Els números de la institució i dels seus organismes i societats mercantils són els tercers comptes públics de Catalunya en termes absoluts

El Consell Metropolità ha aprovat de forma inicial -amb els vots favorables de CiU, PSC, ICV-EUiA, ERC i Junts pel Papiol, i en contra de PP-, un pressupost de 637,5 MEUR per a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per al 2015, un 5,12% més que el 2014.

El pressupost total consolidat del grup AMB inclou aquests 637,7 MEUR per a la pròpia institució i, també, un total de 755,5 MEUR per a l’Institut Metropolità del Taxi (IMET); l’Institut Metropolità de Promoció del Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL), el Centre Metropolità d’Informació i Promoció del Transport (CETRAMSA) i Transports de Barcelona i Ferrocarril Metropolità de Barcelona (TMB).

El de l’AMB és el tercer pressupost públic de Catalunya en termes absoluts, després del de la Generalitat i el de l’Ajuntament de Barcelona, i les seves polítiques i inversions beneficien i van adreçades a 3’2 milions d’habitants.

Pel que fa estrictament al pressupost de l’AMB, el seu import és de 637,457 milions d’euros, un 5’12% més respecte el de l’exercici 2014 (que va ser de 606,5 M€).

Aquest increment és conseqüència de l’esforç inversor que l’AMB té previst desenvolupar durant el 2015. En aquest sentit, la Institució haurà d’executar completament la segona fase del Pla de suport a les polítiques socials municipals (per import de 15 M€) i l’últim any de l’actual Pla d’Inversions metropolità (per import de 40 M€). Igualment es completarà l’execució del programa d’inversions al municipi de Barcelona (per import de 9 M€).

L’any 2015 també serà el del desenvolupament dels quatre programes d’actuació que conformen el Pla metropolità de Suport als Ajuntaments i d’Estímul de l’Activitat Econòmica, aprovat per import de 160 M€.  Aquest Pla de Suport defineix quatre línies d’aplicació de la despesa, mitjançant quatre programes d’actuació: (1) el Programa de suport als municipis per al finançament de l’expropiació de les zones verdes i dotacions municipals, dotat amb 54M€; (2) el Programa de suport a les empreses municipals d’habitatge, dotat amb 46M€; (3) el Programa de rehabilitació d’edificis i millora de barris, dotat amb 30M€; (4) el Programa de millora d’infraestructures i de competitivitat de polígons industrials i àrees d’activitat econòmica, dotat amb 30M€.

Les principals partides del pressupost d’ingressos de l’AMB provenen de les aportacions municipals basades en la participació en els ingressos de l’Estat, el Tribut metropolità que va a recàrrec de la base de l’impost del bens immobles i la Taxa metropolitana de tractament de residus municipals. Igualment són fonts d’ingressos els provinents del sistema metropolità de transport de viatgers, el de transferències finalistes d’altres Administracions públiques per prestació de serveis concrets (Agència de Residus de Catalunya i Agència Catalana de l’Aigua), i el cobrament de determinats cànons per explotacions privatives de serveis públics. En relació a taxes i tributs es preveu un increment del 0’5% respecte a la liquidació de 2014.

 

Font: ACN i AMB

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here