L’Observatori Comarcal i el Consell de les Dones del Baix Llobregat publiquen l’informe anual 2015 amb les dades de violència contra les dones a la comarca. L’informe permet conèixer quina és la dimensió real d’aquesta problemàtica al Baix Llobregat, així com la seva evolució en els darrers anys

De les dades publicades per l’Observatorio contra la violencia Doméstica y de Género del Consejo General del Poder Judicial, amb dades relatives als partits judicials del Baix Llobregat destaquen:

1. A l’any 2015 es van interposar al Baix Llobregat un total de 1.808 denúncies per violència masclista (22 més que en 2014).

2. Es van registrar 213 mesures d’allunyament (la que prohibeix a l’inculpat aproximar-se a la dona), 100 més que l’any anterior.

3. Més de la meitat de les demandes d’ordre de protecció van ser denegades.

4. Les mesures de protecció que més creixen al Baix Llobregat són les suspensions de la pàtria potestat o de la guàrdia i custòdia dels menors als inculpats, el que posa de manifest latendència creixent de l’afectació i intensitat d’aquest tipus de violència cap als infants i adolescents.

5. 2.702 han estat els delictes registrats per violència domèstica al Baix Llobregat en el 2015, 586 més que en el 2014. El 86% dels delictes de violència masclista són lesions i maltractaments.

De les dades de les dones ateses a les Oficines d’Atenció a la Víctima de Catalunya, es desprèn que el 59% eren menors de 41 anys.

Pel que fa a la línia d’atenció a les dones en situació de violència, 900 900 120, durant el 2015 es van rebre 777 trucades del Baix Llobregat, un 7,4% de les del total de Catalunya. D’aquestes, en més del 90% dels casos l’àmbit de la violència era la parella o exparella.

I per últim, dels resultats de la Macroencuesta de violencia contra la mujer 2015, del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, n’extreiem que:

1. El 76% de les dones que varen patir violència ho van explicar a persones properes.

2. 1 de cada 4 dones joves (de 15 a 19 anys) va rebre violència psicològica de control per les seves parelles.

3. El 13% de les dones han experimentat violència física o sexual en mans de les seves parelles.

4. El 21% de les denúncies són retirades. Motius: ell no ho tornarà a fer, ja canviarà o la por.

5. El suport psicològic, amb un 70%, el més valorat per aquestes dones.

El Consell de les Dones del Baix Llobregat ha manifestat en un comunicat, la seva “preocupació per l’evolució, any rere any, de les dades sobre violència masclista al territori. És evident que la resposta dels poder públics i de la societat en general no és correspon en absolut amb la magnitud d’aquest problema que, lluny de desaparèixer, s’arrela, es cronifica i s’amplia, afectant cada cop a més dones, infants i adolescents”.

Fo: Consell Comarcal del Baix Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here