En roda de premsa avui des de Tortosa el conseller d’Interior, Jordi Jané, ha explicat  que la Generalitat ha habilitat una sala d’acollida a l’Aeroport del Prat per a les famílies de les víctimes que arribin des dels seus països d’origen

Des de Protecció Civil de la Generalitat, en coordinació amb l’Aeroport del Prat, es manté el dispositiu per facilitar l’acollida i trasllat dels familiars que arriben a l’Aeroport del Prat fins als centres hospitalaris o el centre d’acollida de Tortosa. 

A  l’aeroport s’ha habilitat una sala privada i d’accés restringit per als familiars dels afectats que aterren a Barcelona, on se’ls ofereix suport psicosocial.

A aquest espai habilitat de l’Aeroport hi treballen, segons ha explicat Jané, dos psicòlegs i una patrulla dels Mossos d’Esquadra que reben els familiars, que tenen a la seva disposició un cotxe per traslladar-se a Tortosa. 

Fins ara han arribat a Tortosa 6 famílies de les víctimes mortals i han estat allotjades al centre d’acollida habilitat a Tortosa. També han arribat familiars dels ferits que s’han allotjat a Barcelona. Tanmateix, es preveu que al llarg del dia arribin més famílies d’afectats i que, amb acompanyament de professionals psicosocials, passin per les dependències de l’autoritat judicial per les tasques d’identificació dels seus familiars.

En la seva compareixença el conseller Jané, ha donat més detalls de la identificació de les víctimes de l’accident d’autocar d’ahir a l’AP-7 a l’alçada de Freginals. Segons ha dit Jané, “la més gran tenia 25 anys i la més jove 19. Pel que fa a la seva procedència, el conseller ha informat que 7 eren d’Itàlia, 2 d’Alemanya , 1 de Romania, 1 d’Àustria, 1 de França i 1 d’Uzbekistan”.

En relació als ferits de l’autocar, una vintena estan ingressats a diferents hospitals de les Terres de l’Ebre i del Camp de Tarragona i la resta a diferents centres hospitalaris de Barcelona. En aquest sentit, el conseller Jané no ha volgut concretar els detalls del seu estat “aquesta informació no és estàtica, sinó que és dinàmica i pot canviar, alguna persona que ahir estava en estat crític avui ha millorat i està en estat greu”.

Jané ha informat que “estem rebent els familiars de les víctimes i els acompanyem en el dolor. Avui és un dia de dol a Catalunya”. En aquest sentit, el conseller ha informat que s’ha contactat amb els cossos consulars perquè puguin comunicar-se amb les famílies afectades. “Aquí a Tortosa ja hem preparat l’acollida de familiars que vindran, alguns ja han arribat i també hem previst l’ajuda de psicòlegs i de dotacions de Mossos. Serà un mati dur per tots”, ha lamentat. El conseller també ha informat que s’ha habilitat una sala a l’aeroport del Prat.

Pel que fa al conductor, que es troba judicialitzat i investigat per una causa penal, Jané ha explicat que avui ha estat ingressat a l’UCI de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa per una afecció pulmonar i que, per aquest motiu aquest matí no ha pogut declarar davant el jutge. Jané ha explicat que era un conductor amb experiència i que portava anys conduint.

Respecte a les causes de l’accident, Jané ha dit que “no podem avançar cap novetat. Res em fa pensar com a conseller d’Interior, que de matinada amb poc trànsit a l’AP-7 en una recta i un tram amb radar, que això ha estat culpa de la carretera”. “Tot ens fa pensar que això no és la causa. Sabem que enlloc d’anar pel carril es va anar cap a la dreta, va tocar la terra on s’han vist petjades al paviment i després va fer un cop de volant brusc cap a l’esquerra, travessant la mitjana de l’autopista i envaint l’altra”, ha afegit.

Sobre això, el conseller ha explicat que no és per culpa de l’estat de l’autopista en aquesta tram, que hi ha una investigació penal, i que el cas està judicialitzat i ha de ser la justícia qui ha de determinar. “També hi ha molts testimonis que poden aportar dades per la investigació criminal”, ha dit el conseller.

Pel que fa a l’autocar, Jané ha informat que havia passat totes les homologacions, duia tots els cinturons homologats, i el tacògraf no va indicar que no es respectessin els temps de descans.

Condol del món universitari

Ara les 12.00 hores, totes les universitats catalanes, tant les públiques com les privades, faran cinc minuts de silenci en homenatge a les víctimes. 

Font: Premsa de la Generalitat de Catalunya 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here