Vet aquí més de 100 famílies a Sant Joan Despí a les què volien apujar dràsticament el lloguer, que rebien una carta anunciant-los que en dos mesos expirava el seu contracte i que es veien sense opcions de trobar una altra residència assequible a la seva ciutat. Dos mesos després de mobilitzacions, negociacions, assessorament i unió han aconseguit que una empresa que al darrere té al fons inversor gegantí Goldman Sachs cedeixi a totes les seves demandes. S’hi queden.

Dimarts passat, en assemblea veïnal, es va donar llum verda al contracte oficial presentat per la gestora de finques, Medasil Desarrollos SL. I allà es compleix la demanda bàsica dels llogaters des del primer moment: una pujada gradual fins arribar al 20% d’aquí a tres anys. O el que ells denominaven “un increment raonable”.

Amb els serrells que quedaven per pulir també s’han imposat. Si l’empresa propietària demanava dos mesos de fiança, finalment només sera un; si es reclamaven 300€ de despesa per redactar el nou contracte, acabaran sent 150€; si no es poden pagar tots els costos d’un sol cop, podran prorratejar-los durant els propers onze mesos. A més, es confirma l’augment prèviament negociat d’un 5% el primer any, un altre 5% el segon, i un 10% més el darrer. “Hem canviat els plors per la risoteràpia” resumia Oscar Alcobendas com a portaveu veïnal.

Ara bé, aquestes condicions son aplicables exclusivament als 94 contractes que vencen el 2018. Als que finalitzen més endavant se’ls pretén assimilar la mateixa pujada que portin acumulada percentualment els veïns que renoven ara. És a dir, qui hagi de renovar contracte el 2020, li apujarien directament un 20% sense progressió. Per això, tot i ser una minoria de l’edifici, els veïns han rebutjat aquesta part de la proposta.

El president de l’associació de veïns, Antonio Gámez, ha informat de la creació d’una comissió que seguirà negociant amb la gestora les discrepàncies sobre els inquilins que acaben contracte el 2019 i 2020 per assegurar les mateixes condicions graduals que la resta. Alcobendas assegura que, com a prova que el conflicte encara es viu, mantindran a la façana de l’edifici les pancartes reivindicatives.

Medasil, per la seva banda, ha fet saber a elBaix.cat que l’esperit negociador perquè els veïns es quedessin ha estat sempre la seva prioritat. També ha assegurat que en cap cas s’havia tingut la voluntat de doblar el preu dels lloguers, com denunciaven els veïns.

Òscar Blanco, assessor del bloc santjoanenc pel Sindicat de Llogaters, recorda en canvi que “al principi, ni tan sols es volia reconèixer els inquilins com a subjecte negociador” i titlla “d’impressionant” la fita dels llogarers de l’avinguda Barcelona 113.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here