El comerç és un dels puntals que defineix pobles i ciutats. Conscient de la importància d’enfortir-lo, l’Ajuntament de l’Hospitalet del Llobregat, de la mà de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), prepara un pla que ha de millorar el model comercial del municipi. El projecte, que s’emmarca en els plans d’ocupació de l’AMB, ha d’estar enllestit a la tardor i suposarà una inversió de 64.000 euros, 50.000 aportats per l’Àrea i 15.000 per l’Ajuntament

El Pacte Local pel Comerç ha de ser el full de ruta per als propers anys del comerç hospitalenc. De manera consensuada amb els principals protagonistes del sector, recollirà les demandes, iniciatives i propostes que sorgeixin de la feina dels propers mesos.

Per a Núria Marín, alcaldessa de l’Hospitalet, el comerç “és un sector de gran rellevància econòmica per a la ciutat, que exerceix com a element de cohesió social i territorial que cal preservar”. Per això, des de l’Ajuntament, i amb la col·laboració de la majoria d’associacions de comerciants, restauradors i mercats de la ciutat, es treballa en un llibre blanc que ha de plantejar el comerç del futur.

El Pacte, que ha d’afavorir un model comercial òptim per a la ciutat i n’ha de garantir el creixement, s’estructurarà en quatre grans actuacions relacionades amb la formació, l’àmbit social, la recerca i innovació, i la promoció comercial.

Pel que fa a la formació, es treballa per millorar la qualificació professional de totes les persones del sector comercial i de restauració gràcies a cursos d’especialització. Es considera essencial fomentar l’ús de noves eines tecnològiques, de manera que s’incrementaran els esforços per a la digitalització dels professionals. Per exemple, es vol incidir en les possibilitats que ofereix el big data, que a partir de la gestió de grans volums de dades en temps real permet adaptar millor l’oferta comercial a les necessitats dels clients.

El comerç de proximitat fa comunitat

El segon àmbit sobre el qual incidirà el Pacte pel Comerç té a veure amb el factor de cohesió social que històricament ha exercit el teixit comercial de l’Hospitalet. En aquest sentit, el projecte Far pretén que diverses botigues de la ciutat actuïn com a punt de referència i assistència per a persones grans. “En cas que una persona gran deixi d’acudir amb l’assiduïtat que ho feia al forn de pa, per posar un exemple, s’activaran un seguit de mecanismes per assegurar-nos que aquesta persona està bé”, expliquen des de l’àrea de Promoció Econòmica de la regidoria de Comerç i Drets dels Consumidors de l’Hospitalet, encarregada de coordinar la feina que s’està fent.

Al projecte Far se n’hi sumen d’altres dirigits a acostar el comerç al món eductiu a partir de tallers dirigits a escolars de diferents nivells, que podran aprendre les singularitats del comerç de proximitat.

El tercer àmbit fa referència a la recerca i innovació relacionada amb el comerç i la restauració. Es farà un laboratori que recrearà les condiciones necessàries per investigar sobre l’experiència d’usuari, per exemple. O que també permetrà veure diferents opcions de disposició de la mercaderia i quines resulten més atractives.

Finalment, el Pacte inclourà mesures més concretes de promoció comercial. Es tracta d’accions més convencionals per difondre la singularitat del comerç de la ciutat i els avantatges competitius respecte d’altres opcions.

Durant aquesta fase de desenvolupament del Pla, els 64.000 euros de pressupost es destinen íntegrament a objectius finalistes, com els cursos de formació.

Un cop el Pla estigui tancat i consensuat entre les diferents entitats comercials, s’haurà de traduir en un conjunt de mesures per afavorir i revitalitzar el teixit comercial hospitalenc.

L’AMB inverteix 15 milions per crear més ocupació i de més qualitat

El Pacte Local pel Comerç de l’Hospitalet s’emmarca en la segona convocatòria del Programa de Suport a les Polítiques Socials de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). El programa de l’AMB, que té un pressupost de 15 milions d’euros per al bienni 2018-2019, pretén incentivar l’ocupació i millorar els llocs de treball i la qualificació de les persones que participin en els diferents plans que es posaran en marxa.

Aquesta iniciativa s’articula en quatre grans programes: plans d’ocupació, ajuda a la contractació, emprenedoria i projectes singulars. És en aquest darrer àmbit on s’encabeix el pla de l’Ajuntament de l’Hospitalet.

Els projectes singulars són una nova línia d’actuació enfocada a donar suport al desenvolupament d’iniciatives que empoderin la ciutadania per trobar noves formes d’ocupació. Es tracta de trobar vies originals i innovadores que permetin la creació de llocs de treball fomentant aspectes com el cooperativisme o l’economia social.

Fins ara l’AMB ha aprovat, comptant el de l’Hospitalet, quatre projectes singulars. Aquests projectes, sumats als que hi ha en estudi, s’estima que acabaran tenint un impacte en l’ocupació de 300 persones. Una xifra que encara pot créixer, ja que el termini de presentació de sol·licituds continua obert fins a finals d’any a través del web www.amb.cat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here