Ahir, dimarts 5 d’abril, es va convocar una sessió informativa entorn a la crisi del refugiats sirians per tal de conèixer de primera mà els preparatius d’acollida i integració dels refugiats a Catalunya, així com per a compartir experiències d’ iniciatives existents al Baix Llobregat

La jornada va ser presentada i conduïda pel president del Consell Comarcal, Josep Perpinyà, que va fer una introducció explicant la sensibilitat i preocupació existent a la comarca entorn a aquest tema, així com la gran predisposició i solidaritat del nostre territori.

Els experts que van participar a la trobada han estat l’Enric Morist, de Creu Roja Catalunya, l’Oriol Amorós, Secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, i el Jordi Garcia, Conseller Comarcal de Cooperació i Solidaritat.

L’Enric Morist va fer una introducció a les conseqüències del conflicte a Síria, explicant que el nombre de persones desplaçades pels conflictes és cada cop més gran. Segons els registres existents, tants dels moviments de desplaçats en la zona com de les demandes d’asil directes que han arribat a l’estat espanyol, té una progressió creixent. I que això no s’aturarà, ja que les persones fugen del seu país per a intentar, senzillament, salvar les seves vides i les dels seus familiars.

Un altre aspecte que va destacar el coordinador de la Creu Roja a Catalunya, és el programa d’acollida als refugiats. Va diferenciar una fase inicial de primera atenció, una fase d’acollida (entorn a 6 mesos) i una fase d’integració (entre 12 a 18 mesos).

A continuació, l’Oriol Amorós vacomplementar  l’exposició anterior, accentuant que l’acollida de refugiats és una responsabilitat com a país democràtic.

També va explicar la necessitat del treball conjunt i coordinat de tothom, que es vertebra en el Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades. Aquest Comitè ja porta uns mesos treballant, en grups que aborden temes de sensibilització, circuit d’acollida, atenció infància, aspectes laborals, fitxa i banc de recursos, etc. 

Actualment es té ja una gran capacitat d’acollida (primera fase del programa), i el principal repte es aconseguir ampliar els recursos residencials per a la fase d’integració i de normalització de la persona refugiada.

L’Oriol Amoròs va remarcar que estem preparats i que volem acollir, ja que ens fa ser un país millor.

Després d’aquestes exposicions, es va voler fer una mirada més pròxima al Baix Llobregat. El Conseller Comarcal de Cooperació i Solidaritat, el Jordi Garcia, vapresentar una iniciativa concreta: la Guia d’Acollida Comarcal del Baix Llobregat. 

Aquesta guia està adreçada a les persones nouvingudes al nostre territori, i els ofereix una informació bàsica i accessible entorn a empadronament, salut, educació, orientació jurídica, etc. La guia està adreçada als municipis de menys de 20.000hab. de la comarca, i està disponible en cinc idiomes (en breu estarà penjada al web del Consell Comarcal).

Finalment va tancar la jornada el Josep Perpinyà, president del Consell Comarcal, que va animar a continuar construint entre tots una comarca solidària i acollidora, i també pressionar en els diversos espais existents, tant nivell institucional com social, perquè es prenguin les accions adients per abordar aquesta crisi abordar aquest problema, que és una demanda i sentiment compartit de la nostra ciutadania.

Font: Consell Comarcal del Baix Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here