Recomanacions d’elBaix.cat sobre què fer els caps de setmana al Baix Llobregat. Moltíssima i variada oferta a prop de casa que et sorprendrà! Aquesta setmana recomanem que no us perdeu la Festa del Modernisme de la Colònia Güell, que en aquesta 16a edició, que es celebrarà els dies 14, 15 i 16 d’octubre, recordarà el centenari de la finalització de les obres de l’escola i de la casa del mestre i el 150è aniversari del naixement del pintor Ramon Casas

Les Festes del Modernisme recreen determinats elements de la vida de la Colònia Güell de cent anys enrere. Aquesta recreació utilitza el mètode d’Història Viva mitjançant teatralitzacions al carrer i altres activitats culturals, totes elles en un context festiu i en el marc arquitectònic incomparable de la pròpia Colònia.

Us animem a que veieu el vídeo titular, on es mostren imatges de la Festa de l’any passat! I a que consulteu el programa de festes

La Festa d’enguany es realitzarà els dies 14, 15 i 16 d’octubre, i s’hi recordarà el centenari de la finalització de les obres de l’escola i de la casa del mestre i el 150è aniversari del naixement del pintor Ramon Casas, i tot això en el marc incomparable de la Colònia Güell.

Imatge del mercat de la Festa Modernista de la Colònia Güell
Imatge del mercat de la Festa Modernista de la Colònia Güell

La Colònia Güell, una visita que val la pena i que amb l’ambientació d’aquests dies encara ens transporta de manera més intensa al segle XIX i a l’ambient original de la Colònia. Tot va començar l’any 1890, l’industrial tèxtil Eusebi Güell va decidir traslladar la fàbrica de teixits de cotó “El Vapor Vell” del barri de Sants a la finca agrícola que el seu pare, l’indià Joan Güell, havia adquirit trenta anys abans al terme municipal de Santa Coloma de Cervelló, a la finca anomenada Can Soler de la Torre. Naixia aleshores la Colònia Güell.

Amb el decurs del temps, la colònia s’ha adaptat a una nova època i a un nou model social que res té a veure amb l’antiga estructura de colònia industrial. Tanmateix, ha conservat un paisatge arquitectònic que ens evoca vivament aquest temps passat. Aquesta atmosfera del segle XIX que encara és present en els seus carrers és el que la fan tant especial. A la Colònia Güell s’hi conserva un important patrimoni històric i artístic. Està formada per l’antiga fàbrica tèxtil, actualment reconvertida en recinte industrial, pels habitatges dels obres, que són ara el nucli urbà, i per un conjunt d’edificis representatius de l’arquitectura modernista de finals del segle XIX.

La Colònia Güell ha estat declarada Bé d’Interès Cultural – Conjunt Històric, i la Cripta Gaudí, obra capdal del modernisme català, ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO (2005). Va ser el 4 d’octubre de 1908, 10 anys després de l’encàrrec fet per Eusebi Güell, que Gaudí va començar les obres de l’església de la Colònia Güell.

Cripta Gaudí a la Colònia Güell. Font: Consorci de Turisme del Baix Llobregat
Cripta Gaudí a la Colònia Güell. Font: Consorci de Turisme del Baix Llobregat

Tot i quedar inacabada, l’església de la Colònia Güell suposa un punt culminant en l’obra de Gaudí. En aquest edifici l’arquitecte inclou per primer cop la pràctica totalitat dels seus avenços arquitectònics, com les superfícies amb forma de paraboloide hiperbòlic o la maqueta polifunicular, que després aplicaria a la Sagrada Família.

La Cripta de la Colònia Güell és una obra capdal del modernisme català. Antoni Gaudí hi va experimentar noves solucions arquitectòniques que després traslladà al temple de la Sagrada Família. Aquest emblemàtic edifici és considerat una de les joies de la Colònia Güell i el que li dona relleu internacional, no us la perdeu!

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here