Aquest 8 de juny, a les 10 h, tindrà lloc a la seu de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat (c/ Clementina Arderiu, núm. 23 de Sant Feliu de Llobregat) i en el marc dels actes entorn del Dia Internacional dels Arxius la presentació de Xarxes. A més, el proper dissabte dia 10 de juny, 

Es tracta d’un projecte per crear una xarxa social històrica de la població del Baix Llobregat i l’Alt Penedès liderat per dues investigadores de l’àmbit de les Humanitats Digitals, la Dra. Joana Maria Pujadas-Mora (Centre d’Estudis Demogràfics – UAB) i la Dra. Alicia Fornés (Centre de Visió per Computador – UAB).

La presentació serà a càrrec del Dr. Josep Lladós i la Dra. Alicia Fornés del Centre de Visió per Computador, i la Dra. Joana Maria Pujadas-Mora del Centre d’Estudis Demogràfics. També hi seran presents Jusep Boyà, director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni Cultural; Jordi San José, alcalde de Sant Feliu; i Lluís Monfort, conseller de cultura del Consell Comarcal del Baix Llobregat.

El projecte Xarxes desenvoluparà tècniques informàtiques per construir xarxes socials del passat a partir de la vinculació nominal dels habitants registrats en padrons de localitats limítrofes dels segles XIX i XX. Fonamentalment, aquest projecte és l’extensió al conjunt de la comarca del Baix Llobregat i de l’Alt Penedès del projecte “Eines i procediments per a la informatització massiva de les fonts històriques de població”, iniciat amb els padrons municipals d’habitants de Sant Feliu de Llobregat.

El projecte utilitzarà les tecnologies de visió per ordinador que permeten desenvolupar programes de reconeixement massiu de caràcters de lletra manuscrita i mecanoscrita per fer possible una transcripció automàtica o semiautomàtica dels documents digitalitzats. L’extracció d’informació dels padrons es farà mitjançant jocs informàtics creats especialment per a la participació ciutadana, que alhora recolliran l’experiència dels arxivers com a curadors de documentació històrica. La informació obtinguda s’oferirà en accés obert a Internet de manera gràfica i pedagògica.

D’aquesta manera, en aquest projecte, s’alien la innovació tecnològica, la demografia, la informació en general, i els documents d’arxiu, en particular. Un exemple de confluència de la tecnologia amb les humanitats i el patrimoni documental.

Aquesta iniciativa inclou un model d’innovació social que implica els ciutadans de manera activa en el projecte. D’aquesta manera habitants dels diferents municipis de les dues comarques podran participar en les transcripcions dels padrons dels seus municipis a través d’una plataforma col·laborativa per Internet a través de l’anomenat crowdsourcing.

Xarxes és una recerca d’interès general duta a terme en un escenari local i comarcal que disposa del suport del programa de finançament RecerCaixa de la present convocatòria. En aquest projecte l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat ofereix la seva expertesa i el seu suport als municipis que es vulguin afegir a la iniciativa per tal de construir digitalment una xarxa social històrica de la població del Baix Llobregat i de l’Alt Penedès.

El 10 de juny s’inaugura la Biblioteca Montserrat Roig de Sant Feliu, remodelada i ampliada

El proper dissabte, 10 de juny, a les 12 h, tindrà lloc la inauguració de la remodelació de la Biblioteca Montserrat Roig, la qual ha estat completament reformada i ampliada amb l’objectiu d’esdevenir un centre de difusió i d’activitat cultural. El nou equipament, que ha guanyat prop de 1.000 m2 més dels que tenia i ara supera els 2.100 m2, és molt més ampli i lluminós, i incorpora nous serveis i espais com ara una sala d’actes polivalent, una sala multimèdia i un espai per fer tallers, entre d’altres. 

L’acte d’inauguració anirà precedit d’una cercavila de gegants, amb la participació de les colles de la ciutat, que recorrerà els carrers propers a l’equipament, i també d’una cercavila de la Banda Simfònica Ciutat de les Roses. 

A les 12 h hi haurà el parlament de les autoritats a la plaça de Montserrat Roig. Tot seguit es farà una flashmob oberta a tothom, així com una cadena de llibres per simbolitzar el canvi d’ubicació del fons bibliotecari des de la Torre del Roser fins a la biblioteca. 

El nou edifici disposarà a la planta zero de l’àrea infantil, molt més àmplia que en l’anterior etapa, així com d’una sala polivalent amb capacitat per a 80 persones, i una sala de noves tecnologies amb 15 ordinadors, sistema de projecció i una impressora 3D. 

En aquest últim espai s’hi ha ubicat el Punt TIC, on s’imparteixen cursos de formació en noves tecnologies, i en general sobre eines multimèdia i el món digital. Pel que fa a la sala polivalent, l’objectiu és utilitzar-la tant per a activitats de foment de la lectura, exposicions o com a aula d’estudi en època d’exàmens.  

A la primera planta, per on farà l’entrada a l’edifici, hi haurà el servei d’informació i també un punt d’autopréstec, un servei que abans no s’oferia i que permetrà retornar llibres les 24 hores del dia, donant més autonomia a les persones usuàries. En aquesta planta també hi haurà un espai per a la gent gran, una zona dedicada a les guies de viatges, el servei de premsa i revistes i un fons de pel·lícules. 

A la segona planta hi ha el fons general de llibres, on com a novetat s’incorporen espais específics on es recullen les publicacions de més interès per als joves, per als amants de la vida sana o pels qui vulguin saber més sobre l’agricultura, el món de pagès i el Parc Agrari. A més, a la segona planta també s’ha habilitat la sala L’agulla daurada, un espai tancat on es faran activitats juvenils. La planta també disposarà del servei que permet la connexió a Internet durant 20 h al mes, si es disposa del carnet de la biblioteca.  

A la tercera planta es podrà consultar el gruix del fons de la Biblioteca, a més del Fons Montserrat Roig, les publicacions relacionades amb la cuina i la gastronomia, la col·lecció local, i un centre d’interès dedicat al món laboral i a la recerca de feina. A més, a la planta superior també hi serà el fons de música que inclou cd’s, partitures i produccions de músics de la ciutat. 

Un edifici del segle XX adaptat al segle XXI

La remodelació de la Biblioteca ha suposat l’adaptació de l’edifici per a les persones amb discapacitats. L’equipament disposa d’un ascensor i s’instal·larà un paviment tàctil per facilitar l’encaminament de les persones invidents o amb dificultats visuals. 

L’obra ha suposat també la renovació de l’enllumenat, les portes i finestres, l’ascensor, el cablejat i l’aire condicionat, entre d’altres aspectes funcionals, tot amb l’objectiu d’incorporar materials més eficients i sostenibles que permetin l’estalvi d’energia. Així, l’enllumenat és led, les aixetes disposen de controladors de consums i l’aire condicionat funciona amb geotèrmia. 

La Biblioteca començarà a funcionar amb normalitat el dilluns 12 de juny, en horari de dilluns a divendres, de 16 a 20.30 h, i de dimarts a dissabte, de 10 a 14 h. 

Font: Ajuntament de Sant Feliu 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here