L’equip de professionals del Servei d’Intervenció Especialitzada contra la violència masclista (SIE) al Baix Llobregat desconvoca la vaga a l’aconseguir una sèrie de millores sobre les seves condicions laborals. Després de nou mesos de reclamacions a l’empresa gestora, Associació Benestar i Desenvolupament, s’ha arribat a un primer acord per restablir la normalitat a l’atenció a la violència de gènere a la comarca.

Tot i no sentir-se satisfeta, Sònia Mataró, portaveu de les treballadores, ha celebrat un descans després de molts mesos de lluita per “uns drets que considerem bàsics”. Les demandes es basaven en disposar de més temps per a l’organització interna, millorar la conciliació i, sobretot, gaudir d’espais adients per a la desconnexió personal, ajustats a la naturalesa de la seva feina.

Després d’haver aturat les seves jornades laborals de manera intermitent durant els darrers tres mesos amb vagues parcials, les treballadores s’han quedat amb un “regust agredolç”. Tot i aconseguir petites victòries pel que fa als espais de coordinació i conciliació, entre el personal laboral continua denunciant-se la manca d’empatia per part de la Generalitat, responsable primera del servei, i d’ABD.

Els professionals que treballen amb violència masclista necessiten espais de descompressió, per la forta càrrega emocional que suporten

Segons Mataró, des del Departament de Treball, Afers socials i Famílies, no s’ha personat ningú a les reunions de mediació durant la vaga. I, d’altra banda, l’empresa adjudicatària tampoc se n’ha fet càrrec de la particularitat del servei que gestiona, tot i enviar una auditoria externa a fer un informe de riscos psicosocials que confirmava les demandes de les treballadores.

Tant la llei contra la violència masclista (05/2008), que reclama “prevenir i evitar els processos d’esgotament, confusió i desgast professional” per les treballadores, com l’informe de l’auditoria, que demana també “espais de descompressió”, exigien adaptar-se a les particularitats dels equips que treballen amb violència masclista, que arrosseguen una forta càrrega emocional. Tot i així, les reclamacions de les treballadores per acumular hores durant l’any i convalidar-les per vacances de Nadal o Setmana Santa han sortit rebutjades a les negociacions.

Tanmateix, algunes de les mesures on sí es van trobar ABD i la plantilla son les següents:

Abans tenien dues hores al mes per anar al metge, sent totes les treballadores de fora de Sant Feliu – on està el centre – i havent de recuperar les hores que es sobrepassessin a posteriori. Ara passaran a tenir 24 hores l’any per fer visites mèdiques on no s’inclouran els desplaçaments.

Abans tenien un model inamovible de vacances, de 31 dies naturals en un bloc o dos. Ara, passaran a gaudir de 27 dies laborables i 3 naturals que podran gestionar al seu parer durant tot l’exercici.

Abans no hi havia flexibilitat horària. Ara passaran a tenir-ne, podent recuperar, en el cas d’arribar tard a la feina, el mateix temps perdut al final de la jornada.

Abans, al començar a treballar, sense espai per a la planificació, ja rebien visites. Ara passaran a disposar de mitja hora des que entren al seu lloc de treball fins que atenen la primera persona, tant a l’inici del dia com després de dinar, millorant la preparació.

Abans treballaven tots els matins i tres tardes a la setmana totes (exceptuant l’administrativa). Ara passaran a poder acumular hores durant la resta de dies per quedar-se només dues tardes. Una condició que no ha estat acceptada per part de l’empresa en el cas de la psicòloga infantil, a la que demanen “garantir les màximes hores d’atenció fora de l’horari escolar”. Una exigència que no es recull actualment a cap document, però que han hagut d’acceptar per no perdre els avenços de la resta de la plantilla.

Abans tenien molt pocs espais de treball intern, aliè a l’atenció directa, havent de fer informes de vital importància per als judicis sobre violència de gènere en les seves hores extra. Ara passaran a poder comptabilitzar les hores extra que no es poden preveure per convalidar-ho per dies lliures.

Sota control

Aquestes son les principals mesures que queden recollides en un acord encara per aplicar. Tot i les bones intencions, les treballadores reclamen un control que confirmi cada dos mesos el compliment de les noves condicions laborals.

Les demandes, que van voler fer específiques pel SIE baixllobregatí, no aglutinaven les comunes del sector, que gestionen amb el sindicat Teresa Claramunt i que tenen la vista posada en el futur. Aquest espai sindical, que cada cop arreplega més participants de la resta de centres homònims de Catalunya, té clar el seu objectiu a llarg termini: que es gestioni el servei des de la tinença pública.

De moment, han rebut el recolzament d’altres lluites socials, així com de partits polítics representats en Susana Segovia (Catalunya en Comú-Podem) i Vidal Aragonés (CUP). Pendents d’una possible intervenció per visibilitzar la realitat dels SIE al Parlament de Catalunya, per a Mataró el més important és “teixir xarxes de suport i d’acció comuna”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here