El Govern de la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) han guardonat el físic Lluís Torner amb el Premi Nacional de Recerca 2016

Llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), doctor i catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Torner ha dut a terme una recerca pionera en fotònica al front de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), ubicat al campus de la UPC a Castelldefels, que ha estat reconeguda mundialment. La seva carrera científica s’ha combinat amb una sòlida trajectòria com a líder d’equips i gestor de recerca d’excel·lència.

La fotònica és la disciplina científica que estudia la generació, el control, la detecció i l’aprofitament pràctic de les ones i partícules de llum o fotons. Torner va concebre i ha desenvolupat l’ICFO, entitat de la qual és director des de la seva creació el 2002. Sota la direcció de Torner, l’ICFO ha esdevingut un centre de referència global en recerca de frontera en fotònica i en les seves nombroses aplicacions a la biomedicina, les energies renovables, la nanotecnologia, el grafè, les tecnologies quàntiques i les tecnologies de la informació.

El Premi Nacional de Recerca reconeix l’investigador que hagi contribuït recentment i de manera significativa internacionalment a l’avenç d’una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals. El guardó té una dotació econòmica de 40.000 euros.

Font: Ajuntament de Castelldefels 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here