L’Aquarius és una embarcació de rescat de persones migrants al Mediterrani central, gestionada per les ONG SOS Mediterranée i Metges Sense Fronteres. Es va trobar sobrecarregada amb 629 persones a bord entre elles ferits, malalts, menors no acompanyats i dones embarassades i en greu perill, doncs cap país es decidia a deixar que entrés a port. Finalment, Espanya es va oferir a proporcionar un port segur i València va ser el destí de totes aquestes persones

L’Ajuntament de Gavà, a disposició del Govern per acollir refugiats de l’Aquarius

L’Ajuntament de Gavà s’ha ofert per acollir refugiats del vaixell Aquarius responent, així, a la crida feta per la Federació de Municipis i Províncies (FEMP) i la Federació de Municipis   de   Catalunya (FMC). El   govern   local  es   posa   a   disposició   de   la   vicepresidència del Govern d’Espanya, que coordina l’operatiu per tal de ser ciutat d’acollida de persones refugiades provinents d’aquesta embarcació.

D’aquesta forma, Gavà passa a formar part de la xarxa de municipis que integren el dispositiu i que, actualment està format per més de 200 ajuntaments que s’han sumat a aquesta crida.

Aquest suport referma el compromís de Gavà amb les persones refugiades i migrants i dóna resposta a la crisi humanitària que estan vivint les més de 600 persones a bord del vaixell Aquarius. Hores d’ara, l’Ajuntament està a l’espera de rebre més detalls sobre l’operatiu per tal de concretar com es farà efectiva l’acollida.

La posició de l’Ajuntament s’emmarca en el Pla Director de Cooperació de Gavà. En la seva línia estratègica d’Ajut Humanitari i d’Emergències, defineix l’acció humanitària com el conjunt divers d’accions d’ajuda a les víctimes, orientades a alleugerir el seu patiment garantint la seva subsistència, protegint els seus drets fonamentals i defensant la seva dignitat.

Sant Boi de Llobregat se suma a la crida per facilitar l’acollida de les persones refugiades de l’Aquarius

L’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat s’ha adherit a la crida feta per la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP) per facilitar l’acollida de les 630 persones refugiades que van arribar al port de València a bord de les naus Aquarius, Dattilo i Orione.

Sant Boi de Llobregat s’ha sumat d’aquesta manera als municipis que ja han donat resposta a la crida de les entitats municipalistes, posant-se a disposició de la vicepresidència del Govern d’Espanya, que coordina l’operatiu d’acollida.

El Ple de l’Ajuntament de Sant Boi va aprovar per unanimitat, el mes mes de febrer de 2016, el Pla municipal d’acollida a persones refugiades, un document estratègic per col·laborar en l’assistència als països d’origen i de trànsit, per acollir persones a Sant Boi, per treballar en l’educació per la solidaritat i el dret d’asil i incidir-hi políticament.

La ciutat disposa a dia d’avui, amb la col·laboració de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), de 6 pisos d’acollida amb un total de 35 places per a persones sol·licitants de protecció internacional i refugi (5 pisos dintre del programa estatal i un altre ofert directament per iniciativa de l’Ajuntament amb la col·laboració de la Fundació Agbar). En aquests pisos han estat acollides fins ara un total de 80 persones. Actualment s’estudien fórmules per ampliar l’oferta.

Sant Feliu s’ofereix per acollir persones refugiades procedents del vaixell Aquarius

L’Ajuntament i les entitats solidàries de Sant Feliu posen tots els recursos disponibles al servei del Govern i dels organismes governamentals per acollir el nombre de persones que es consideri convenient procedents del vaixell Aquarius. Així, la ciutat ja treballa en la planificació i l’organització de la rebuda d’aquestes persones refugiades, tenint en compte que la majoria no tindran recursos econòmics i jurídics ni habitatge.

Sant Feliu té llarga experiència en aquest àmbit des de fa 15 anys ja que des de la Creu Roja es gestiona l’arribada cada sis mesos de 18 persones que sol·liciten asil. El dispositiu d’acollida, que inclou suport psicològic, ensenyament de la llengua i de l’entorn, així com integració en la ciutat, .

A Sant Feliu la Xarxa de Ciutat Acollidora de Sant Feliu és un espai de coordinació i treball format per entitats i organismes que treballen directament amb població nouvinguda al municipi. Neix fruit de la necessitat de complir la Llei 10/2010, del 7 de maig d’acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya. Aquesta llei regula els serveis d’acollida i la seva gestió, l’especialització de l’acollida, les competències, la planificació, la cooperació, la coordinació i el finançament.

L’objectiu és facilitar l’acollida i benvinguda a la nova ciutadania que arriba a Sant Feliu; fomentar un espai de coordinació entre entitats i administració per cobrir les necessitats de formació, optimitzar recursos i establir protocols d’actuació i derivació; potenciar l’oferta formativa per a persones adultes tenint en compte els tres principals blocs del circuit: competències lingüístiques bàsiques, coneixements laborals, de la societat catalana i del seu marc jurídic, organització de les sessions d’acollida i establiment de les pautes de certificació de les formacions d’acollida.

Sant Feliu també disposa del Centre Miravolant (SUARA), on 20 menors nouvinguts al país i en tutelatge del govern, tenen acollida a la ciutat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here