En una data tant assenyalada com el 23 d’abril, Diada de Sant Jordi, com no podia ser d’altra manera, elBaix.cat us ofereix recomanacions de llibres de la comarca, per a llegir i regalar. Algunes de les recomanacions són novetats i altres no, però un bon llibre mai passa de moda!

lanoiadelabibliotecaNOVEL·LA: La noia de la biblioteca. Núria Pradas (Sant Esteve Sesrovires)

La Noia de la Biblioteca ens parla d’una Barcelona marcada per les convulsions socials i els moviments reivindicatius.

Núria Solé, una noia de classe obrera destinada a treballar a les fàbriques tèxtils, lluitarà per complir els seus somnis. Mentre la seva germana Conxa mantindrà un rol actiu en la lluita contra les injustícies laborals, ella aconseguirà una plaça per formar-se a l’Institut de Cultura de la dona per acabar treballant d’auxiliar a la Biblioteca Nacional de Catalunya, que obria les seves portes al públic l’any 1914.

Però les seves conviccions i els seus ideals perillaran quan coneixerà un jove estudiant, Eudald Cebrià, de qui s’enamora. Aquesta relació no serà acceptada per la mare del noi, i farà qualsevol cosa per tal que la Núria s’allunyi del seu fill, encara que tingui conseqüències mortals.

Núria Pradas té més d’una quarantena d’obres publicades i ha col·laborat amb un bon nombre d’editorials. Entre els seus llibres destaquen Lior (Cruïlla, 1995) i Un estiu amb l’Anna (Cruïlla, 1996), que l’han fet viatjar per tot Catalunya i per les illes, visitant escoles i parlant amb els joves estudiants.

També cal destacar la sèrie de la tieta Adela (La tieta Adela a Nova York, Posa una tieta Adela a la teva vida…), adreçada a nens i nenes a partir de vuit anys i que ha assolit una bona popularitat entre el lectors a qui s’adreça. Entre les publicacions més recents, destaca la trilogia Grans Viatges publicada per Bambú (Heka, Raidho i Koknom), publicada en català i castellà. Així com El perfum de les llimones (Ara Editorial), sobre l’exili català després de la Guerra Civil.

La novel·la Sota el mateix cel la va fer guanyar el prestigiós Premi Carlemany per al foment de la lectura l’any 2012.

musicaparafeosNOVEL·LA: Música para feos. Lorenzo Silva (Viladecans)

Una historia de amor a contracorriente, entre una joven periodista y un militar veterano, con el telón de fondo de la guerra de Afganistán.

Mónica y Ramón se conocen por azar, en un local nocturno, en el que ninguno de los dos pinta gran cosa. A veces, las historias comienzan así. Mónica y Ramón no han tenido mucha suerte en la vida, ni les quedan demasiadas esperanzas de tenerla alguna vez.

Mónica es una periodista al borde de los treinta que subsiste con un subempleo que detesta. Ramón, mediados los cuarenta, se obstina en ser un misterio: no desvela a qué se dedica.

Podrían no haberse vuelto a ver nunca, pero una semana después se reencuentran y la cosa ya no tiene remedio: la música que se les negaba empieza a sonar. Tiempo después, Mónica lo recuerda. En sus propias palabras:“Lo único limpio y hermoso que de veras he tenido”.

Silva, nacido en Madrid y afincado en Viladecans, es Licenciado en derecho y escritor, y comenzó su producción literaria en la década de los ochenta.

Su obra abarca diversos géneros que van desde la poesía al ensayo, pasando por la novela y los artículos periodísticos. Es autor también de algunas obras para el público juvenil.

Ha obtenido varios galardones, entre los que destaca el premio Nadal del año 2000 con El alquimista impaciente, el premio Primavera 2004 con su obra Carta Blanca y el Premio Planeta en 2012 con La marca del meridiano, la séptima entrega de Bevilacqua y Chamorro.

18poemesnadalraspallPOESIA: Divuit poemes de Nadal i un de Cap d’Any. Joana Raspall (Sant Feliu de Llobregat)

Fa poc que ens va deixar, però la seva poesia sempre serà amb nosaltres. Amb unes magnifiques il·lustracions d’Ignasi Blanch, el darrer llibre de Joana Raspall destil·la sensibilitat, humanitat i amor.

Els poemes de Raspall que recull aquest llibre, són majoritàriament inèdits i, com apunta el seu títol, de temàtica nadalenca, per a ser recitats dalt de la cadira.

Es va publicar coincidint amb l’Any Raspall que es va celebrar durant tot el 2013 a Sant Feliu, la ciutat de la Joana. Tots els versos del llibre fan reviure “imatges, expressions, melodies que formen part dels nostres records personals i col·lectius: fum, fum, fum; Caga, tió; Què li darem al noiet de la mare?…”, tal com explica Carles Duarte al pròleg.

L388576.jpgNOVEL·LA: Tres en ratlla. Santi Baró (Olesa de Montserrat)

Tres en ratlla novel·la l’escenari propici per a la proclamació de la independència de Catalunya i pretén mostrar una realitat de la qual només ens separa la por.

Per mitjà d’episodis curts i àgils, com una mena de guió de cine que viatja de bracet dels personatges, som els testimonis directes de vint-i-quatre hores decisives per al futur de la nació narrades des del Parlament, des del palau de la Generalitat, des dels carrers, des de Los Angeles, des de Madrid, des del quarter general de la Guàrdia Civil, des del Govern Militar, des de la Moncloa…

El pas del temps, la lectura, la perseverança i una imaginació sense fi l’han acabat convertint a l’olesà Santi Baró, en escriptor professional, reconegut i publicat en les editorials més prestigioses del país.

