La tarifa de l’aigua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona pujarà un 2,47% al 2015, segons va aprovar aquest dimarts inicialment el ple de l’ens de govern metropolità (AMB) amb el suport de CiU i el PSC, l’abstenció d’ERC i el rebuig del PP, ICV-EUiA i Junts pel Papiol. A més, el ple de l’AMB va aprovar, amb els vots de PSC i CiU, el traspàs d’accions d’Agbar a La Caixa. Aigua és Vida assegura que Agbar i AMB preveuen ingressar 4,1 milions “per gestionar els rebuts impagats”

La nova tarifa s’aplicarà als 23 municipis que reben servei de l’empresa públic-privada Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana de Gestió del Cicle Integral de l’Aigua, i l’augment és el resultat d’aplicar la fórmula polinòmica de l’acord marc, segons ha informat AMB en un comunicat.

El factor principal de l’increment tarifari és l’augment del preu de l’aigua, fixat per ACA-ATLL, que subministra l’aigua a les empreses distribuïdores: ACA-ATLL ha augmentat el preu en un 4,5%, de manera que l’1,55% d’augment tarifari de 2015 depèn d’aquesta decisió.

Segons l’AMB, el 0,92% restant s’explica pel creixement de l’IPC (augmentarà un 0,4%), l’augment del preu de l’energia elèctrica i del combustible, i el descens del consum d’aigua per part dels particulars: al 2014 el consum ha disminuït un 1%.

Fonts del sector han explicat que aquest augment del 2,47 de rebut de l’aigua es reparteix entre: el cànon de l’AMB un 0,92% – un increment del 37,25%-, l’ATLL un 1,55%, que representa un 62,75%, mentre que l’impacte de la societat mixta de l’Àrea Metropolitana i Agbar és de zero euros.

En l’històric del metre cúbic en alta, ATLL l’ha duplicat en els últims dos anys, de 0,43 euros a l’octubre del 2012 a 0,84 euros el passat octubre, han precisat.

Aquest dimarts, també es va aprovar el Pla d’Inversions de 38,7 milions d’euros que Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana de Gestió del Cicle Integral de l’Aigua executarà al 2015 realitzant millores en les instal·lacions metropolitanes del cicle integral de l’aigua.

Servei Bàsic

A la roda de premsa prèvia a l’aprovació de l’augment tarifari, el líder d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà, va justificar el seu vot en contra, explicant que quintuplica l’IPC, i considerant que “l’aigua és un bé comú, un servei bàsic, i les tarifes no es poden convertir en un mecanisme per blindar els beneficis de les empreses mentre milers de famílies tenen problemes per poder-les pagar”.

També abans de l’aprovació, la plataforma Aigua és Vida va criticar en un comunicat, que el rebut de l’aigua a l’Àrea Metropolitana és “un frau a l’economia familiar”, va mostrar el seu rebuig a les tarifes de 2014 i va demanar als partits que no aprovin la pujada del 2,47%.

Aigües de Barcelona i la societat mixta de l’Àrea Metropolitana està assumint el cost de l’aigua de 22.000 famílies en risc d’exclusió social.

Llum verda de l’AMB a la venda d’Agbar a La Caixa, d’un 15% de la societat metropolitana d’aigües

El ple de l’AMB també va donar aquest dimarts llum verda, amb els vots a favor de PSC i CiU, a la venda per part d’Agbar a Criteria CaixaHolding, que gestiona la cartera de participacions industrials de La Caixa, d’un 15% de l’accionariat de la societat metropolitana de l’aigua.

D’aquesta forma, Aigües de Barcelona, que és l’empresa mixta que subministra l’aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona, estarà participada en un 70% per Agbar (fins ara tenia un 85%), en un 15% per Criteria CaixaHolding i en un altre 15% per l’AMB. La venda es farà per 50,5 milions d’euros i es formalitzarà abans de final d’any, una operació que ha motivat l’abstenció d’ERC, el PPC i Junts pel Papiol, mentre que ICV-EUiA hi ha votat en contra.

Aquesta venda d’Agbar a La Caixa d’aquest 15% del percentatge de la societat mixta de l’aigua és conseqüència de l’acord entre Criteria CaixaHolding i Suez. El passat 18 de juliol, Criteria va avançar que es convertiria en el segon major accionista de Suez Environnement, després de l’acord vinculant signat amb el grup francès per canviar la seva participació del 24,14% d’Agbar en accions de l’empresa gal·la.

Una derivada d’aquest acord era que Criteria adquiriria a Agbar un 15% d’Aigües de Barcelona, l’empresa que gestiona el cicle integral de l’aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona, i compraria a Suez Environnement un 14,5% d’Aigües de València.

La Plataforma Aigua és Vida denuncia com es gestionen els impagaments

En paral·lel, la Plataforma Aigua és Vida va assegurar aquest dimarts que Agbar i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) preveuen ingressar 4,1 milions d’euros relacionats amb la pobresa hídrica, d’usuaris que no poden pagar dos rebuts i als quals els cobren les cartes de comunicació de tancament del subministrament o de nou l’alta, quan poden pagar el servei.

La Plataforma, formada per associacions socials, veïnals, sindicals, ecologistes i de cooperació de Catalunya, denuncia que les gestions addicionals de les famílies que no poden pagar el rebut de l’aigua puja a 9,8 euros. L’Expedient de Modificació de Tarifes de subministrament per aquest any 2014 d’ambdues entitats preveu uns ingressos de 3,8 milions d’euros pel concepte “Gestió impagats” i altres 294.000 euros pel de “Reobertura de serveis”.

Segons s’indica en l’Expedient, quan un client té dues factures impagades, se li envien dues cartes, una de comunicació d’avís de devolució del rebut pel banc i una altra de recordatori que es troba en procés d’impagats. Després, li arriba una tercera carta d’avís de suspensió del subministrament i en la mateixa s’inclou el motiu de la suspensió i la data prevista de l’execució. Finalment, una quarta carta notifica el tancament una setmana abans de la data prevista i, paral·lelament a aquest procés de missives, també se li envien notificacions d’impagats via SMS i correu electrònic i se li truca per telèfon, “per evitar arribar al tall del subministrament”, s’indica en l’Expedient.

Totes aquestes notificacions, avisos i missatges costen 9,80 euros als afectats i només a ells, i no “tenen cap tipus de repercussió sobre els clients que paguen puntualment”. Quan una família o usuari demana tenir de nou subministrament d’aigua, Agbar i l’AMB li cobren 30,33 euros, segons la mateixa Plataforma, que assegura que per aquest concepte es preveu ingressar aquest any 294.808 euros.

En total, mitjançant els ingressos per aquests dos conceptes vinculats a la pobresa hídrica es recapten 4,1 milions d’euros, ingressos que la plataforma ciutadana considera “totalment injustificats i que mostren una gran insensibilitat d’Agbar i de l’AMB”, indica la Plataforma Aigua és Vida.

 

Fonts: Europa Press, EFE, Área Metropolitana de Barcelona, Plataforma Aigua és Vida

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here