“Aquesta taula neix amb la voluntat d’escoltar propostes i trobar solucions des de diferents vessants com la coordinació institucional i policial però també des de la sensibilització social, el foment del consum responsable i les alternatives socials”, explica l’alcaldessa Candela López

L’ajuntament de Castelldefels va acollir el passat 12 de setembre la constitució d’una taula local de seguiment de la venda ambulant irregular a la via pública de la ciutat (venda coneguda popularment com el top manta). “La taula neix amb la voluntat d’escoltar propostes i trobar solucions des de diferents vessants com la coordinació institucional i policial però també des de la sensibilització social, el foment del consum responsable i les alternatives socials, sempre tenint en compte la sensibilitat del sector comercial de la ciutat així com la situació de vulnerabilitat que pateixen els venedors ambulants”, explica l’alcaldessa de Castelldefels, Candela López.

La taula compta amb la representació de totes les formacions polítiques, els diferents cossos de seguretat i les principals entitats de la ciutat, tant a nivell veïnal com comercial, de restauració i hostaleria, a més d’un representant dels venedors ambulants. “És important que hi estiguin presents totes aquestes parts”, afirma l’alcaldessa. “Creiem que aquest és un espai compartit de treball d’on poden sortir propostes i avaluar les actuacions que portem a terme des de l’Ajuntament en coordinació amb els diferents cossos de seguretat”. En la mateixa línia, López reconeix que “és un tema complex d’abordar i per tant l’hem d’analitzar des de diferents punts de vista. La voluntat de seure tots en aquesta taula és la d’entendre’ns entre totes les parts d’aquest conflicte”.

Recordem que Castelldefels forma part de la comissió que busca solucions a la venda ambulant irregular a tota Catalunya i, per tant, s’ha situat en el grup capdavanter de municipis que vol donar un enfoc diferent a la resolució d’aquesta problemàtica, centrada fins no fa gaire en les mesures policials. Entre aquests municipis es troben Barcelona, Sitges, Salou o Roses.

Aquesta nova visió, que posa al mateix nivell els aspectes socials que els de seguretat i convivència, va rebre un impuls en el passat ple municipal celebrat el 21 de juliol, amb l’aprovació d’una moció en què, entre altres mesures, suposava la creació d’aquesta taula de treball i seguiment d’aquesta qüestió a nivell municipal. La moció manifesta el suport als comerciants de Castelldefels que compleixen amb totes les seves obligacions i la plena disposició a treballar per tal que les administracions garanteixin els seus drets, tot entenent que els venedors ambulants són l’esglaó més dèbil d’un entramat d’economia submergida que es troben en situació d’exclusió social.

“No obstant això entenem que aquesta és una pràctica il·legal i que incompleix una normativa d’ordre públic i que, per tant, genera unes injustícies respecte al comerç i restauració que sí s’ajusten a la normativa i que, a més, generen problemes de seguretat i mobilitat en determinades zones de la ciutat i així ens ho han traslladat algunes associacions de veïns”, afirma l’alcaldessa. “Però evidentment des de l’Ajuntament abordem aquest tema més enllà del conflicte que ocasiona a la ciutat i també ens posem a la pell d’aquelles persones que desenvolupen aquesta pràctica. Entenem que és un col·lectiu vulnerable que el que està buscant realment és una alternativa de vida i també volem abordar aquest tema des d’aquesta vessant”.

Font: Ajuntament de Castelldefels

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here