Entre la seva obra, densa i variada, a cavall entre la literatura juvenil i la d’adults, destaquen La gran O,  La lluna de gel,  Paisatge sobre telaEl noi que tenia mil anysNit de sang, o El rei d’Uruk, entre d’altres.

NOVEL·LA: Maldita Sea. Sonia Martín Albà (Premi Literari Delta 2013-2014)

Maldita sea és una novel•la policíaca, protagonitzada per la Paula, una agent dels Mossos d’Esquadra, que investiga el misteri de l’aparició del cadàver d’una dona en un canyar.

L’obra està situada al Baix Llobregat ja que, segons l’autora, volia retre un homenatge als ajuntaments que organitzen el concurs Premi Literari Delta i aposten per la cultura en temps de crisi.

L’objectiu del Premi Literari Delta és promocionar la igualtat d’oportunitats entre dones i homes en la creació literària.

el-deute-daniel-borrullCONTES: El deute. Daniel Borrull (El Prat de Llobregat)

Pagar amb el que s’espera cobrar no és recomanable. Quan tothom s’endeuta amb tothom es pot arribar a originar un cercle fragilíssim que gira en perfecte equilibri inestable.

Si algú el toca mínimament, encara que sigui amb la punta del dits, cau i es trenca. Aquesta història, degut a una mà oportuna, s’emmarca en plena destrossa.

Aquest és  l’argument  del primer llibre de l’autor pratenc, Daniel Borrull; un recull de contes al voltant d’un tema de molta actualitat: la crisi económica.

Malgrat la seva formació científica, i altres coses que es diu que cal posar en una biografia per a que faci patxoca, Borrull sempre ha mostrat una gran atracció pel món literari i per la història.

CUINA: Cocinar con amor y otros ingredientes. Natàlia Demidoff (Martorell)

L’autora nascuda a Bélgica i afincada a Martorell, s’atreveix per primera vegada amb el món de la cuina.Un llibre diferent, amb més de cent receptes de cuina senzilla.

“Un anecdotari de com he entrat per primera vegada dins la cuina i m’he adonat que no sabia cuinar gens, de com he anat aprenent, les coses que han sortit bé i malament i amb receptes molt fàcils”, diu Demidoff.

Demidoff ha cultivat principalment el gènere de la novel·la, i encara que es decanta per la històrica, també ha cultivat la novel·la policíaca, de l’Oest, i els relats curts humorístics.

Darrerament, també ha fet el salt a la novel·la juvenil amb Intriga en el castillo de Burton; “una novel·la lleugera per a nois i noies, amb vampirs i dracs, per riure i sense tragèdies, amb una mica d’intriga”, diu l’autora.

ultimoinviernomontillaNOVEL·LA: El último invierno. Raúl Montilla (Cornellà)

El seu argument s’inicia el 24 de gener de 1939, quan l’exèrcit nacional és a punt d’entrar a la ciutat de Barcelona. Alguns soldats fugen en desbandada, hi ha ciutadans que carreguen tot el que poden i uns altres esperen als franquistes cansats de tres anys de guerra.

En aquesta lenta agonia i en els primers dies del règim franquista transcorre la novel·la, publicada per Roca Editorial, i ambientada tant a Barcelona com en diverses ciutats del Baix Llobregat.

Raúl Montilla fa més de deu anys que és corresponsal a la comarca del diari La Vanguardia, a més d’haver col·laborat prèviament en altres mitjans de comunicació escrits i audiovisuals.

raons de pesOK.inddMEDICINA: Raons de pes. Pilar Senpau (Sant Just Desvern)

A cada capítol, la metgessa santjustenca Pilar Senpau respon a una de les 25 preguntes més freqüents que li fan els pacients de la seva consulta: m’he de pesar cada dia?; la xocolata engreixa?; ser gras és hereditari?; dormir moltes hores engreixa? ….

La resposta es desplega en capítols curts (5-6 pàgines de mitjana) i l’estratègia peculiar de la doctora Senpau: 1) inici d’una història (un conte relacionat amb la pregunta); 2) resposta tècnica i mèdica a la pregunta, acompanyada de consells i requadres de síntesi; 3) tancament del conte relacionat amb la pregunta.

Val a dir que, sovint, els contes són d’una força extraordinària: tendres, de molt caliu humà, a vegades també dramàtics.

JUVENIL/INFANTIL: Víctor i “Las Meninas” . Maite Carranza (Sant Feliu de Llobregat)

victorilasmeninasEl Víctor és l’únic nen del món que no ha guanyat mai un premi. Ho intenta, però no té sort, fins que, inspirat en el gran Picasso, se li acut pintar Els meninos cubistes i se surt amb la seva. No es pot creure que hagi guanyat un Premi Internacional de joves pintors! És clar que els germans Bel també se senten guanyadors: el Jojo perquè és el protagonista del quadre i la Tempesta perquè és la nova mànager del Víctor.

La pega és que el Premi el donen a París i tota la família s’apunta a recollir-lo: el seu pare i la seva mare; la seva germana ocupa Clàudia i el seu nou nòvio, conductor d’ambulàncies; el seu germà freaky Aureli i la seva nòvia alemanya; el iaio Salvador que diu el que pensa; la tieta Lulú que no calla, i el seu amic fidel, el Pernil. Una expedició particular en un viatge esbojarrat a través de França en una ambulància.
El Víctor haurà de suportar la seva estrafolària família, intentar entendre els francesos que són molt peculiars i lluitar a mort amb el Jojo, el seu ferotge enemic. I tot per poder tenir a les mans el primer premi de la seva vida.

Aquest és el cinquè volum de la sèrie “Víctor” de Maite Carranza, una de les escriptores de literatura infantil i juvenil més reputades del país, amb novel·les de gran èxit com Paraules emmetzinades o Frena Càndida, frena.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here