La commemoració de la Diada Nacional de Catalunya que va tenir lloc ahir al matí a Sant Boi, va consistir com cada any, en l’ofrena floral a la tomba de Rafael Casanova i la hissada de la bandera de Catalunya, que enguany va lliurar a l’alcaldessa Lluïsa Moret la Comissió Popular del Tricentenari 1714-2014

La tomba de Rafael Casanova a Sant Boi de Llobregat va rebre les ofrenes florals dels ajuntaments del Baix Llobregat, de partits polítics, sindicats i entitats en un acte encapçalat per la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i l’alcaldessa de la ciutat, Lluïsa Moret. A la parròquia de Sant Baldiri, els crits a favor de la consulta i els clams per la independència de Catalunya van sonar més fort que els altres anys.

Pel que fa als partits polítics, alguns van aprofitar les seves ofrenes com a moment reivindicatiu. Aquest va ser el cas d’ICV, que va adjuntar als rams per dipositar a la tomba, missatges contra l’atur, la pobresa, l’exili juvenil o la violència contra les dones; i també va ser el cas d’ERC, en el nom de qui el diputat cornellanenc Joan Tardà, acompanyat del candidat republicà a Sant Boi, Miquel Salip, va dipositar, junt amb l’ofrena, una urna per reivindicar el 9-N.

En la salutació del final de l’acte, l’alcaldessa, Lluïsa Moret, va ressaltar el caire especial de la celebració d’enguany, tot destacant l’esperit “integrador i democràtic de l’Onze de Setembre perquè és la diada de tothom”. Alguns col·lectius com la PLataforma de Persones Aturades del Baix Llobregat, es van manifestat a fora de l’església en contra de les retallades i, també, es van sentit crits a favor de l’avortament..

Però els actes commemoratius a Sant Boi encara no han acabat, i inclouen també altres esdeveniments culturals. El diumenge, dia 14, a les 19 h, l’església de Sant Baldiri tornarà a ser protagonista amb la presentació d’un nou mòdul informatiu al voltant de la figura de Rafael Casanova que finalitzarà amb l’actuació de la cantaora Ginesa Ortega. A Cal Ninyo, el dia 9, va tenir llo la projecció del “making off” dels fragments sobre Sant Boi del documental “Bon cop de falç. Història d’un himne”, realitzat per TV3.

Dimecres a Can Castells Centre d’Art les corals Renaixença, Ressò i Pedres Blanques van participar en l’acte organitzat per la Comissió Popular del Tricentenari a l’exposició “Mirades a través del temps”, de l’Agrupació Fotogràfica Afoboi, i a Can Barraquer va tenir lloc el recital “Testament 1714” (22.30 h), amb les veus de les artistes Llúcia Vives i Sílvia Bel, un recull de cançons i romanços de resistència del temps de la lluita contra les tropes borbòniques recuperades pel compositor i pianista Carles Beltran.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here