Josep Fontana i Lázaro, un dels historiadors catalans més reconegut dels últims temps, va morir el passat dimarts 28 d’agost.

Va ser una persona compromesa amb una societat i un país dels que pretenia que les classes populars en fossin les protagonistes. Va esdevenir un referent per a totes aquelles generacions que van estudiar a la universitat, on ell exercia la professió de docent, des de la dècada dels 70 fins a l’actualitat.

Pel que fa a la història local i comarcal, va valorar l’aportació que aquestes branques podien fer a la historiografia de Catalunya, i per això va ser un fervent defensor dels centres d’estudis i dels arxius comarcals que treballen al territori.

La XAC a través del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat ha volgut recordar tres episodis que van vincular a l’historiador amb la comarca, i més en concret, amb el CECBLL.

El primer, la seva participació a la presentació del llibre “Guerrillers al Baix Llobregat. Els “Carresquets” del segle XVIII i els Carlins i els Republicans del segle XIX”, el dia 26 de novembre de l’any 1986.

El segon, l’obertura l’any 2005 de la setena recerca col·lectiva del Centre sobre els moviments socials de la comarca, on hi va realitzar la conferència “Societat civil, moviments socials: nous subjectes de la història”.

I el tercer, la presentació del llibre, l’any 2009, que recull tres presentacions, una de Fontana, una de Fernández Buey i una d’Enric Tello sota el títol “Constructors de consciència i de canvi. Una aproximació a l’estudi dels moviments socials des del Baix Llobregat”.

 

Imatge: Acte de presentació del llibre “Guerrillas al Baix Llobregat” a Can Ricart (Sant Feliu de Llobregat). D’esquerra a dreta: Josep Massot, director de les publicacions de l’Abadia de Montserrat, l’historiador Josep Fontana, Francesc Baltasar, alcalde de Sant Feliu de Llobregat, l’historiador Josep Benet i Jaume Codina, president del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, 26 de novembre de 1986. Fotògraf: Blas Serrano. ACBL. Fons Ajuntament de Sant Feliu de LLobregat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here