La convocatòria d’aquesta roda de premsa ha estat motivada, segons el sindicat, per el recent coneixement de CCOO de les dades de preinscripció als centres escolars del Baix Llobregat, fet determinant per saber si els propòsits previs del Departament d’Ensenyament de tancar 21 aules de P3 es confirmen

Per provar d’evitar-ho, des del Sindicat d’Educació de CCOO del BLLAPAG a començaments de gener, van presentar una moció a tots els ajuntaments de la comarca on es demanava el pronunciament del ple municipal contra el tancament d’aules de P3 a la comarca i la baixada de ràtios.

Mocions que han estat discutides i aprovades en més de vint ajuntaments del Baix Llobregat.

Aquesta iniciativa va ser el tret de sortida d’un procés de discussió i mobilització per defensar les aules amenaçades, AMPA’s, assemblees de docents, de veïns i veïnes, entitats com el Fòrum Social del Baix Llobregat, comunitat educativa, grups polítics municipals, i plens dels ajuntaments, han abordat la qüestió i en tots els àmbits han arribat a la mateixa conclusió:

Cap tancament d’aula de P3 a la comarca i baixada de ràtios a 20 per fer-ho possible.

El Parlament de Catalunya ha abordat en dues ocasions el tema. La primera, com a conseqüència d’una interpel·lació parlamentària a principis de març, els grups parlamentaris de Catalunya Sí Que es Pot i PSC van presentar una moció que va ser aprovada pel ple i que instava al Govern a complir el mateix que les mocions dels ajuntaments havien aprovat.

La segona, a començaments d’abril, quan el Parlament tornava a discutir una moció a la Comissió d’Educació que deia exactament el mateix que l’anterior, tot i que aquesta vegada circumscrita al Baix Llobregat, i que va ser aprovada amb els vots de tota l’oposició; inclosa la CUP que va votar-hi positivament, desmarcant-se de Junts pel Sí.

Però segons CCOO, sembla que la voluntat del Departament continua essent tancar aules amb la justificació de la davallada demogràfica, per les dades que nosaltres hem pogut anar recollint, i que són provisionals la quantia d’aquestes pot apropar-se a les seves intencions inicials.

El sindicat denuncia que amb aquesta actitud, l’administració s’inhibeix en la seva responsabilitat política i social en relació a la planificació educativa deixant que siguin les lleis de l’oferta i demanda les que vagin configurant el mapa escolar del Baix Llobregat. “Per això fa cas omís a les pròpies resolucions del Parlament on s’aprova una moció en contra del tancament de grups de P3 i en favor de la disminució de la ràtio”, asseguren en un comunicat.

Segons ha denunciat avui en roda de premsa CCOO, “aquesta desobediència significa no sols posar en entredit la validesa democràtica de les resolucions parlamentàries sinó atemptar contra un dels pilars bàsics de la cohesió social com és l’educació”.

Segons el responsable d’Ensenyament Públic de CCOO, Marc Sangüesa, “les dades de l’atur 54.350 persones , de pobresa, de treball en precari, estigmes de les desigualtats socials, són cada vegada més alarmants al nostre territori. Fets que al seu dia van significar una mobilització social en contra de la reducció de beques menjador i que avui s’expressen en el NO al tancament d’aules de P3”.

“Per a les classes més desfavorides l’escola és l’únic instrument, la connexió per aconseguir sentir-se vinculats a la societat, a un Estat, a un govern que els nega una educació que els resituï en igualtat d’oportunitats per tenir accés a una educació de qualitat. Per fer possible la cohesió social i la igualtat d’oportunitats aprofitem la situació per, sense cap despesa afegida, elevar la qualitat de l’educació baixant les ràtios de les aules de P3” ha sentenciat Sangüesa.

Per tot això, el sindicat insta al Govern de la Generalitat i al Departament d’Ensenyament a complir les mocions i resolucions aprovades al Parlament de Catalunya que aborden aquest tema.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here