Banderes europees a mig pal en senyal de protesta contra les polítiques de la Unió Europea i convocatòria de manifestacions a diversos municipis del Baix Llobregat com a senyal de repulsa les polítiques de la Unió Europea en relació a la crisi dels refugiats i en suport dels drets humans

Sant Feliu 

L’Ajuntament de Sant Feliu s’ha sumat a les desenes d’ajuntaments que des d’aquest dijous llueixen la bandera europea a mig pal en senyal de protesta contra les polítiques de la Unió Europea en relació a la crisi dels refugiats. Amb aquesta acció Sant Feliu vol expressar el seu rebuig a la voluntat de la Unió Europea d’expulsar els refugiats a Turquia quan arribin a les costes i fronteres comunitàries, condició que nega la possibilitat a aquestes persones a què puguin sol·licitar l’asil. 

El gest pretén ser també una mostra de condol per les persones que han mort i per les que estan patint situacions inhumanes en el seu intent per fugir de la guerra de Síria i dels conflictes armats d’altres països del Mediterrani amb l’objectiu de trobar una nova oportunitat a Europa.

Sant Feliu, ciutat acollidora

Prop d’una cinquantena d’entitats, partits polítics i col·lectius de la ciutat formen part des de setembre de 2015 de la “Taula de suport a la població refugiada”, òrgan impulsat per l’Ajuntament amb la voluntat de coordinar conjuntament amb el teixit social les accions de suport a les persones refugiades que fugen de la guerra civil a Síria i dels conflictes armats que s’estan produint a països de la Mediterrània. Des de la constitució de la Taula s’han dut a terme diferents accions com una campanya de recollida de diners, així com xerrades, exposicions i altres accions de sensibilització i conscienciació social. 

Sant Feliu va iniciar l’any 1984 les accions de solidaritat i cooperació amb altres pobles. Així, al llarg d’aquests anys s’han dut a terme campanyes d’ajut a persones refugiades del poble sahrauí, als afectats per la catàstrofe nuclear de Chernobil o a la població que va patir la guerra dels Balcans. 

El Prat

Divendres al vespre es farà una concentració amb espelmes a la pl. de la Vila, a la qual tota la ciutadania està convocada. També es penjarà una pancarta i s’aprovarà un manifest al Ple municipal 

Refugiats benvinguts

El Prat ha reaccionat contra el principi d’acord a què recentment han arribat la Unió Europea i Turquia pel que fa al tractament de les persones refugiades que fugen de la guerra, la misèria i la persecució. Amb aquest acord, contrari als drets humans i a l’obligació dels estats d’acollir les persones que sol·liciten asil, Europa vol evitar que els i les refugiades trepitgin sòl europeu i que moltes que ja han arribat a la UE siguin expulsats a Turquia. Segons l’acord, les persones que arribin de forma irregular a Grècia no podran sol·licitar l’asil a Europa, quan en realitat no existeix una altra via que no sigui la irregularitat.

Aquesta mesura és un despropòsit i una mostra més del paper vergonyós que tenen els estats i les institucions europees des de l’inici d’aquesta crisi que xoca frontalment amb l’obligat compliment de la Convenció de Ginebra i amb l’article 19.1 de la Carta de Drets Fonamentals de la UE, segons el qual es prohibeixen explícitament les expulsions col·lectives.

Com a mostra de rebuig contra aquest principi d’acord, la ciutat del Prat ha decidit manifestar-se de diverses maneres:

Concentració amb espelmes

Divendres dia 18 de març, a partir de les 20h, es farà una concentració amb espelmes a la pl. de la Vila. Tothom hi és convidat.

Pancarta a la Casa de la Vila

El mateix divendres es penjarà una pancarta a la façana de la Casa de la Vila, que portarà escrit el lema “El Prat, amb les persones refugiades”.

Moció al Ple municipal d’abril

Al Ple municipal del mes d’abril es portarà a aprovació una moció de rebuig al principi d’acord entre la Unió Europea i Turquia. Serà un manifest conjunt de diversos ajuntaments, que actualment s’està elaborant amb la Federació Catalana de Municipis i el Fons Català per a la Cooperació, amb el vist-i-plau de diverses associacions d’ajut a les persones refugiades. 

El Prat, ciutat d’acollida

El Prat és part integrant del projecte Ciutats Defensores de Drets Humans i ha manifestat la seva voluntat d’adherir-se a la Xarxa de Ciutats Refugi. En aquest marc, l’Ajuntament del Prat està elaborant un pla d’acollida de persones refugiades, que inclourà la col·laboració en les tasques d’assistència en els països d’origen i trànsit, l’arribada i integració a la nostra ciutat i la sensibilització de la ciutadania en temes de solidaritat i drets humans.

L’Ajuntament col·labora amb la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CEAR) i amb la Creu Roja del Prat, entitats que treballen amb el Ministeri de Treball i Seguretat Social en relació amb l’acollida de persones refugiades. Cal destacar la implicació de la Cooperativa Obrera de Viviendas del Prat, que ha mostrat la seva solidaritat i compromís cedint alguns dels seus habitatges per a les persones refugiades que arribin al Prat.
L’assentament a la nostra ciutat de persones refugiades es produirà en un marc de protecció de la intimitat familiar i personal i tindrà com un dels seus objectius la seva ràpida adaptació a la societat pratenca.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here