Un any més, el foc i les revetlles tornen a la comarca amb motiu de la festa de Sant Joan. La nit més curta de l’any tornarà a omplir de festa els carrers, una festa que s’inicia amb l’arribada de la Flama del Canigó per encendre les fogueres

La Flama del Canigó és la festa d’encesa dels Focs de Sant Joan, una festa popular arrelada al llarg dels Països Catalans que té l’element del foc com a símbol preeminent. La tradició de les fogueres de Sant Joan és una celebració molt antiga, transmesa de generació en generació al llarg de molts segles. Amb ella, els primers pobladors de les nostres comarques festejaven la nit més curta de l’any, el solstici d’estiu. D’aquesta manera, s’han anat transformant aquelles celebracions prehistòriques en els Focs de Sant Joan actuals.

La matinada del 22 al 23 de juny la Flama del Canigó es renova al cim d’aquesta muntanya del Pirineu català i centenars de voluntaris i equips de foc la distribueixen arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes per tal d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. Així comença, any rere any, la celebració d’una festa ancestral vinculada al solstici d’estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana.

  • El ritual

El foc de la Flama del Canigó resta al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà durant tot l’any, fins que cada 22 de juny la Flama és pujada fins al cim Canigó. S’hi encén una foguera amb branquillons portats d’arreu del país i, a partir de les dotze de la nit, es distribueix  La Flama entre les persones presents. Inicia llavors el seu viatge, amb multitud d’itineraris, per encendre les fogueres de Sant Joan a centenars de poblacions.

La Flama del Canigó arriba a pobles, viles i ciutats i es mostra pels carrers amb l’objectiu de donar a conèixer que comença la Nit de Sant Joan. Aquesta arribada es fa de les més diverses maneres; es fa amb cotxe, amb bicicleta, a peu, a cavall i fins i tot en llagut, i de la mà de diversitat d’entitats, tant de l’àmbit esportiu, excursionista i cultural com veïnal.

Cada població organitza la rebuda de la Flama a la seva manera, però compartint uns protocols mínims comuns. Arriba a les poblacions en torxes o quinqués i dóna vida a les fogueres. Anualment, una personalitat elabora un manifest que es llegirà a les poblacions on arribi la Flama just abans d’encendre la foguera. Aquest 2018, el missatge és a càrrec d’en Jordi Cuixart.

Diverses localitats del Baix Llobregat realitzen activitats entorn a la rebuda de la flama…

Castelldefels

La Flama del Canigó torna a escalfar un any més la revetlla de Sant Joan de Castelldefels. La flama, acompanyada d’una bicicletada popular, partirà cap a les 20 h des de l’Avinguda Constitució, a l’alçada de la Ronda Ramon Otero Pedrayo i farà un recorregut pels carrers de la ciutat.

A les 20.30 hores, la flama arribarà a la plaça de l’Església, des d’on sortirà acompanyada d’una cercavila a ritme de batucada fins arribar al parc de la Muntanyeta, on es farà la tradicional encesa de la foguera i el repartiment de coca i cava. Enguany se celebrarà també un sopar popular i el concert dels grups La Traca, Hanzo, Rock n’Gnz, a més de les actuacions de diversos DJ’s.

L’activitat està organitzada pels Agrupaments Escoltes Gratacims i Boscaires amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castelldefels, Òmnium Cultural i l’Agrupació de Cultura Popular.

Recorregut i horari de la Flama del Canigó

20.00 h  Bicicletada popular: Ronda Ramon Otero Pedrayo, Carrer de General Palafox, Plaça Joan XXIII, Carrer Bisbe Urquinaona, Avinguda Primer de Maig i Plaça de l’Església.

20.15 h  Batucada a càrrec de Tabalers de Castelldefels, a la Plaça de l’Església.

20.30 h Arribada de la Flama a la Pl. de l’Església i Petit ball dels diables de l’ACPC.

21:00 h  Cercavila fins al Parc de la Muntanyeta, encesa de la foguera amb Ball de diables de l’ACPC i repartiment de coca i cava.

21:30 h Concerts dels grups La Traca, Hanzo, Rock n’Gnz i DJ, i Sopar Popular.

01.30 h -03.00 h Música amb llistes de reproduccions, dinamitzat per AE Gratacims i AE Boscaires.

Gavà

Gavà viurà intensament aquest Sant Joan amb música i festa a diversos barris de la ciutat. De la seva banda, i com ja és tradició de fa una anys, diverses entitats locals, han treballat en l’organització dels actes que començaran, a les 20.00 hores, a la confluència de la Rambla amb la carretera de Santa Creu de Calafell.

En aquest punt, la Flama encesa la nit anterior al cim del Canigó, iniciarà el recorregut per la ciutat. La Flama pujarà Rambla amunt fins a la plaça de Josep Tarradellas on, a les 20.30 hores, serà rebuda oficialment i es pronunciaran els parlaments. Des d’allà es farà tot un recorregut per la zona de vianants amb una aturada a la plaça de la Pagesia, per fer algunes actuacions, i tot seguit es continuarà fins la plaça de Jaume Balmes on s’encendrà la foguera de Sant Joan i les entitats participants faran més exhibicions.

Es preveu que a l’igual que l’any passat les diferents entitats que facin revetlla puguin venir a buscar una flameta del fanal per encendre els petards de la seva revetlla.

La flama servirà, lògicament per encendre la foguera que hi haurà a la plaça de Jaume Balmes i així , “fer arribar la Flama de Sant Joan a tots els racons de Gavà i incrementar la presència de gent al voltant de la foguera”. La festa seguirà amb música i ball.

Diverses revetlles populars

A l’igual que l’any passat, s’han previst 4 revetlles populars a diferents barris de la ciutat. La de la plaça Jaume Balmes, amb sopar, música i encesa de foguera que està organitzada per la UME, l’Agrupament Escolta i Guia Roc del Migdia i Òmnium Cultural. Novament  també hi haurà festa a la Torre Lluc amb la Casa de Andalucía, GavàDance i les associacions de veïns de les Colomeres i d’Ausiàs Marc, i com és tradició els barris de Burguers i d’Àngela Roca també estaran de celebració tota la nit.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here