Per tal de poder tenir una visió més complerta de la Diada 2014 al Baix Llobregat, elBaix.cat va escollir 3 localitats representatives del Nord, el Delta i la Vall Baixa de la nostra comarca, per tal de fer-ne la crónica de l’11 de setembre, que es va celebrar arreu dels 30 municipis de la comarca

Martorell: Concentració a Les Torretes per reivindicar l’oportunitat històrica d’un país nou

Mig miler de martorellencs van clamar per les llibertats del poble català a la XXXVII pujada de la Senyera a Les Torretes. Enguany, per segon any consecutiu, la Secció Sardanista, va desplegar una estelada gegantina, de 50 metres de llarg i 17,5 d’ample, que s’ha convertit en la segona més gran de Catalunya i que presidirà la muntanya fins aquesta tarda.

L’enlairament de l’estelada va ser organitzat per la Secció Sardanista de Martorell, amb el suport de l’Ajuntament de Martorell, Òmnium Cultural, la territorial de l’Assemblea Nacional Catalana, els Grallers del Diable, els Gegants i els Capgrossos de Martorell, La Xarxa, els Amics de Sant Antoni Abat i les Caramelles.

Els assistents es van concentrar, a les 8.00h, a la plaça de la Vila per, tot seguit, pujar a la muntanya de Les Torretes, on el president d’Òmnium Cultural a Martorell, Andreu González, va llegir el manifest, que es va retransmetre  en directe per Ràdio Martorell. Posteriorment es va cantar El cant d’Els Segadors.

Cap a les 10.00h, van començar a repartir-se 300 esmorzars, a la plaça de la Vila, en el marc de l’esmorzar popular. A les 11.30h, va començar una ballada de sardanes amb la Cobla Vila d’Olesa, a la plaça de la Vila, amb 9 sardanes, entre elles Un estel a Les Torretes, del compositor martorellenc Daniel Gasulla, que es va estrenar l’11 de Setembre de l’any passat.

A més, una quarantena de motos es van concentrar, a les 8.30h, a la plaça de l’Església, per participar de la XXII Sortida de Motos Clàssiques i Atingues de l’AMCAM. La comitiva va marxar fins la Creu de l’Aragall, on van enlairar una Senyera i van tornar a Martorell per gaudir d’un refrigeri a l’Enrajolada.

Els actes de la Diada a Martorell es van tancar, a les 19.00h, amb el concert d’havaneres amb els Rems de Palamós i amb el servei de rom cremat per a tothom, a la plaça de la Vila.

Gavà: L’Alcaldessa defensa “el dret a decidir des de la democràcia”

Gavà es va sumar, un any més, a la commemoració de l’11 de setembre. Així, partits polítics i entitats de caire divers de la nostra ciutat, es van trobar a la plaça de Josep Tarradellas, per participar en l’ofrena floral davant del monument als Màrtirs del Setge de 1714.

Una ofrena presidida per l’alcaldessa, Raquel Sánchez, qui, va destacar la data de manera especial “donat que, enguany, es commemora el tricentenari recordant aquella lluita i que arriba en un moment on reivindiquem el que som i el que volem ser”. Sánchez considera que “el poble de Catalunya serà capaç de decidir el seu futur, però sempre de manera pacífica, des del respecte democràtic i la llibertat. Convido que la gent gaudeixi, no només d’aquesta jornada, sinó dels diversos actes programats en les properes setmanes per commemorar els fets del 1714”.

Des del PSC de Gavà, Miquel Àngel Diaz, va afirmar que “la Diada d’aquest 2014 és històrica per la celebració del tricentenari, recordant uns fets passats però que també ens projecten cap al futur. A nivell polític i social tenim reptes molt importants i cal evitar, a tota costa, el confrontament. Nosaltres estem a favor del dret a decidir, però des del respecte, en llibertat i en democràcia. És moment d’estar units i que el govern català i espanyol superin les relacions actuals, el partidisme i lluitar per assolir un millor autogovern de manera dialogada”.

