El congrés extraordinari del PSC ha ratificat aquest dissabte per unanimitat Miquel Iceta com a primer secretari del partit, després d’haver obtingut el 85% dels vots a les primàries de fa una setmana en les quals era l’únic candidat a liderar el partit. “Posem-nos dempeus i tornem a aixecar la bandera de la reforma social, del canvi, de la transformació i la bandera de l’entesa entre els pobles d’Espanya”, ha reivindicat Iceta. Al Congrés hi han assistit  la presidenta d’Andalusia, Susana Díaz i Pedro Sánchez -nou secretari general electe del PSOE-, que ha promès un PSOE “fort”, ha defensat el federalisme i ha defugit les diferències amb el PSC sobre la consulta

Així Iceta ja és oficialment el nou primer secretari dels socialistes catalans, després de la dimissió fa un mes de Pere Navarro, que ha obert un impàs en què el partit ha estat pilotat per una comissió gestora.

Precisament el líder d’aquesta gestora i alcalde de Tarragona, Josep Félix Ballesteros, ha apostat per acostar el partit a la ciutadania i ha reclamat que l’etapa que s’obre aquest dissabte “sigui el temps de la generositat i no el dels projectes individuals”, del debat però també de la lleialtat.

En la seva intervenció per clausurar el congrés extraordinari que l’ha proclamat líder, Iceta ha advertit a aquells que diuen que els socialistes catalans defensen una ‘tercera via’ entre independència i ‘statu quo’ que no es tracta de la tercera, sinó de la primera opció: “Això per a mi és la primera via, i a l’hora de la veritat l’única”.

El ja primer secretari del PSC ha argumentat que no existeix solució fora del camí del diàleg, la negociació i el pacte, i ha erigit PSC i PSOE com els partits que poden promoure aquest escenari promovent una reforma constitucional “que faci d’Espanya un Estat federal capaç de reconèixer la diversitat nacional”.

Iceta, també ha presentat aquest matí la seva proposta de Comissió Executiva, “una Executiva per treballar i situar el PSC allà on els treballadors i les treballadores del nostre país ens necessiten”.

Aquesta nova executiva inclou als baixllobregatins Antonio Balmón -alcalde de Cornellà-, a la secretaria de coordinació institucional i Eva Granados -diputada responsable del Baix Llobregat al Parlament- a polítiques socials. A més, el nou primer secretari ha proposat al fins ara Secretari d’Organizació i Finances de la Federació del PSC Baix Llobregat, Joaquim Fernández, com a secretari de coordinació territorial.

A més de Carles Martí com a responsable d’anàlisi i formació; a política de salut, l’exconsellera Caterina Mieras; a política europea i internacional, Javi López; i per economia Joan Rangel. Com a secretaris nacionals, ha escollit els alcaldes Juli Fernández, Josep Fèlix Ballesteros, Núria Marín i Xavier Amor. A aquests, s’afegiran als noms de Ros, Parlon, Escarp, Niubó i Fogué -fets públics al llarg de la setmana- com a màxims dirigents de l’executiva d’un Iceta ratificat en congrés extraordinari com a nou primer secretari del PSC.

Si bé ha reconegut que s’havia proposat fer una Executiva més reduïda, Iceta ha recordat que el PSC necesita un equip complert: “el PSC necesita una secretaria de la Gent Gran, no ha d’oblidar que el 9% dels nostres conciutadans i conciutadanes són persones amb discapacitat i l’Executiva ha de tenir una forta presencia dels lideratges territorials”.

Intervenció íntegra de Miquel Iceta en la clausura del Congrés Extraordinari del PSC

Pedro Sánchez i Susana Díaz han assistit al congrés

 La presidenta d’Andalusia i del PSOE andalús, Susana Díaz, ha reivindicat aquest dissabte al congrés extraordinari dels socialistes catalans que Espanya “no s’entén” sense Catalunya, igual que el PSOE no es pot entendre sense el PSC.

