu de la Barca, que asseguren a la vicepresidenta Joana Ortega, que pot comptar amb ells per duur a terme la consulta “si és legal”, encara que no exigeixen que sigui acordada amb l’Estat, que és la posició oficial del partit socialista

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va enviar a finals del mes de març una carta a tots els alcaldes i alcaldesses de Catalunya, per conèixer el seu “compromís i col·laboració” amb el Departament de Governació i Relacions Institucionals per organitzar una consulta.

En la missiva, Ortega recordava que el passat desembre es va acordar la data i la pregunta de la “consulta legal” sobre el futur de Catalunya i recordava també que l’Institut d’Estudis Autonòmics va assenyalar 5 vies legals per poder celebrar la consulta, entre elles, la petició de la transferència de la competència per convocar un referèndum que es va debatre el 8 d’abril al Congrés.

Alguns alcaldes socialistes, van explicar ahir a RAC1 la resposta que van donar i, l’única condició que posaven al Govern és que la consulta fos  legal, a l’empara de la llei de consultes del Parlament, i que l’Estat la tolerés, és a dir, que el Constitucional no la suspengui. Ho veuen difícil, però en el cas de ser així, van assegurar que col·laborarien.

En aquest sentit es va expressar l’alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca. “Si la llei de consultes està aprovada i l’estat no intervé i, per tant, està en vigència i és el que marca la llei, donaríem suport a la consulta”, va aclarir.

També  l’alcalde de Sant Just Desvern, Josep Perpinyà, va explicar la resposta a la carta de la Generalitat fa unes setmanes en el ple municipal: “Si el Parlament de Catalunya convoca la consulta, aquest ajuntament facilitarà que es faci. I si el president del país diu que es fa i està emparada per la legislació, que entenc que en el Parlament és així, aquest ajuntament facilitarà la consulta”, va assegurar.

Unes posicions bastant allunyades de les de l’actual direcció del PSC. L’alcalde de Cornellà i mà dreta de Navarro, Antoni Balmón, va contestar a la carta d’Ortega dient que no pensava col·laborar en cap consulta que no fos pactada amb l’Estat.

Un total de 423 alcaldes dels 946 del país (poc menys de la meitat) ja han respost a la carta que Joana Ortega els va enviar al març demanant col·laboració per a la consulta. Pràcticament tots, 404, hi donen suport (entre ells, el de Barcelona), mentre 14 alcaldes rebutgen el suport i 5 expressen dubtes, segons explica el Departament de Gobernació.

El portaveu del PPC, Enric Millo, per la seva banda, va instar fa uns mesos els consistoris a no lliurar la informació que demana la Generalitat. “Faig una crida a la responsabilitat del Govern que deixi d’insistir i intimidar els ajuntaments demanant coses que no pot demanar”, reclamava el passat mes d’abril. Al Baix Llobregat només hi ha una alcaldía del Partit Popular, la liderada per Manuel Reyes a Castelldefels.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here