En la tercera cita anual de La Mostra, ha crescut el públic en general, així com també els espectadors del Baix Llobregat i Barcelona

El Premi del Públic ha estat pel documental El viaje de Khadija

El Cicle de Cinema Africà, celebrat del 24 al 28 de maig a CineBaix, en el marc de la Mostra de Cinema Internacional del Baix Llobregat, ha comptat amb més de 600 espectadors. Això el situa com el cicle amb més públic dels tres que s’han celebrat aquest any. Amb el conjunt de públic dels tres cicles, la xifra s’apropa al total del que va tenir La Mostra el novembre passat, en què La Mostra integrava tots els cicles en una programació única i on van assistir 1.821 espectadors en deu dies. Per tant, s’espera augmentar aquestes xifres en la propera edició.

Xavier Bachs, director de La Mostra, fa una valoració positiva d’aquestes dades, sobretot perquè ha crescut el públic que no és soci del cinema (pràcticament la meitat no ho eren) i la d’assistents de fora de Sant Feliu, tant de municipis del Baix Llobregat com de Barcelona. Aquest era un dels objectius principals quan La Mostra de Cinema Internacional del Baix Llobregat es va transformar, a principis d’aquest 2018 i de ser una única cita anual va passar a distribuir-se en quatre programacions diferents (cicle asiàtic, llatinaomericà, africà i el món àrab).

Ara, amb un espai exclusiu per cada una d’aquestes cultures, l’equip de CineBaix ha pogut aprofundir millor en l’objectiu essencial: ser una finestra oberta a la cultura i les diferents problemàtiques d’un continent determinat, i que no solen arribar en altres sales de cinema a Catalunya. “Aquesta nova modalitat és una característica diferenciadora més per un cinema en el qual a fem òperes, cinema d’autor, cinema comercial… Creiem que aquesta possibilitat de conèixer cinematografies d’altres països del món és el que pot acabar marcant la diferència i donant valor als cinemes contemporanis”, assegura Xavier Bachs.

Claus de l’èxit: programació diversificada i cinefòrums amb protagonistes

Un altre objectiu que s’ha aconseguit amb el cicle africà és la diversificació la programació i els convidats, així com incloure presentacions de llibres o editorials (Negreros y esclavos, Raig Verd), exposicions fotogràfiques (Ameseginalew al vestíbul de CineBaix o una mostra de llibres i cinema africà a la Biblioteca Montserrat Roig) i un actuació musical amb el cor 685. És a dir, ampliar les fronteres de La Mostra, que va més enllà de les pel·lícules i es converteix en un centre cultural en si mateix al voltant d’una cultura determinada.

Pel que fa al cinema africà, “creiem que és una assignatura pendent a Catalunya“, afirma Bachs, que creu que la presència simultània d’aquest cicle i un festival a Barcelona evidencia aquest fet. Així mateix, valora molt positivament la tasca de comunicació, el suport de diferents associacions i entitats africanistes, el suport del FCAT i la col·laboració inestimable amb el diari català La Directa, que ja és un habitual de la programació amb l’edició d’un monogràfic especial sobre la regió protagonista del cicle.

La nova estructura de La Mostra també ha fet néixer el primer guardó: el Premi del Públic. Atorgat amb els vots dels espectadors, la premiada d’aquest cicle ha estat El viaje de Khadija de Tarik El Idrissi, un documental sobre la vida i identitat cultural de Khadija al Mourabit, que va poder presentar la pel·lícula a CineBaix en la que va ser una de les sessions més vistes de la programació. “La presència d’una actriu protagonista confirma les experiències anteriors: són presències molt valorades”, confirma Bachs. De fet, a més d’aquest documental, la resta de cinefòrums han estat també les sessions amb més espectadors.

12a edició de La Mostra de Cinema del Mediterrani i del Llevant, al novembre

Finalitzada la tercera cita anual de La Mostra de CineBaix, l’equip posa la mirada al novembre, quan tindrà lloc la Festa Major del cinema al Baix Llobregat, amb la 12a edició de La Mostra de Cinema del Mediterrani i del Llevant. Durant els pròxims mesos anirem coneixent les dades, la programació i els convidats d’aquesta quarta i última programació de l’any a Sant Feliu.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here