 “Espanya necessita Catalunya i el PSOE necessita el PSC”, ha proclamat en la seva intervenció en el conclave socialista, on ha defensat la reforma constitucional com l’únic camí possible per millorar les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya.

 La presidenta andalusa ha exigit al president del Govern, Mariano Rajoy, que convoqui “com més aviat” la comissió constitucional del Congrés per començar la reforma de la Carta Magna, el que s’interpretaria com un gest sincer del president a favor del diàleg.

Per la seva banda, el secretari general electe del PSOE, Pedro Sánchez, ha exigit aquest dissabte al president del Govern, Mariano Rajoy, i al de la Generalitat, Artur Mas, deixar-se de “retrets” i abordar des del diàleg una reforma de la Constitució per aconseguir una Espanya federal.

“A Rajoy i a Mas els dic que s’ha acabat el temps dels retrets i ha de començar el temps del diàleg i la reforma constitucional que necessita Espanya”, ha proclamat en la seva intervenció al congrés extraordinari que celebra el PSC aquest dissabte a La Farga de l’Hospitalet.

Sánchez ha promès un PSOE “fort” que ajudi el PSC a guanyar les pròximes eleccions municipals i autonòmiques i a sortir de la dinàmica de resultats electorals adversos que acumula, i ha defugit les diferències que els dos partits mantenen amb la consulta.

Ha reconegut que el PSOE també necessita un PSC fort per afrontar els seus reptes de futur que passen, entre d’altres qüestions, per guanyar les eleccions generals per fer marxa enrere a moltes de les polítiques del govern de Mariano Rajoy com la reforma laboral: “El millor que els ha passat a Catalunya i a Espanya sempre ha vingut de la mà dels governs socialistes”.

El nou líder del PSOE ha defensat el projecte federal que comparteixen amb el PSC, recordant que “l’Espanya federal batega a l’ànima” de les dues formacions, i ha carregat contra la dreta espanyola que, segons la seva opinió, recentralitza competències, i la dreta catalana que abraça el separatisme.

Sobre el procés sobiranista, ha carregat contra els que equiparen llibertat amb la independència de Catalunya, i ha insistit que el federalisme és la millor resposta contra els que aposten per la separació, concloent: “Sóc federalista perquè sóc socialista”.

Sánchez ha defensat les primàries davant de Chacón

Davant de l’atenta mirada de la baixllobregatina Carme Chacón, que ha seguit el discurs de Sánchez des de la primera fila, el nou líder del PSOE ha promès que farà primàries per elegir el candidat de les pròximes generals: “No en tingueu cap dubte”, tot i que no ha precisat dates.

“Hem de canviar el partit per canviar la història d’Espanya”, ha tancat Sánchez, que ha promès un PSOE que apostarà per la regeneració democràtica i ha assegurat que no li tremolarà el pols per fer fora els corruptes.

Segons s’ha publlicat en en alguns mitjans, sembla que Sánchez podría oferir a l’espluguenca Carme Chacón un lloc en la dirección del PSOE, malgrat que l’exministra, encara ahir no en tenia cap notícia. La tesi és que Sánchez vol formar una executiva “amb els millors”, i Chacón compleix el requisit.

Es tancaria així, a més, la ferida del congrés del 2012 que va guanyar Rubalcaba. I no cal oblidar que alguns fidels a Chacón -com els diputats del PSC Teresa Cunillera i José Zaragoza o el consultor Luis Arroyo- han format part de l’equip de campanya de Pedro Sánchez.

Ovació a Navarro

Els delegats han ovacionat el dimitit primer secretari del PSC, Pere Navarro, quan el president del congrés socialista, Jaume Collboni, ha recordat la seva aposta per l’Espanya federal i les paraules que va dir en un comitè federal del PSOE: “Espanya serà federal o no serà”.

Sota el lema ‘Endavant Socialistes!’, al congrés també ha intervingut l’alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, que ha recordat que l’obligació del PSC és que “rebroti el socialisme a Catalunya” per plantar cara a les polítiques de la dreta.

 

Font: EUROPA PRESS

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here