Com cada any, aquest onze de setembre, milers de catalans han sortit al carrer per celebrar la Diada Nacional de Catalunya. Aquest any alhora s’acomplien 40 anys d’aquella gran concentració de l’onze de setembre de 1976 a Sant Boi de Llobregat. 

Una concentració promoguda per l’Assemblea de Catalunya i que amb el suport del PSUC i CCOO, i la participació de milers de veïns/es del Baix Llobregat fou la primera gran celebració nacional després de la mort de Franco.
Ara toca fer balanç d’aquesta jornada de celebració, i hem cregut que podria ser útil fer-ho en forma de semàfors:  

Verd. A la commemoració dels 40 anys de la diada del 76. A l’equip de l’Ajuntament de Sant Boi i de les organitzacions socials i polítiques que han organitzat o han participat dels actes de reconeixement. A l’Andreu Mayayo per la lliçó d’història política i social que va donar a l’acte institucional el diumenge a la tarda a Sant Boi. També a la societat civil que es va mobilitzar pacíficament a tot arreu per reivindicar els drets nacionals de Catalunya.

Àmbar. A les organitzacions polítiques que tot i organitzar actes de reconeixement a la diada del 76 han estat incapaces d’organitzar actes conjunts, representatius i inclusius. No era això el que va passar al 1976. La gent treballadora del Baix Llobregat que també va omplir la plaça Catalunya de Sant Boi el 1976 ha quedat invisibilitzada en els actes d’ERC+CUP+PODEM i també d’En Comú Podem. També mereix un “àmbar” el desproporcionat i desequilibrat seguiment comunicatiu que mitjans com TV3 i CatRàdio han fet de la diada.

Vermell. A l’excés de gesticulació del PP i Ciutadans absents de TOTS els actes institucionals de la diada de Catalunya, inclosos alguns gens sectaris com els de Cornellà o Sant Boi farcits d’entitats ciutadanes molt poc sospitoses de ser “separatistes”. Una manca de respecte a la ciutadania i les seves institucions. També posem un semàfor “vermell” al Govern de Catalunya i en part a Junts pel Sí, Òmnium i l’ANC per haver estat incapaços d’enviar una representació proporcional i a l’alçada a l’acte institucional que ha organitzat l’Ajuntament de Sant Boi per recordar la diada del 76. Encara és més greu quan l’acte s’havia endarrerit dues hores per permetre la presència de membres de partits i organitzacions que es manifestaven per estar “a punt” unes hores abans.

Fet aquest balanç tornem i tornarem a reivindicar el llegat d’aquell catalanisme popular que va sortir al carrer l’onze de setembre de 1976. Sota el crit de “llibertat, amnistia i estatut d’autonomia” es forjava una lluita social i nacional integradora que sempre ens podrà de servir d’exemple a tots aquells que volem construir un país lliure i socialment just.

Arnau Funes, coordinador d’ICV Baix Llobregat i regidor d’ICV-EUiA a Cornellà

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here