El 5è Congrés de les Dones del Baix Llobregat, que se celebrarà el 26 i 27 d’octubre; porta com a lema “100% feminista”. Prèviament al Congrés, les localitats baixllobregatines que en son subseus, debaten en ponències sobre diversos temes de l’àmbit feminista, les conclusions dels quals es presentaran en l’edició d’enguany del Congrés

Cornellà va obrir el 10 de maig les activitats precongressuals amb la jornada “La representació del treball femení”, un acte on va ser presentat un muntatge audiovisual sobre testimonis i experiències del treball femení, realitzat per l’Observatori de les dones als mitjans de comunicació. A més a més, l’acte també va comptar amb un interessant diàleg entre les responsables d’igualtat dels sindicats UGT i CCOO al Baix Llobregat, i un posterior debat amb el públic assistent. Més de 120 persones van assistir a aquesta subseu.

La segona entitat en posar en marxa la maquinària del 5è Congrés va ser el Consell Esportiu del Baix Llobregat, i ho va fer abordant per primera vegada en un Congrés de Dones les desigualtats de gènere en l’esport, en una jornada que tingué lloc el 17 de maig a Sant Andreu de la Barca. La pràctica esportiva en edat escolar, els estereotips, la formació, el mercat de treball, els mitjans de comunicació, etc., les dimensions i particularitats de les discriminacions i desigualtats de les dones en un món històricament masculí i masculinitzat, que més d’hora que tard deixarà de ser-ho.

I tancant el maig precongressual, Sant Just Desvern va acollir el 29 de maig la jornada “Dones de ciències. Com ho fem per ser molts més?”, abordant un altre dels eixos del 5è Congrés, les dones en el món de la ciència i la tecnologia. Una destacable taula rodona amb dones professores, investigadores i estudiants de carreres tècniques, abordant aspectes com la bretxa salarial, la conciliació i la coresponsabilitat, els treballs de cura, el sostre de vidre i la masculinització de certes modalitats científiques. Un debat necessari i molt enriquidor, que va concloure amb interessants propostes d’accions a desenvolupar des de l’àmbit local, com per exemple apostar per realitzar petites accions a nivell municipal que servissin d’exemple per construir una societat més igualitària.

La següent es presentarà el avui 4 de juny de 19 a 21 h al poliesportiu de Can Roca de Castelldefels. L’acte consistirà en un debat sobre l’esport en edat escolar, càrrecs directius i esport, les desigualtats en els patrocinis, l’accés als recursos i a la professionalització. A l’acte també es parlarà sobre propostes de mesures a implementar per a arribar a la igualtat efectiva entre dones i homes. A més es presentarà el document “Dones a l’Esport” a càrrec de Pedrona Serra Payeras, professora del Departament d’Educació Física de l’INEFC.

La presentació de l’acte anirà a càrrec del regidor de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Castelldefels, Alex Company (CSPOT); el regidor d’Esports a l’Ajuntament de Castelldefels, Fernando Cerpa(PSC); consellera de Dones del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Vicky Castellanos i l’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda(PSC). Per participar en aquest acte cal fer una inscripció prèvia a: castelldefels.org/subseucongres

Després arribarà el torn de Sant Feliu, que ha estat la ciutat escollida per parlar d’urbanisme amb visió de gènere, un àmbit apassionant el de l’urbanisme, que cal abordar ara des del punt de vista del feminisme; demà dia 5 de juny, a les 18h al Centre Cívic Tovalloles.

Durant l’acte intervindran Lídia Muñoz Cáceres, regidora de dones i polítiques d’igualtat; Vicky Castellanos Núñez, Consellera de dones, gent gran i LGTBI del Consell Comarcal del Baix Llobregat; Montse García Blasco, de la Federació ECOM i Blanca Valdivia Gutiérrez, del Col·lectiu PUNT 6.

D’altra banda, Castelldefels forma part com a subseu del grup de treball “Dones Tech”. Es tracta d’una comissió que reflexionarà sobre la presència de les dones en vocacions i ocupacions relacionades amb la ciència i la tecnologia. Aquesta activitat serà el preludi de la jornada que està previst organitzar el pròxim mes de juliol on es debatrà el document elaborat per un grup de professionals de la UPC que esgrana les discriminacions que les dones es troben en aquest àmbits.

L’acte tindrà lloc el proper 21 de juny a les 19 h al local Mas Mas de Castelldefels i el format és l’anomenat “Coctel and net”, un tipus d’esdeveniment que se celebra periòdicament a diverses ciutats i on es debat el paper de les dones a les noves tecnologies. L’acte estarà coordinat per Paula Mattio, consultora experta en igualtat i conciliació qui presentarà les seves experiències professionals i personals en relació a l’aprofitament de les tecnologies per part de les dones des d’una visió positiva i d’utilització per a l’empoderament de les dones. Aquesta activitat s’organitza amb la col·laboració de Dones en Xarxa.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here