Els municipis del Baix Llobregat s’havien oposat en bloc a la llei En Comú Podem, Esquerra Republicana, Democràcia i Llibertat, els socialistes i Unió s’han compromès a derogar la Llei de reforma local del PP, la LRSAL, juntament amb l’Associació i la Federació Catalana de Municipis

L’acte, que va comptar amb el suport també de les CCOO i UGT, no va comptar amb la signtura del PP, el partit promotor de la llei, i Ciutadans. La RSAL compta amb un gran rebuig als municipis del Baix Llobregat.

La Federació Catalana de Municipis denuncia una «criminalització dels ens locals», i recorda que els Ajuntaments tenen el 13% de la despesa en serveis socials i només un 2’5% de l’endeutament de l’Estat. Critica que el projecte de llei exclouria 2’5 milions de persones dels serveis municipals i posaria en perill entre 30.000 i 40.000 llocs de treball.

Partits i entitats coincideixen que la Carta de Bateta als Ajuntaments, que anunciava un endarreriment de la llei, demostra que «és inviable i inconstitucional». Alerten, però, que confien en la carta i demanen que es publiqui aquest retard al BOE


Els partits escombren cap a casa

El president de l’ACM, Miquel Buch, es va felicitar que, malgrat les diferències entre els partits, s’exhibeixi unitat en un tema «bàsic», com és el «respecte a l’administració local». 

Tot i això, els diferents partits van esgrimir motius diferents per oposar-se a la llei.

Pilar Eslava, regidora d’ICV del Prat i candidata d’En Comú Podem, critica que la llei «crea més problemes que els que soluciona». Afirma que els Ajuntaments deixarien de fer política, «la seva funció principal», i els convertiria en «mers gestors».

Els representants d’ERC i CDC lamenten que es tracta d’una mostra més que «l’Estat va en contra dels catalans». 

Els republicans van més enllà, i expliquen que «una llei com aquesta no tindrà lloc en la futura Catalunya independent». Per la seva banda, Toni Picó, d’Unió, lamenta la falta de diàleg en l’aprovació d’aquesta llei, i alerta que «va contra els criteris de proximitat de l’administració».

Per la seva banda, el cap de llista al Senat del PSC, Carles Martí, manté que els socialistes inclouran un reforçament dels municipis en la reforma de la Constitució.


Què és la RSAL?

La Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local pretén que les diputacions assumeixin certs serveis que ara ofereixen els Ajuntaments. Els consistoris del Baix Llobregat ja no prestarien serveis sanitaris, socials o d’educació, i ho faria la Diputació de Barcelona.

Com recorden els signants del manifest, 850 municipis catalans i 2.300 de tot l’Estat s’hi oposen i han presentat un recurs davant del Tribunal Constitucional. Miquel Buch ha criticat que un any i mig després d’aquesta sol·licitud no hi hagi sentència i opina que «per un altre tema ja s’hauria mullat».

El passat novembre, va trametre una carta als alcaldes de l’Estat anunciant que «es retarda l’aplicació de la llei, mentre que no s’aprovin les normes reguladores del finançament autonòmic i local». La majoria de partits opinen que aquesta llei no s’acabarà aplicant, encara que els dos partits que no rebutgen la llei siguin al Govern després del 20D.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here