La Diputació de Barcelona ha redactat el projecte de reparació del mur de tancament de ponent del recinte del castell de Castelldefels, un monument declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) situat en un punt central de la població. El document ha estat lliurat avui pel diputat d’Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut, a l’alcaldessa de Castelldefels, Candela López Tagliafico


El projecte, realitzat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), respon a la necessitat de realitzar una actuació d’urgència amb l’objectiu de reparar una part del mur de tancament del recinte per consolidar-lo, aturar l’avançat procés de degradació que pateix aquesta part de la construcció i retornar aquest element al seu estat inicial.

El conjunt del castell va ser adquirit, l’any 1988, per l’Ajuntament, i la seva aparença s’havia mantingut gairebé invariable d’ençà de la primera restauració sufragada per la família Girona, al 1897 el castell i al 1910 l’església, obra dirigida aquesta última per l’arquitecte Enric Sagnier. La Diputació de Barcelona, a través de l’SPAL, va dur a terme les obres de restauració de l’església entre els anys 1989 i 1996 i del castell entre el 2003 i el 2011.

Les notícies més antigues sobre el castell daten del 970, es troba situat al punt més alt d’un turó en posició dominant sobre la franja costanera del delta del Llobregat entre el massís del Garraf i Barcelona. Actualment, a causa del desenvolupament urbanístic i del creixement de la població, el conjunt del castell ocupa un lloc central en el municipi.

A principis del segles XX, l’ocupació d’aquesta part del litoral era molt reduïda, amb una població de només 290 habitants que es concentrava al peu del turó del castell, en unes quantes cases disseminades, la majoria fortificades. Durant la segona meitat del segle XX es va produir l’eclosió turística i el fort creixement urbanístic arribant actualment a una població de prop de 65.000 habitants.

Font: Diputació de Barcelona 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here