Enguany aconsegueixen el segell 104 administracions locals, comarcals i provincials de Catalunya. 19 ajuntaments aconsegueixen un 100% d’indicadors positius, dos més que en l’anterior edició. Només un 10% dels ajuntaments arriba al nivell de transparència web que exigeix el segell de la UAB. La UAB destaca Esplugues com a únic ajuntament en assolir el 100% dels indicadors a les 5 edicions del Segell Infoparticipa de transparència

La pàgina web de l’Ajuntament d’Esplugues renova un any més el Segell Infoparticipa, que atorga la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) als consistoris que certifiquin el seu compromís amb la transparència i la participació mitjançant el compliment de 52 indicadors fixats pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB. Esplugues manté la puntuació del 100% de compliment, un esforç que situa l’Ajuntament com a única població catalana que ha assolit aquesta fita durant les cinc edicions del segell.

L’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, va recollir el guardó a l’acte de lliurament del segell d’aquesta cinquena edició, que va tenir lloc a la sala d’actes del Rectorat de la UAB. El Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local és una certificació que atorga la UAB per fer un reconeixement a les bones pràctiques als webs de les administracions públiques locals de Catalunya: ajuntaments, consells comarcals i diputacions. En total, 104 administracions han rebut aquesta distinció. Tot i les millores, l’evolució dels cinc anys en què s’ha avaluat reflecteix que la transparència als webs municipals progressa molt lentament: s’ha passat de 130 consistoris aprovats a la primera edició a 193 a la d’enguany. Les puntuacions i el grau de compliment dels indicadors dels 947 ajuntaments de Catalunya es publiquen al Mapa Infoparticipa.

L’acte de lliurament del segell va començar amb una conferència de Manuel Villoria, catedràtic del Departament de Dret Públic i Ciència Política de la Universitat Rei Joan Carles, sobre la “crisi de confiança institucional” que pateix Espanya tot i la llei de transparència i altres avenços en aquest terreny. Per a Villoria, cal avançar en la direcció del concepte de govern obert tot considerant, entre altres aspectes importants, que la ciutadania tingui accés a “informació de rellevància i utilitat” per al seu benestar.

A més, hi van intervenir Amparo Moreno, directora del Laboratori de Periodisme LPCCP, que realitza l’informe a partir del qual s’atorguen les distincions, i Margarita Arboix, rectora de la UAB, qui va recordar el compromís amb la transparència de “tots els que estem als organismes públics”, referint-se també a la importància de la transparència informativa a les universitats públiques. Per la seva banda, Amparo Moreno va dir que “cal celebrar els resultats” però també “reconèixer que les dades no són tan positives com ens agradaria”. I, davant la perspectiva de les eleccions municipals del 2019, va demanar a les administracions locals un esforç per retre comptes sobre el compliment dels plans de govern.

A la cloenda de l’acte, Miguel Ángel Gimeno, director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, i Jordi Foz, secretari de Transparència i Govern Obert de la Generalitat, van lloar la “voluntat” de les administracions per dur a terme la transparència informativa i van agrair que aquesta iniciativa del LPCCP consideri que la ciutadania és “clau per a les polítiques públiques”.

Cinquanta-dos indicadors

A partir dels 52 indicadors establerts pel LPCCP partint de la Llei de Transparència, s’atorga el Segell Infoparticipa a les poblacions que obtenen més indicadors positius en funció de la seva població (en el cas de les localitats amb més de 50.000 habitants, s’exigeix un 95% d’indicadors positius i, en el cas dels municipis amb menys de 1.000 habitants, s’atorga a partir del 75% d’indicadors positius). Hi ha un segon nivell de reconeixement, la menció al Segell Infoparticipa.

Enguany s’ha atorgat el Segell Infoparticipa a 92 ajuntaments, dels quals, 19 han obtingut un 100% d’indicadors positius. Es tracta de Sant Hipòlit de Voltregà, L’Aldea, Llagostera, Cassà de la Selva, Premià de Dalt, La Garriga, Sant Quirze del Vallès, Manlleu, Olesa de Montserrat, Castellar del Vallès, Martorell, Premià de Mar, Vic, Gavà, Castelldefels, Manresa, Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Esplugues de Llobregat, l’únic municipi que ha obtingut el segell amb el 100% a les cinc edicions organitzades fins ara.

D’altra banda, tres ajuntaments han rebut la Menció al Segell Infoparticipa. Destaca, a més, que un 33% dels municipis que obtenen el segell tenen alcaldesses, quan el percentatge total d’ajuntaments catalans encapçalats per dones és del 19,7%.

Pel que fa als consells comarcals, obtenen el Segell Infoparticipa quatre en total: els tres que van ser distingits l’any passat (l’Alt Penedès, 94% d’indicadors positius; el Gironès, 92%; i el Vallès Occidental, 92%) i Osona (88%). La Menció al Segell Infoparticipa s’atorga a dos consells comarcals, el del Baix Llobregat (75%) i el del Vallès Oriental (77%). Quan a les diputacions, reben el Segell Infoparticipa les mateixes tres que el van obtenir a la primera edició: Barcelona (96%), Tarragona (91%) i Girona (87%).

Evolució dels resultats

Dels 947 municipis de Catalunya, només 193 aconsegueixen aprovar i, els que obtenen el segell o la menció, són en total 95, és a dir, poc més del 10%. L’equip del LPCCP considera que, un cop arribats a la cinquena edició dels guardons, l’evolució és positiva però molt lenta.

Altrament, atès precisament que els processos d’avaluació arriben ja a la cinquena onada pel que fa als municipis, enguany s’ha suprimit el reconeixement, un tercer nivell que distingia els webs que passaven d’un suspens a un aprovat amb un 60% d’indicadors positius.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here