El portaveu adjunt del Grup Municipal del PP a Gavà, Sergi Engli , va voler destacar “la importància d’aquest dia pel conjunt dels catalans on recordem uns fets històrics i on defensem la unitat de tot el país. Estem contents que aquest dia s’estigui vivint en pau, llibertat i democràcia, i esperem que així continuï 300 anys més”

El portaveu del Grup Municipal de CiU a Gavà, Ramon Castellano, va destacar “l’emotivitat d’aquesta Diada en record als màrtirs dels Setge i a totes les persones que, al llarg d’aquests 300 anys, han lluita per les llibertats de Catalunya i han contribuït a assolir el moment actual on de manera democràtica, amb urnes al carrer, volem decidir el que volem. Per això, ens sumem a la “V” de Barcelona de manera pacífica i reivindicativa, i des de l’àmbit local fem una crida al govern municipal perquè es posi al servei del president Mas i el dia 9 instal·li les urnes al carrer”.

La portaveu del Grup Municipal D’ICV-EUiA, a Gavà, Emma Blanco, va dir que “es tracta d’una diada històrica on cal afrontar la situació des del diàleg, la integració i la cohesió. Qualsevol ciutadà i ciutadana ha de trobar el seu espai en la construcció d’una Catalunya on puguem decidir, més enllà de la vessant nacional, les condicions socials, laborals, l’educació o la sanitat”. Blanco va demanar “seny pels mesos que ens esperen” i “valentia per decidir el model de Catalunya que volem”.

Les corals La Igualtat i Sellarés van ser les encarregades de posar la nota musical a l’acte institucional interpretant el Cant de la Senyera i, per cloure l’acte, els Segadors.

Sant Vicenç dels Horts: “Volem votar sobre el futur del nostre país sobretot perquè som demòcrates”, va dir Junqueras

L’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras, va defensar ahir al matí el dret a votar perquè els catalans puguin decidir el seu futur, independentment de la seva procedència o de les seves tradicions. “Volem votar sobre el futur del nostre país no només perquè som catalans, sinó sobretot perquè som demòcrates”, va afirmar Junqueras en nom de tot l’equip de govern local i es va adreçar als assistents per recordar la diversitat social i cultural de Sant Vicenç dels Horts: “Molts dels que estem aquí venim de tradicions diferents, heu nascut en llocs diferents, parleu llengües diferents i practiqueu religions diferents. Però tots vosaltres en les vostres tradicions, més enllà de la vostra condició de catalans –que òbviament també-, esteu compromesos a defensar la dignitat humana, a defensar el dret a les persones a expressar la seva voluntat, a participar democràticament”.

L’alcalde va fer aquestes declaracions a la tradicional xerrada commemorativa de la Diada Nacional de Catalunya a Sant Vicenç dels Horts, en el marc dels actes institucionals de l’11 de Setembre. Una celebració on el protagonisme va ser per a la societat civil.

En primer lloc, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va lliurar a l’alcalde una urna amb els compromisos adquirits per 22 entitats vicentines, que s’adhereixen així a la Taula pel Dret a Decidir i donen el seu suport formal al Govern i al Parlament de Catalunya perquè tirin endavant la Consulta del 9N. Aquesta urna es va portar per la a tarda a la manifestació de Barcelona, juntament amb la resta d’urnes de tots els ajuntaments coordinats amb l’ANC. Es van concentrar al vèrtex de la “V” que van formar milers de persones i en dies posteriors es lliuraran al Parlament de Catalunya.

Junqueras també va signar t el compromís com a alcalde per garantir l’organització d’aquesta consulta. En la seva xerrada, l’alcalde va reafirmar aquest compromís tot recordant que “la democràcia ha de decidir com són les lleis i les lleis no poden prohibir la democràcia. El món occidental, des de les seves arrels gregues, va dir que és la democràcia la que ha de determinar el marc legal i no el marc legal el que ha de determinar l’exercici del dret democràtic”.

També hi han participat activament amb diverses actuacions la Colla Castellera Carallots, la Colla de Geganters i Grallers de Sant Vicenç dels Horts, l’Agrupació Sardanista de Sant Vicenç dels Horts i les tres corals del poble: El Llessamí de la Societat Cultural La Vicentina, l’Orfeó Vicentí i la Coral Jove del Centre Catòlic. Les corals van ser les encarregades d’interpretar el Cant de la Senyera i el cant d’ Els Segadors .

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here